Babymassage: tips als je baby moeilijk in slaap valt

Babymassage: tips als je baby moeilijk in slaap valt

Als jouw baby lastig in slaap valt of veel last heeft van krampjes kan babymassage helpen. Maak er een gewoonte van om je baby voor het slapen even te masseren. Door zo’n vast rustpunt in te bouwen, gaat je baby in ieder geval ontspannen z’n bedje in.

Wat is babymassage?

Babymassage is oorspronkelijk afkomstig uit India. Daar worden baby’s dagelijks gemasseerd als onderdeel van de dagelijkse verzorging. Babymassage heeft een hoop voordelen. Je bent liefdevol en aandachtig met je baby bezig, waardoor jullie band versterkt. Daarnaast is het leuk om te doen en heel fijn voor je baby.

De voordelen van babymassage voor je baby

Babymassage heeft allerlei voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. De zintuigen van je baby worden geactiveerd en bij vrije stevige massage voelt je baby zich veilig en geborgen. Daarnaast stimuleert de massage de darmen van je baby, wat gunstig is bij darmpkrampjes. Doordat je baby lekker ontspant tijdens je massage, is het een goede methode om je baby rustig te krijgen voor het slapen gaan. Andere voordelen van een babymassage voor je baby:

  • Je baby huilt minder en is minder onrustig
  • Je baby slaapt beter
  • Je baby heeft minder last van krampjes
  • Je baby heeft minder pijn bij doorkomende tandjes
  • Babymassage is goed voor de hersenontwikkeling
  • Babymassage is goed voor de lichaamsgroei
  • Babymassage is goed voor de ademhaling
  • Babymassage is goed voor het immuunsysteem

De voordelen van babymassage voor ouders

Babymassage heeft ook voordelen voor ouders. Door je baby te masseren neem je echt even de tijd en aandacht voor je baby, waardoor je zelf ook ontspant. Ook voor moeders met een postnatale depressie is babymassage gunstig. Deze moeders voelen zich vaak minder somber en gestrest als ze regelmatig hun baby masseren. Ook voor vaders kan babymassage een mooie gelegenheid zijn om 1 op 1 aandacht door te brengen met hun baby.

Wanneer kun je starten met babymassage?

Vanaf de leeftijd van 6-8 weken kun je starten met babymassage. Voor die tijd is een massage nog te inspannend voor je baby. In principe kun je hier zolang mee doorgaan als jij en je baby prettig vinden. Je zult wel merken dat je baby steeds minder goed stil blijft liggen als hij ouder wordt. Je kunt je massage dan aanpassen en bijvoorbeeld alleen de handjes masseren.

Online cursus Babymassage volgen

Extra voordelig online cursus Babymassage volgen

Met de online cursus Babymassage van My Happy Baby leer je aan de hand van duidelijke instructievideo’s hoe jij je baby goed kunt masseren. De cursus bestaat uit vier lessen die je in je eigen tijd en tempo volgt. Via WIJ ontvang je € 20 korting en betaal je slechts € 29,95.

Je ontvangt na aankoop (in een persoonlijk account) de video’s én een cursusboek met daarin alle informatie die je nodig hebt voor veel massageplezier met je kleintje.

Ontdek de cursus

Wat heb je nodig voor een babymassage?

Zorg voor een warme omgeving van ongeveer 24 graden, want je baby ligt tijdens de massage in zijn blootje of met alleen een rompertje of luier. Je gebruikt een handdoek of laken met eventueel een verschoonkussen eronder. Verder heb je nodig:

  • Massageolie voor baby’s (babyolie of plantaardige olie voldoet ook).
  • Handdoek of hydrofiele luier of overtollige olie of spuugjes op te ruimen.
  • Alles wat je gebruikt om een luier te verschonen en kleertjes voor na de massage.

Hoe masseer je je baby?

Stap 1
Kies een tijdstip waarop je baby rustig en alert is, bijvoorbeeld een half uur na de voeding. Dan krijgt hij geen honger en is nog niet te moe. Wil je juist dat je baby lekker slaperig wordt door de massage? Masseer je baby dan vlak voor bedtijd.

Stap 2
Kijk voordat je begint met masseren of je baby niet allergisch is voor de olie die je wilt gebruiken. Dit kun je doen door een beetje massageolie op de binnenkant van zijn elleboog te smeren. Reageert zijn huid rustig na een paar minuten? Dan kun je de olie gebruiken.

Stap 3
Masseer de eerste paar keer alleen de beentjes van je baby. Hij is al gewend dat je zijn beentjes optrekt tijdens het verschonen, en zo kan hij rustig gewend raken aan jouw aanrakingen.

Stap 4
Als je baby gewend is aan de massage op zijn beentjes, kun je het hele lijfje masseren. Doe dit steeds in dezelfde volgorde, bijvoorbeeld: benen, buik, rug en gezicht. Om jezelf een vaste massageroutine aan te leren, kun je eventueel een cursus babymassage volgen.

Stap 5
Let altijd goed op de signalen die je baby geeft. Je baby geeft vanzelf aan als hij genoeg heeft van de massage. Hij vaker je je baby masseert, hoe beter je de signalen leert herkennen. Je kunt als richtlijn 25 minuten aanhouden voor een volledige babymassage. Als je baby er na 10 minuten genoeg van heeft, dan stop je.

7 babymassage tips voor als je baby moeilijk in slaap valt

  • Maak met je vlakke hand lange streken van boven naar beneden over zijn ruggetje of over zijn borst en buik. Gebruik afwisselend je linker- en je rechterhand.

  • Maak nu met je vingertoppen kleine zachte cirkeltjes over zijn schouders, ellebogen en polsjes.

  • Strijk een paar keer vanaf de schouders naar de handjes toe. Is het handje open, masseer dan ook alle vingertjes apart. Is het knuistje gesloten, masseer dat dan.

  • Maak met je vingertoppen kleine zachte cirkeltjes over zijn heupjes, knietjes en enkels.

  • Strijk een paar keer vanaf de heupen naar de voetjes toe. Strijk met je duim stevig over het voetzooltje en masseer ieder teentje apart.

  • Eindig de massage met lange streken van boven naar beneden. Pak nu je baby rustig op en geniet samen even na.

  • Houdt tijdens de babymassage goed zijn vermoeidheidssignalen in de gaten. Zo kun je goed inspelen op zijn behoefte en verklein je de kans dat je baby moeilijk in slaap valt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby