'Waarom gilt mijn kind zoveel?'

WIJ fan Karlijn: "Onze zoon van vijftien maanden gilt erg veel en hard. Dit begon toen onze zoon ongeveer zes maanden oud was. We dachten toen dat hij zijn stem aan het ontdekken was, maar na een maand werd het alleen maar erger. Rustig en zachtjes praten, corrigeren of negeren helpt niet. Hij blijft veel gillen. Hij gilt vooral om iets duidelijk te maken, bijvoorbeeld als hij uit de box wil. Herkent iemand dit en gaat het toch vanzelf over of niet?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Nikki – “Veel kinderen kunnen op die leeftijd hun energie fysiek nog niet kwijt. Vaak uiten ze dat door hard te roepen. Als ze een jaar of zes zijn gaat dat wel over.”

Dionne – "Dit gaat vanzelf over. Je moet wel duidelijk maken dat dit niet de manier is om te communiceren."

Nynke – “Verdiep je eens in babygebaren! Dit werkt heel goed in de communicatie met je kind. Hij is gefrustreerd omdat hij niet kan duidelijk maken wat hij wil.”

Iris – “Het zou kunnen zijn dat het kind last heeft van zijn oortjes. Het is logisch dat je harder gaat communiceren (in dit geval gillen, want hij kan nog niet praten) bij slecht gehoor.”

Kim – “Zolang ze nog niet goed kunnen praten zullen ze een andere manier zoeken om te communiceren. In dit geval werkt gillen. Het gaat vanzelf over!”

Hannie – “Gewoon negeren. Mijn zoontje gilde ook bij alles als hij wat wilde. Toen werd mij geadviseerd om het te negeren. Hij begon te praten, maar ik weet natuurlijk niet of het bij je zoontje zal helpen.”

Denice – “Voorlezen en woordjes leren. Hier een aantal zoekboekjes. Onze dochter van anderhalf jaar gilt de laatste tijd ook af en toe. Wij zeggen dan heel rustig dat ze niet zo moet gillen en we haar zo ook wel horen. Daarna leiden we haar dan af met iets anders.”

Patricia – “Volgens mij wil een kind vooral warmte en liefde op zo'n moment.”

Miranda – “Het kan een fase zijn, maar ook wat anders. Is het zijn gehoor? Iets anders? Hoe reageren jullie? Krijg hij dan zijn zin? Praat ze al wat of nog helemaal niets? Negeert ze je vaak? Ga zo maar door.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl