Doorslapen baby: wanneer gebeurt het?

Doorslapen baby: wanneer gebeurt het?

Als je een baby hebt, staat je leven op zijn kop. Zowel overdag als ’s nachts. Niet heel gek dus, dat je uitkijkt naar het moment waarop je baby éindelijk doorslaapt. Ervoor zorgen dat baby’s gaan slapen en blijven slapen kan een uitdaging zijn voor ouders, maar wanneer zal dat precies gebeuren?

Het doorslapen van je baby en op welke leeftijd dit gaat gebeuren, kan van heel veel zaken afhankelijk zijn. Voeding, slaappatroon, gewenning of iets anders. De slaapbehoefte van baby’s varieert afhankelijk van hun leeftijd. Pasgeborenen brengen een aanzienlijk deel van hun tijd slapend door, maar hun slaap is verdeeld in zeer korte segmenten. Naarmate een baby groeit, neemt de totale hoeveelheid slaap langzaam af, terwijl de duur van de nachtelijke slaapperiodes toeneemt.

Wat betekent doorslapen?

Als je nu denkt dat bij ‘doorslapen’ je baby van 23.00 tot 07.00 slaapt, dat is niet zo. Medisch gezien wordt met doorslapen bij een kind van rond de vijf maanden vijf à zes uur slaap achter elkaar bedoeld. Ze kunnen kort wakker worden, maar zijn in staat om zichzelf te kalmeren en weer in slaap te vallen.

Waarom slaapt een baby niet door?

Een pasgeboren baby slaapt nog niet door vanwege zijn hongergevoel: hij heeft om de drie tot vier uur voeding nodig en heeft nog geen besef van het verschil tussen dag en nacht. Vanaf een week of zes gaat je baby wat langer doorslapen, maar meestal nog niet de hele nacht. Over het algemeen zie je wel dat kinderen bij flesvoeding eerder doorslapen dan bij borstvoeding.

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Over het algemeen slapen pasgeborenen gedurende ongeveer 8 tot 9 uur overdag en nog eens ongeveer 8 uur gedurende de nacht, maar hun slaapperiodes overschrijden zelden 1 tot 2 uur per keer. De meeste baby’s beginnen pas volledige nachten te slapen (6 tot 8 uur) zonder wakker te worden wanneer ze ongeveer 3 maanden oud zijn of een gewicht van ongeveer 5,5 tot 6 kilogram bereiken. Ongeveer twee derde van de baby’s slaapt regelmatig de hele nacht door tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn.

Meestal is dat ook het moment dat nachtvoedingen niet meer hoeven en dan gaat het hard, want vanaf een maand of negen kan het zijn dat je kind van 19.00 tot 07.00 slaapt. Geeft dan misschien toch een beetje hoop als je het nu niet meer zo ziet zitten.

Overzicht slaapuren

Baby’s ervaren ook verschillende slaapcycli dan volwassenen. Ze brengen minder tijd door in de fase van snelle oogbewegingen (REM-slaap), ook wel bekend als de droomslaap, en deze cycli zijn korter. Hier zijn de typische slaapbehoeften voor pasgeborenen tot 2 jaar oud, zowel overdag als ’s nachts:

LeeftijdTotaal aantal slaapurenTotaal aantal uren slaap ’s nachtsTotaal aantal uren slaap overdag
Pasgeborenen168 - 98
1 maand15,58 - 97
3 maanden159 - 104 - 5
6 maanden14104
9 maanden14113
1 jaar14113
1.5 jaar13,5112,5
2 jaar13112

13 tips voor het bevorderen van doorslapen

Dat het doorslapen van je baby uiteindelijk vanzelf komt, dat moet je maar geloven. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je zelf kunt doen om het een beetje te bevorderen.

 • Avondritueel
  Het is voor ons als volwassenen al heel belangrijk, kun je nagaan hoe het voor zo’n kleine is. Een gezond en vast avondritueel. Het geeft je baby een gevoel van veiligheid en het houdt z’n ritme op peil. Ga bijvoorbeeld iedere avond even in bad of lees een boekje. Overigens hoef je daar dan niet heel lang over te doen hoor, dan raakt ‘ie weer helemaal wakker. Een minuut of twintig voor een geheel avondritueel is lang zat. Twee grote voordelen: hij valt makkelijk in slaap én de kans dat ‘ie doorslaapt is groter.

 • Slaapzak
  Vanaf het moment dat je baby gaat bewegen, is het verstandig een slaapzakje te gebruiken. Naast dat het een must is wat betreft veilig slapen, maakt het ook dat de baby zich niet kan blootwoelen en dat het moeilijker wordt om te draaien van rug naar buik.

 • Overdag naar buiten
  Net als voor ons, is het ook voor baby’s belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan. Buitenlucht en daglicht hebben namelijk een goed effect op het slaapritme. Dat daglicht stimuleert de interne klok, want het licht vertelt de biologische klok het verschil tussen dag en nacht.

 • Overdag naar buiten
  Net als voor ons, is het ook voor baby’s belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan. Buitenlucht en daglicht hebben namelijk een goed effect op het slaapritme. Dat daglicht stimuleert de interne klok, want het licht vertelt de biologische klok het verschil tussen dag en nacht.

