Baby laten slapen op eigen kamer

Baby laten slapen op eigen kamer

Veel ouders laten hun pasgeboren baby bij zich op de slaapkamer slapen, ook wel bekend als ‘rooming-in’. Handig bij huilen en voor de nachtvoedingen: je bent in de buurt! Voor je baby is het een geruststelling als jij dichtbij bent. Maar op een gegeven moment wil je je slaapkamer weer voor jou en je partner alleen. Hoe zorg je ervoor dat je baby lekker op zijn eigen kamer gaat slapen?

Wanneer is het tijd om je baby op zijn eigen kamer te laten slapen?

Veel ouders vinden het rond de leeftijd van 6 maanden tijd om de baby op zijn eigen kamer te laten slapen. Wanneer dat moment voor jou aanbreekt, bepaal jij helemaal zelf. Misschien slaap je slecht door elk kreuntje of kuchje van je baby, en besluit je na een paar weken al om je baby op zijn eigen kamer te laten slapen. Het is ook goed mogelijk dat je merkt dat jullie allemaal het beste slapen op 1 kamer, en wacht je er dus nog wat langer mee. Doe wat voor jou, je partner en je baby het beste aanvoelt. Als je besluit om je baby op zijn eigen kamer te laten slapen, is het goed om te beseffen dat het enige tijd kan duren voordat dit soepeltjes verloopt. Deze verandering kost tijd en vooral je baby moet aan de nieuwe situatie wennen. Geef het dus niet op na één slechte nacht!

Hoe zorg je ervoor dat je baby op zijn eigen kamer gaat slapen?

Van de een op de andere dag in een andere kamer slapen, kan iets teveel verandering zijn voor je baby. Begin daarom met slaapjes overdag in zijn eigen kamer. Tijdens deze korte slaapjes kan je baby rustig wennen aan de nieuwe slaapomgeving. Daarnaast gaat het niet ten koste van jouw nachtrust als het minder goed verloopt. Meestal is je baby hier al na een paar dagen aan gewend. Als je merkt dat het slapen op eigen kamer goed gaat, kun je ook beginnen met ’s nachts. Breng je baby volgens jullie vaste slaapritueel naar bed en blijf eventueel de eerste nacht(en) bij je kind zitten tot het in slaap valt in zijn eigen kamer. Houd bijvoorbeeld contact door hem te aaien of tegen hem te praten. Als dit werkt, kun je iets verder van het bed af gaan zitten tot je baby slaapt.

Gaat dat goed? De volgende nacht kun je de kamer uitgaan als je je kind hebt ingestopt. Blijf in de buurt, laat de deur een stukje open staan en laat je kind merken dat je dichtbij bent. Word je kind wakker? Ga even naar hem toe om te troosten, maar haal hem niet uit bed. Wacht tot hij weer in slaap valt. Langzamerhand went je baby eraan in zijn eigen kamer te slapen.

Tips om je baby te laten wennen aan zijn eigen kamer

  • Rustige slaapomgeving
    Zorg voor een rustig bed: zachte kleuren en maar één knuffel. Maak het kamertje donker genoeg en zorg voor een fijne temperatuur en voldoende ventilatie.

  • Gebruik het vaste bedritueel
    Het kan je baby helpen als je het normale bedritueel gebruikt. Voer dezelfde handelingen uit op de babykamer, als dat je op jouw slaapkamer deed. Zo herkent je baby dat het tijd is om te gaan slapen. Hetzelfde geldt voor een vast ritme: probeer zoveel mogelijk vaste bedtijden aan te houden.

  • Leg een kledingstuk met jouw geur bij je baby in bed
    Een knuffel, doek of kledingstuk met jouw geur helpt je baby te vertrouwen op de nieuwe omgeving.

  • Nachtlampje
    Laat eventueel een nachtlampje branden zodat je kind, als hij wakker wordt, sneller weet waar hij is.

  • Laat een muziekdoosje of -mobiel spelen
    Als je er een gewoonte van hebt gemaakt om vlak voor het slapen gaan een bepaald muziekje af te spelen met een muziekdoosje of - mobiel , zet dit dan door op de babykamer. Ook dit helpt je baby rustig en vertrouwd te raken aan zijn eigen slaapkamer.

  • Gebruik een babyfoon
    Met een babyfoon weet je zeker dat je je baby hoort als er iets is en slaap je rustiger.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby