Starten met hapjes geven: tips en recepten gezocht!

Jiska: "Mijn dochter is nu ruim vier maanden en ik wil graag starten met hapjes geven. Ik weet alleen niet goed waar ik moet beginnen. Ik wil graag zoveel mogelijk vers maken en zo weinig mogelijk uit potjes geven. Tips en recepten (ook voor als hij straks wat ouder is) zijn welkom!”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Nathalie – “Wij zijn met zes maanden direct overgegaan op vast voedsel. We hadden tot die tijd alleen maar borstvoeding gegeven. Daarna zijn we gestart met wortel en aardappelen. Die hebben we hem gewoon met de hand laten eten en beetgaar gekookt in een pan. De kleine is echt een genieter geworden, vanwege de pure smaken die ze aangeboden kreeg.

Sandra – “Wij zijn ook begonnen (bijna vier maanden), maar echt met een paar hapjes en om de dag. Ze raden aan om te beginnen met de eenvoudige smaken: wortel, doperwten, boontjes, pastinaak en bloemkool. Daarna de fruitsmaken banaan, appel en peer. Heel rustig starten, want het is echt alleen proeven in het begin. In ijsblokjes invriezen zodat je een voorraadje hebt. Als dat goed gaat kan je richting zes maanden wat meer gaan geven en smaken mengen. Er zijn trouwens genoeg kookboeken voor baby's te vinden.”

Mariska – “Ik had een stoomkoker en blender in één, iedere dag verse groente erin stomen en pureren. Snel klaar, echt supergezond en super vers. Alles kan erin, echt ideaal en weinig handelingen en weinig rommel. Echt bovenaan mijn lijstje met wat je echt aan kan schaffen voor gemak.”

Gerda – “Ik maak ook zelf fruithap. Ik ben begonnen met banaan en mango. Dat vindt hij erg lekker. Wat warm hapje betreft, ik heb gekeken wat hij mag en dat eten wij dan zelf. Daar pureer ik zijn hapje van. Daarna alles in de vriezer en je hebt een klein voorraadje.”

Nanouschka – “We hebben eerst wortel, bloemkool en courgette vers gekookt en in ijsblokjes ingevroren. In het begin een blokje proberen en al snel steeds meer blokjes. Daarna meer smaken, zoals pompoen en witlof met een peertje (vindt ze héél lekker). Vervolgens met aardappelen, vlees, pasta en rijst begonnen.”

Inge – “Hou rekening mee dat je kind niet echt eet. Hier begon hij vanaf zes maanden goed te eten. Ik was met vier maanden begonnen met wortel en broccoli. Gebruik heel handig ijsblokjes bakjes voor in de vriezer zo kan je makkelijk opbouwen. Ik heb recepten gericht op de leeftijd van mijn baby steeds online gezocht."

Simone – “Je mag het zelf maken, maar zelf is mijn ervaring pak in het begin een potje, die zijn heel fijn gepureerd. Het is een beste overgang voor de kleintjes. Later kun je restjes van je eten maaltijd pureren (wij koken zonder zout) of eigen maaltijden maken. Kijk ook even of je kleintje er klaar voor is. Onze dochter had nog een maand nodig, terwijl ons zoontje niet kon wachten om mee te eten. Zijn mond ging steeds open als we wat in onze eigen mond deden.

Nikki – “Wij zijn begonnen met wortel, bloemkool, pastinaak en broccoli. En dan in de stomer en dan in kleine porties in de vriezer. Na bijna twee maanden voor het eerst fruit, zodat ze de zoete smaken pas later had. Ik weet niet of het daardoor komt, maar kind eet nu echt alles.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.