Zomerse hitte: risico voor zwangere en baby

Het warme weer houdt aan. Heerlijk natuurlijk! Maar wees je ervan bewust dat je als zwangere tot een risicogroep behoort. Net als je kleine. Met deze temperaturen werkt je lichaam hard om de warmte de baas te blijven. Dit geldt ook voor jonge kinderen. De warmteregeling van hun lijfjes is nog niet optimaal ontwikkeld. Hierdoor bestaat het risico op uitdroging.

Apotheker Jeltje Luinenburg vertelt: “Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Door te zweten verlies je vocht én ook zout. Als je teveel zout verliest, houd je minder vocht vast. Dat betekent een kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.

De hitte de baas

Zwangeren

Drink regelmatig. Houd ongeveer 2 liter vocht per dag aan. Meer mag ook nu het zo warm is. Geschikt zijn natuurlijk water, maar ook bouillon, vers vruchtensap, tomatensap, melk en karnemelk. Minder geschikt zijn drankjes met veel suiker, koffie en thee.

Tip: vul elke avond een lege fles met water en leg deze in de koelkast. Zo geniet je de volgende dag van heerlijk fris water. Eventueel kun je het water een smaakje geven met een paar blaadjes munt of een scheutje citroensap.

Doe het verder rustig aan. Vermijd grote inspanningen. Als je de deur uit gaat, doe dit dan bij voorkeur in de ochtend. Dan is het nog redelijk koel.

Zoek het liefste de schaduw op. Zo voorkom je oververhitting en het risico op een zwangerschapsmasker. 

Baby’s

Geef je baby regelmatig te drinken. Geef je borstvoeding, dan mag hij gerust een extra flesje lauw water. Hier vind je tips voor dagjes uit en vakantie.

Vermijd de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek ook daarbuiten het liefste de schaduw op. Smeren is een must, ook in de schaduw. 

Tip: je baby vindt het heerlijk om af te koelen in een lekker badje. Bij voorkeur voor het slapen gaan.

Indicator: baby’s plasje

Wil je weten of je genoeg drinkt en of je kleine genoeg vocht binnenkrijgt? Let dan op de kleur van de urine. Apotheker Jeltje Luinenburg: “Is de plas donkergeel, dan heb je te weinig vocht binnengekregen. Een teken dat je meer moet drinken dus.” Wat ook helpt zijn zakjes ORS. Deze kun je halen bij de apotheek. Ze zijn zowel voor je kleine als voor jou verkrijgbaar en helpen bij (dreigende) uitdroging.

Vertel: wat is jouw favoriete verfrissende zomerdrankje (voor mama én baby)?

(Bron: apotheek.nl)

Reacties (1)

afbeelding van lieke1989
30 juli 2014
Juist bij borstvoeding GEEN extra water geven maar extra aanleggen! Je melk past zich aan zodat je baby genoeg vocht binnen krijgt en ook de voedingsstoffen die je kleintje nodig heeft!