Na de bevalling: 'Meer hoofdpijn en prikkelgevoelig. Herkent iemand mijn klachten?'

WIJ fan Elise: "Ik heb nu een aantal weken na de bevalling nog steeds enorme hoofdpijn (continue) en ben enorm prikkelgevoelig. Het wordt onder ‘hormonen’ en ‘spanning/stress’ weggeschreven, toch vraag ik me af of dat daadwerkelijk de oorzaak is. Advies is rust nemen, maar dat is lastig met een baby en peuter. Mijn vraag: herkent iemand deze klachten? En hebben jullie tips? 

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Anita – “Heel herkenbaar. Ik heb het bij onze eerste ook gehad en ben toen vitamine B6 gaan slikken. Dat werkt super goed bij onze tweede en derde. Heb geen last gehad en ontzettend genoten.”

Lisette – “Als je een ruggenprik hebt gehad, zou je even contact kunnen opnemen met het ziekenhuis voor overleg met de gynaecoloog en anesthesist. Hoofdpijn van de ruggenprik heeft de klassieke kenmerken dat het vrijwel direct wegzakt zodra je gaat liggen en vrijwel direct terugkomt zodra je weer opstaat. Mocht dit het soort hoofdpijn zijn, dan is de tip inderdaad om wat cafeïne tot je te nemen. Maar als het te erg is en te lang aanhoudt, kunnen ze je een ‘bloedpleister’ geven. Dan nemen ze wat bloed uit je arm af en spuiten ze dat rondom de plek van de ruggenprik in je rug. Zodat het bloed een natuurlijke pleister vormt op het gaatje in je mergvlies wat ontstaan is door de ruggenprik. Want daar lekt dan nog wat hersenvocht uit, wat de hoofdpijn veroorzaakt.”

Liesbeth – “ Ga naar een goede manueel therapeut en laat je houding bekijken. Vaak zit het in je nek omdat je toch veel voorover zit.”

Jacolien – “Hoe is je bloeddruk? Ik had ook dit soort klachten, maar bleek een enorme hoge bloeddruk te hebben.”

Sharona – “Ik heb het ook gehad. Ik nam gewoon elke keer een paracetamol van 1000 mg. Dit werkte voor mij het beste.”

Cynthia – “Ik had na mijn bevalling ook heel veel hoofdpijn. Ik werd elke keer weer naar huis gestuurd dat het door de hormonen en borstvoeding zou komen. Uiteindelijk na een aantal scans waarvoor ik op mijn strepen ben gaan staan, bleek dat ik trombose in mijn hoofd had. Dit komt zo weinig voor dat ze hier niet meteen aan dachten. Vrouwen rond de 30 en vrouwen na een bevalling krijgen dit het vaakst. Ik zou je klachten wel serieus nemen en je niet zomaar weg laten sturen. Je kent je eigen lichaam het best.”

Penelope – “Ik had zelf ook constant hoofdpijn en erg duizelig. Dat heeft wel met oververmoeidheid te maken.  Ik heb zelf migraine. Maar zou zeker je rust pakken wanneer het wél kan.”

Jolien – “Ik had die klachten door een vitamine D te kort.”

Suzanne – “Misschien magnesium proberen? Ik hoor hier veel goede verhalen over.”

Anita – “Vergeet ook niet je houding. Ik merkte dat hoofdpijn kwam door spanning vanuit de nek. Steeds naar beneden kijken naar de baby, net niet goed zitten met voeden, scheef gaan hangen om arm te ontlasten.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.