 • Inbakeren
  Heb je een hele onrustige baby? Dan kan het zijn dat ‘ie wakker wordt doordat ‘ie met z’n handjes zichzelf raakt tijdens het slapen. Door je baby in te bakeren, kan ‘ie zich niet meer bewegen en dat zorgt voor een rustigere slaap. Let op: bouw af met inbakeren als je baby kan omrollen. Anders kan er verstikkingsgevaar ontstaan.

 • Veilige en rustige slaapkamer
  Natuurlijk heeft de omgeving waar je slaapt invloed op hoe je slaapt. Dat is voor baby’s niet anders. Zorg er dus voor dat de babykamer prikkelarm is. Rustige kleuren op de muren, zacht licht, verduisterende gordijnen en een fijne temperatuur.

 • Regelmatig dutjes inplannen
  Zorg ervoor dat je baby voldoende dutjes gedurende de dag heeft. De lengte en frequentie van de dutjes variëren afhankelijk van de leeftijd van je baby. Pasgeborenen hebben meestal kortere, frequente dutjes nodig, terwijl oudere baby’s doorgaans wat langere dutjes kunnen maken. Houd de signalen van vermoeidheid in de gaten, zoals wrijven in de ogen, gapen of prikkelbaarheid, en probeer je baby dan naar bed te brengen.

 • Zachte muziek afspelen
  Het afspelen van zachte, rustgevende muziek kan je baby helpen om zich te ontspannen en in slaap te vallen. Kies muziek met een langzaam ritme en een zachte melodie om een kalmerende sfeer te creëren.

 • Bied een vertrouwd voorwerp aan
  Wanneer je baby oud genoeg is (zodat er geen verstikkingsgevaar is), kun je een knuffeltje of een klein dekentje aanbieden. Dit voorwerp kan troost bieden en je baby helpen zich veilig te voelen, vooral als hij of zij ’s nachts wakker wordt.

 • Timing is cruciaal
  Plaats je baby in bed wanneer hij of zij slaperig is maar nog wakker. Dit helpt je baby om te leren zelfstandig in slaap te vallen en te wennen aan zijn of haar eigen slaapomgeving.

 • Kalmeer en geruststellen
  Als je baby angstig of onrustig lijkt, bied dan troost door zachtjes met hem of haar te praten en te aaien. Laat je aanwezigheid merken, zodat je baby weet dat hij of zij niet alleen is.

 • Troost bij nachtelijk onttwaken
  Plaats je baby in bed wanneer hij of zij slaperig is maar nog wakker. Dit helpt je baby om te leren zelfstandig in slaap te vallen en te wennen aan zijn of haar eigen slaapomgeving.

 • Gerichte respons bij huilen
  Als je baby huilt, geef hem of haar dan even de tijd om te kalmeren voordat je reageert. Als het huilen aanhoudt, ga dan terug naar de babykamer en kalmeer je baby met zachte aanrakingen en geruststellende woorden. Verlaat vervolgens de kamer nadat je baby is gekalmeerd, om hem of haar te helpen zelfstandig in slaap te vallen.

 • Consistentie
  Een sleutel tot succes is consistentie in je aanpak. Door een voorspelbare routine en reacties te handhaven, leert je baby wat te verwachten en wordt de ontwikkeling van gezonde slaapgewoonten gestimuleerd. Wees geduldig en houd vol, omdat het enige tijd kan duren voordat nieuwe gewoonten zijn ingesleten.

Hoe kunnen ouders helpen bij doorslapen van je baby?

Naast bovenstaande tips, zijn er twee bewezen effectieve strategieën om baby’s te helpen in het ononderbroken slapen gedurende de nacht: het geleidelijk verschuiven van de bedtijd en het stapsgewijs verminderen van de slaapbehoefte.

 • Bij het geleidelijk verschuiven van de bedtijd wordt de baby elke avond 15 minuten later naar bed gebracht, met als doel de totale slaaptijd te reduceren en het tijdsbestek in bed te beperken. Door 15 minuten na het moment van het naar bed brengen te controleren of de baby in slaap is gevallen, kan het nodig zijn om het daadwerkelijke naar bed gaan niet verder uit te stellen.

 • Het geleidelijk verminderen van de slaapbehoefte houdt in dat je steeds langere pauzes instelt tussen het moment waarop een baby begint te huilen en het tijdstip waarop de ouder reageert op het huilen. Bij deze aanpak wacht de ouder bijvoorbeeld twee minuten voordat er op het eerste huiltje wordt gereageerd, gevolgd door vier minuten na het tweede huiltje, en vervolgens zes minuten na het derde huiltje. Deze intervallen worden geleidelijk verlengd naarmate de tijd vordert, waardoor de baby geleidelijk leert om zichzelf te kalmeren.

Het is belangrijk om te realiseren dat niet alle strategieën voor elke baby hetzelfde effect hebben. Raadpleeg daarom het consultatiebureau voor suggesties die specifiek geschikt zijn voor de behoeften en omstandigheden van jouw kind.

Kortom, wanneer je baby gaat doorslapen is voor iedereen anders. Maar je mag ervanuit gaan dat een kleine met een maand of zes wat langer zal slapen en na negen maanden de hele nacht door. Wil dat echt niet lukken? Dan kan het consultatiebureau je natuurlijk altijd helpen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby