Doorslapen baby: wanneer gebeurt het?

Doorslapen baby: wanneer gebeurt het?

Als je een baby hebt, staat je leven op zijn kop. Zowel overdag als ’s nachts. Niet heel gek dus, dat je uitkijkt naar het moment waarop je baby éindelijk doorslaapt. Maar wanneer gebeurt dat? WIJ zocht het voor je uit.

Het doorslapen van je baby en op welke leeftijd dit gaat gebeuren, kan van heel veel zaken afhankelijk zijn. Voeding, slaappatroon, gewenning of iets anders.

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Een pasgeboren baby slaapt nog niet door. Dat komt door z’n hongergevoel: hij heeft iedere drie tot vier uur voeding nodig en heeft nog geen weet van het verschil tussen dag- en nacht. Vanaf een week of zes gaat je baby wat langer doorslapen, maar meestal nog niet de hele nacht. Over het algemeen zie je wel dat kinderen bij flesvoeding eerder doorslapen dan bij borstvoeding.

En als je nu denkt dat bij ‘doorslapen’ je baby van 23.00 tot 07.00 slaapt, dat is niet zo. Medisch gezien wordt met doorslapen bij een kind van rond de vijf maanden vijf à zes uur slaap achter elkaar bedoeld.

Gemiddeld slaapt een kind van zes maanden acht uur door. Meestal is dat ook het moment dat nachtvoedingen niet meer hoeven en dan gaat het hard, want vanaf een maand of negen kan het zijn dat je kind van 19.00 tot 07.00 slaapt. Geeft dan misschien toch een beetje hoop als je het nu niet meer zo ziet zitten.

Vijf tips voor het bevorderen van doorslapen van je baby

Dat het doorslapen van je baby uiteindelijk vanzelf komt, dat moet je maar geloven. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je zelf kunt doen om het een beetje te bevorderen.

  • Avondritueel
    Het is voor ons als volwassenen al heel belangrijk, kun je nagaan hoe het voor zo’n kleine is. Een gezond en vast avondritueel. Het geeft je baby een gevoel van veiligheid en het houdt z’n ritme op peil. Ga bijvoorbeeld iedere avond even in bad of lees een boekje. Overigens hoef je daar dan niet heel lang over te doen hoor, dan raakt ‘ie weer helemaal wakker. Een minuut of twintig voor een geheel avondritueel is lang zat. Twee grote voordelen: hij valt makkelijk in slaap én de kans dat ‘ie doorslaapt is groter.
  • Slaapzak
    Vanaf het moment dat je baby gaat bwegen, is het verstandig een slaapzakje te gebruiken. Naast dat het een must is wat betreft veilig slapen, maakt het ook dat de baby zich niet kan blootwoelen en dat het moeilijker wordt om te draaien van rug naar buik.
  • Overdag naar buiten
    Net als voor ons, is het ook voor baby’s belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan. Buitenlucht en daglicht hebben namelijk een goed effect op het slaapritme. Dat daglicht stimuleert de interne klok, want het licht vertelt de biologische klok het verschil tussen dag en nacht.
  • Inbakeren
    Heb je een hele onrustige baby? Dan kan het zijn dat ‘ie wakker wordt doordat ‘ie met z’n handjes zichzelf raakt tijdens het slapen. Door je baby in te bakeren, kan ‘ie zich niet meer bewegen en dat zorgt voor een rustigere slaap. Let op: bouw af met inbakeren als je baby kan omrollen. Anders kan er verstikkingsgevaar ontstaan.
  • Veilige en rustige slaapkamer
    Natuurlijk heeft de omgeving waar je slaapt invloed op hoe je slaapt. Dat is voor baby’s niet anders. Zorg er dus voor dat de babykamer prikkelarm is. Rustige kleuren op de muren, zacht licht, verduisterende gordijnen en een fijne temperatuur.

Kortom: wanneer je baby gaat doorslapen is voor iedereen anders. Maar je mag ervanuit gaan dat een kleine met een maand of zes wat langer zal slapen en na negen maanden de hele nacht door. Wil dat echt niet lukken? Dan kan het consultatiebureau je natuurlijk altijd helpen.