Reflux: hoe help ik mijn baby slapen?

Anoniem: "Mijn zoontje van 9 weken heeft reflux. Sinds 2 weken hebben we eindelijk medicatie en gaat het allemaal een stuk beter. Wat niet zo goed gaat, is overdag in zijn wiegje slapen. Ik probeer het iedere keer weer opnieuw, maar na een kwartier huilen en troosten vind ik het wel genoeg. Dan stop ik hem in de draagdoek. Hij slaapt dan echt binnen 5 minuten! Ergens heb ik het gevoel dat hij zijn wiegje nog associeert met de pijn van het liggen van voor de medicatie. Zijn bedje staat al schuin. 's Avonds gaat overigens redelijk. Na 15 minuten huilen en troosten valt hij in slaap. Dat huilen doet hij overigens al in onze armen. Dan ligt hij nog niet eens. Slaapsignalen heeft hij niet echt. Hij gaapt al na zijn flesje dat hij net na zijn slaapje krijgt. Ik let vooral op de klok. Na 1 tot 1,5 uur probeer ik hem dan in zijn wiegje te leggen. Meestal valt het me wel op wanneer hij rustiger is en minder wilt spelen, dat is voor mij een teken. Maar verder kom ik niet echt. Hij hoeft echt niet gelijk ieder dutje in zn wiegje te doen, maar hoe kan ik dit het beste aanpakken en opbouwen?

Babyconsulente Angela: Er wordt heel veel geschreven over reflux of verborgen reflux en hoe dit te moeten behandelen. Mijn ervaring is dat refluxklachten vaak veroorzaakt worden door verschillende factoren. Er is dan ook vaak niet één oplossing. Ook het wel of niet geven van zuurremming gebeurt verschillend. Jij geeft aan dat je het idee hebt dat het wel heeft geleid tot meer rust, maar de gewenste situatie is er nog niet. Als babyconsulent probeer je met ouders het totaalplaatje inzichtelijk te krijgen. Welke voeding krijgt hij, hoeveel, hoe zijn de voedingsmomenten verdeeld over de dag, hoe wordt er gedronken, wat laat de groei zien, hoe ziet het dagritme er uit en misschien wel het belangrijkste: wat laat hij jullie aan lichaamstaalsignalen zien? 

Welke tips geeft babyconsulente Angela nog meer?

Stel jouw persoonlijke vraag aan de babyconsulente Angela en Saskia

                                                                           

Reacties (3)

afbeelding van Petr-1331623
2 september 2018
Hoi,

Wat fijn om wat herkenbaars te lezen. AL vind ik het heel zielig voor je kindje!
Hier ook een baby met reflux. ER wordt neit meegedaan omdat het er bij hoort en hij goed groeit. Gelukkig huilt hij ook niet extreem. Maar zodra hij neergelegd wordt begint het klokken. Ook ernorm veel de hik. Hij is nu 20 weken. Het slapen overdag is van af week 2 een drama geweest. Tot tranen bij beide toe.
Ik ben er erg op tegen om een baby te laten huilen. Maar dat is wel het advies op het CB> en bij machteloosheid heb ik dat ook weleens geprobeerd maar gelukkig nooit lang. Verder heb ik alle, echt ALLE adviezen voor het laten slapen geprobeerd. van routine, tot inbakeren etc. HEel het boek Slaap! gelezen waar op zich goede adviezen in staan.
Mijn prioriteit 1 is hem te laten slapen, hoe hij in slaap valt, vind ik dan een 2e. Natuurlijk het leifst in zn eigen bedje en zelfstandig, maar neem maar van mij aan.... dat heb ik vanaf het begin af aan geprobeerd en ook consequent zijn Maar hoe kun je goed een ritme inbouwen als je kindje onrustig is en hele korte slaapjes doet?
Vaak voel ik me machteloos, en tuurlijk kost het mij veel tijd maar het allerzieligst vind ik als ik zie dat hij oververmoeid is en daardoor niet in slaap komt.
Het gaat met ups and downs... sommige dagen heel goed (lees dan heeft hij 3 uur over de hele dag genomen totaal geslapen) en sommige dagen niet. Tegenwoordig valt hij vooral aan de borst in slaap, tuurlijk weet ik dat dat 'niet goed' is, ik leer hem dan een verkeerde slaapassociatie.... maar zoals ik al zij, na uren proberen en t zien dat je ventje zo graag wil slapen maar het niet meer lukt gun ik hem rust en slaap. En dan maar op 'de verkeerde' manier.
Ik voel me soms een slechte moeder, vooral als ik hoor hoeveel andere baby's wel niet slapen.. en dat lijkt dan zonder moeite. Terwijl ik de hele dag bezig ben om mijn ventje genoeg rust te geven.
Het valt me tegen dat je zo weinig goede tips krijgt... al begrijp ik ook dat er misschien geen oplossing voor is als je alles al geprobeerd heb. En dan denk ik elke keer vanaf nu ga ik beginnen met et afleren van die verkeerde slaap associaties en hem leren zelf te slapen zodat hij dat ook vaker kan en daardoor weer meer slaapt. Maar hoe dan? want wat als hij weer last heeft van de voeding, daardoor weer te lang wakker is, weer over zn slaap heen is enzovoort...
Voor nu, en zelf vind ik dat eigelijk wel prima, help ik hem zoveel ik kan.
afbeelding van mona-1329980
21 augustus 2018
Mijn dochter van nu 6 maanden heeft 5 maanden en 1 week met niet erkende verborgenreflux klachten geleefd. Omdat ze goed groeide, werden we door profesionals en zorgdeskundigen niet serieus genomen. Advies was om haar maar te laten huilen in haar bedje omdat ze teveel prikkels binnen zou krijgen en "optillen zou het alleen erger maken". Dat verpleegkundigen van het cb en kinderartsen in ziekenhuizen die uitspraken vandaag de dag nog kunnen doen, maakt me enigszins misselijk. Laatste update van hun beroepskennis was in 1950 geloof ik.

