
Slapen is belangrijk voor je baby. Maar wat als slapen niet lukt? En hoeveel hoort een baby te slapen? WIJ.nl geeft slaaptips en adviezen om lekker, veilig en goed te slapen.
Iedere baby heeft zijn eigen slaapritme. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. In zijn eerste levensjaar neemt deze slaapbehoefte geleidelijk af. Belangrijk is hem te leren (door)slapen.
Een ongestoorde, maar vooral ook veilige slaap is zowel voor jou als voor je baby erg belangrijk. Als je je baby veilig laat slapen, neemt het risico op wiegendood af.
Slapen is belangrijk voor de ontwikkeling, groei en het welzijn van je baby. Pasgeboren baby's drinken en slapen... Dat is het enige wat ze, naast héél veel liefde, nodig hebben in die eerste maanden.
Een oververmoeide baby: dat gebeurt eerder dan je misschien denkt. Een kwartiertje te laat in bed kan al oververmoeidheid veroorzaken. Hoe herken je de vermoeidheidssignalen?
Een campingbedje is voor vakantie, maar ook voor als je met je baby ergens anders dan thuis doorbrengt. Je baby kan echter niet altijd in een campingbedje slapen.
In het laatste weekend in maart gaat de klok één uur vooruit. Hierdoor wordt deze nacht één uur korter. Hoe help je je baby wennen aan het nieuwe ritme?
Je baby gedijt op een goede nachtrust. Maar soms is een bedritueel en een vol buikje niet voldoende. De luchtkwaliteit in zijn kamertje is ook belangrijk voor een gezonde slaap.
Veel ouders laten hun pasgeboren baby bij zich op de slaapkamer slapen, ook wel bekend als 'rooming-in'. Handig bij huilen en voor de nachtvoedingen: je bent in de buurt! Hoe zorg je ervoor dat je baby lekker op zijn eigen kamer gaat slapen?
Zal ik naar mijn baby toe gaan en hem troosten? Of zal ik nog even afwachten of hij uit zichzelf stopt met huilen? De één zegt dat je je baby verwent als je hem steeds oppakt. De ander beweert dat hij juist al je liefde en troost nodig heeft. Wat is waar?
Pasgeboren baby's slapen het grootste gedeelte van de dag. Je baby heeft nog geen dag- en nachtritme als hij wordt geboren. Om te zorgen dat je baby ook als hij ouder wordt lekker slaapt, kun je het beste een bedritueel inbouwen.
Hoe kan het dat je baby overdag niet wilt slapen en hoe doorbreek je vicieuze cirkel van overprikkeld raken, niet slapen, oververmoeidheid en daardoor nog steeds niet slapen?
In het laatste weekend van oktober gaat de klok één uur achteruit. Hierdoor wordt deze nacht één uur langer. Hoe help je je baby wennen aan het nieuwe ritme?
Inbakeren kan onrustige baby's helpen om rustiger te slapen. Waar moet je op letten als je je baby inbakert? Met filmpje over inbakeren, veiligheidsadviezen en uitgebreide uitleg.
Het schattige nestje in mooie zachte stofjes en leuke kleurtjes en printjes, is inmiddels een vast item in de babyuitzet. In principe is er niets mis met het product als het op een veilige manier gebruikt wordt. En veilig betekent in dit geval, onder toezicht.
Meestal huilt je baby niet zomaar. Hij heeft honger, wil een schone luier of is moe. Hoe troost je je baby, zodat hij daarna rustig in slaap valt?
Gebruik voor een baby altijd een dekentje en geen dekbed. Doordat een dekbed te goed isoleert, kan warmte stuwing ontstaan. Dit vergroot de kans op wiegendood.
Babymassage kan helpen als je baby moeilijk in slaap valt. Maak er een gewoonte van om je baby voor het slapen even te masseren. Door zo'n vast rustpunt in te bouwen, gaat je baby lekker ontspannen z'n bedje in.
Wiegendood is het plotseling en onverwachts overlijden van een gezonde baby onder de 2 jaar, zonder duidelijke lichamelijke verklaring van het overlijden. Wat zijn de risicofactoren en hoe kun je het voorkomen?