Papa vs mama: 'Hij eist dat ik geen enkele babyfoto op social media zet'

WIJ fan Babette: "Hoi lieve mama’s van WIJ, onlangs ben ik bevallen van een prachtige zoon. Wij zijn ontzettend trots op onze kleine en inmiddels is het geheugen van mijn telefoon bijna vol. Elke foto vind ik opnieuw prachtig en deel ik het liefst met de hele wereld, maar nu het probleem: mijn man wil niet dat de foto’s op social media terechtkomen. Ik vind een foto af en toe geen probleem, maar mijn man blijft stellig en eist dat ik de foto’s privé houd. Herkennen jullie dit? Hoe gaan jullie hiermee om en hebben jullie misschien afspraken kunnen maken? Het maakt mij best verdrietig dat ik mijn geluk niet met iedereen kan delen nu ik al niet veel bezoek ontvang vanwege corona. Graag hoor ik jullie tips en advies!" 

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Ilona - "Wij kiezen er bewust voor om de kinderen. niet herkenbaar op internet te hebben. Eens geplaatst, blijft altijd geplaatst. Het schijnt zelfs zo te zijn dat Facebook de foto’s die jij plaatst, mag gebruiken (heb ik gehoord, maar weet niet of dat waar is). Dus áls je al dingen plaatst, wees selectief. Iedereen kan er met je foto’s vandoor gaan. Ook familie en goede vrienden. Want hoe makkelijk is het om als trotse oma/opa/vriend/nicht/enz de foto door te sturen aan die lieve overbuurvrouw die er heus niets mee zal doen enz enz en wie weet waar het dan terecht komt. Als je kind oud genoeg is om zelf te beslissen, kun je hem of haar vragen wat ze willen, maar nu kunnen ze dat niet en weet je niet wat voor impact het kan hebben. Ik snap je dilemma zeker hoor, want ondanks deze heel bewuste keuze van ons, vind ik het af en toe ook enorm jammer dat ik onze trots niet kan laten zien. Maar gelukkig zijn daar dan weer genoeg andere mogelijkheden voor."

Irene - "Wij delen soms mooie foto's of speciale momenten van de kinderen. Ik houd wel rekening met de privacy instellingen, dat deze niet op openbaar staan. En eens in de paar maanden schoon ik m'n account op, en haal er weer foto's af. En ja, ik weet, wat je online zet haal je er niet zo maar meer af. Maar wat ik eigenlijk zeggen wil, is dat ik wel bewust om ga met wat ik plaats.
En wat ik zeker niet doe, is andermans kinderen op mijn account plaatsen zonder toestemming."

Stéphanie - "Je kunt foto’s plaatsen waarop je kindje niet herkenbaar is. Maar je kunt de foto’s ook alleen delen met de mensen die je dierbaar zijn, bijvoorbeeld via Whatsapp. Waarom per se via social media? Ik begrijp de drang om dit soort dingen via social media te delen nooit zo goed, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk."

Aniek - "Hier ook geen meningsverschil. Ook wij willen onze dochter niet op Social media omdat het er altijd op blijft staan. Wij gebruiken de app Tinybeans. Daar kun je mensen via een mailadres voor uitnodigen om deel te nemen en kun je dagelijks foto's en filmpjes plaatsen. Bij ons zitten de opa's, oma's, ooms en tantes erin. Zo ziet de directe familie heel veel van hun kleinkind/ nichtje zonder dat je constant via Whatsapp foto's aan het sturen bent."

Kelly - "Hier bewuste keuze om mn dochter van nu bijna vier niet herkenbaar op internet te zetten. Zijn wij beiden stellig in. Snap het wel dat je de allerleukste fotos met de wereld wil delen maar voor ons weegt het niet op tegen de mogelijk negatieve gevolgen en dat zij er zelf niet voor kan kiezen."

Jessica - "Wij delen foto’s via berichten maar niet via social media. Ik denk zelf dat als een van de twee zich er niet prettig bij voelt je het niet moet doen. Wij hebben ook mensen die onze baby nu pas (na een half jaar) echt zien. Daarvoor foto’s gestuurd. Eens op internet is voor altijd op internet. Ook maar de vraag of een kind later blij word van die voor andere grappige maar voor het kind soms gênante momenten die er dan ook wel eens tussen staan."

Stephanie - "Hier was het makkelijker omdat we beiden niet wilden dat onze kinderen herkenbaar op facebook staan. Plaats alleen foto's af en toe van hen vanaf de achterkant of iets. Of als ik een foto heb die echt heel leuk is plaats ik desnoods een sticker over hun gezicht. Ik ben ook gewoon loeitrots op mijn kinderen maar we willen dat pas als ze er zelf over kunnen beslissen ze herkenbaar op facebook willen. Al heb ik er een tijdje terug ruzie over gehad met nota bene een (ver) familielid. Heb haar eraf gewieberd."

Julie - "Ik heb een prive instagram pagina voor onze zoon. Zo hebben wij invloed op wie wel of niet de pagina kan volgen. Zo hoef je ook niet iedereen maar te blijven appen."

Joyce - "Ik heb op Facebook de privacy instelling zo staan dat alleen vrienden de foto's kunnen zien. Ik heb ook alleen maar "vrienden" op Facebook die ik in het echt ook ken. Mijn Instagram is privé maar daar heb ik ook wel volgers die ik niet echt ken dus daar plaats ik alleen foto's van m'n kinderen waarop de niet herkenbaar zijn."

Sanne - "Wij plaatsen foto's van de kinderen waarop ze niet herkenbaar zijn. Zo kan je leuke dingen delen maar zijn ze niet voor altijd op internet terug te vinden met hun gezichtjes. Familie en vrienden weten dat wij niet willen dat ze herkenbaar gedeeld worden. En met de mensen die dichtbij staan is Whatsapp een ideale oplossing."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ fan vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.