Medicatie bij ons was wel nodig, omdat het zuur haar pijn deed en de focus nu eerst ligt op het herstellen van de slokdarm en het maagje. We hopen dat we het na een maand kunnen afbouwen om vervolgens over te gaan op de meer natuurlijke oplossingen uit het boek "Baby Reflux" van mevrouw Lampe.

Maar inderdaad, ook bij ons is het resultaat dat mevrouw overdag niet wil slapen, alleen als ze op mijn borst ligt en dan hooguit 30 minuutjes. Neerleggen gaat nauwelijks, en als het al lukt is het een zeldzaam cadeau. Omdat onze lieve mini zoveel slaapschuld heeft opgelopen in de afgelopen maanden, breng ik nu het grootste gedeelte van de dag door in een donkere kamer met mijn baby in mijn armen/op mijn borst. Ik laat haar maar haar gang gaan nu, hoe gek ik er ook van kan worden. Ik merk dat ze steeds makkelijker in slaap valt, en ik dus niet meer minimaal anderhalf uur hoef staan wiegen en sussen. Wel is ze vaak meteen wakker als ik haar neerleg, maar ik blijf het proberen tot het lukt. Slaperig maar wakker lukt niet, dan ben ik letterlijk minimaal 2 uur bezig en zijn zowel baby als ik doodmoe en gefrustreert. Ik moet echt zorgen dat ze slaapt en haar dan neerleggen. Het wil dan nog wel eens zo zijn dat ze 45 min tot 2 uurtjes slaapt, alhoewel dat laatste overigens hooguit 1 a 2x in de maand voorkomt.

Wat hier ook werkt is om haar volledig in te bouwen met kussens en haar knuffel, op een veilige manier natuurlijk. Een zwaar kussen tegen de bovenkant van haar hoofdje, een kussen aan haar linkerkant zodat ze niet om kan rollen, een rol onder haar beentjes omdat ze die graag om hoog heeft en haar knuffel rechts zodat ze zich ook aan die kant geborgen voelt. Daarnaast hebben we vrijwel altijd white noise op van youtube. Womb sounds of vacuum cleaner (stofzuiger). De laatste is het effectiefste, maar alleen als je hem in noodsituaties toepast, zodra hij regelmatig wordt, verliest hij zijn kracht.
afbeelding van visje2014
10 augustus 2018
Mijn dochtertje van nu 12 weken had ook reflux en nog steeds een klein beetje. Alleen slapen deed ze op haar buik.. Op haar rug vond ze niet fijn. Inmiddels gaat het beter en slaapt ze in bedje weer op haar rug. Daarnaast gaf ik haar geen kraanwater voor de melk maar spa blauw. Mijn dochtertje heb ik geen medicatie gegeven omdat het alleen voor het maagzuur is en ze weten niet wat het met de darmflora zal doen. Gelukkig huilde ze niet veel dat scheelt een hoop.. Succes nog even!