Mijn dochter krijgt haar eerste tandjes. Hoe verzorgen jullie die?

WIJ fan Afra: “Mijn dochter (bijna 8 maanden oud) krijgt tandjes. Er zijn er twee duidelijk aan het doorkomen. Ik zit nu met een heleboel vragen over het poetsen van de tandjes. Hoe hebben jullie het gedaan? Meteen de tandjes poetsen als ze doorkwamen? Of pas als de eerste tandjes volgroeid zijn? En hoe moet je die tandjes poetsen? Met een speciale babytandenborstel en speciale babytandpasta? En hoe pak je het poetsen aan? Mijn kleintje is heel bewegelijk. Kortom, ik ben hard op zoek naar ervaringen en tips.”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Amber - "Bij mijn kleine van twee zijn we meteen begonnen met poetsen toen de tandjes doorkwamen. Het hielp ook het tandvlees gezond te houden tijdens doorkomen. Wij gebruiken een speciale kindertandenborstel met een bijt gedeelte erop. Ze heeft daar ook lekker mee mogen spelen en kauwen om er kennis mee te maken. Nu hoort tandenpoetsen bij het bedritueel. Tijdens douchen mag mijn dochter mijn of papa's tanden poetsen en dan poetsen wij die van haar. Grootse lol nu."

Laura - "Als de tanden doorkomen is het glazuur nog zacht en zijn de tanden gevoelig voor gaatjes. Daarom moet je direct beginnen met poetsen. Tot twee jaar hoeft dit maar een keer per dag. Je hebt tandenborstels voor 0-3.  Tot vijf jaar poets je met peutertandpasta."

Ingrid - "Meteen poetsen zodra je ze ziet doorkomen. Wat nu aangetast raakt geeft het ook door aan het blijvende gebit eronder. Poets voorzichtig met kindertandpasta en een babyborstel. Ze wennen er snel aan en vinden het meestal erg leuk. Succes!"

Elvira - "De tandarts heeft mij verteld dat je jouw kleine op de rug moet leggen. Zo kan je makkelijk in alle hoeken van de mond kijken. Zelf zijn wij begonnen met een rubbere tandenborstel die om je vinger heen zit, zodat je goed voelt wat je doet. En nu zo'n kinderborsteltje met lampje die even aanstaat."

Brigitte - "Ik vond in het begin de tandenborstel die je op je vinger kunt schuiven erg prettig. Zo voel je beter wat je doet en als je kind een vreemde beweging maakt, zit er niet meteen een harde stok ergens tegenaan."

Gemma - "Ik ben meteen (spelenderwijs) gaan poetsen toen onze dochter tandjes kreeg. Ook op advies van onze tandarts. Er kan gewoon al een gaatje inkomen als je er niks aan doet. Er is een tandenborsteltje met speciale tandpasta van 0-6 jaar te koop bij de drogist of zelfs de supermarkt. En als je er meteen twee keer per dag mee begint, raakt je dochter eraan gewend en is het later ook geen drama meer."

Daniella - "Het advies van tandartsen is om te poetsen zodra het eerste tandje zichtbaar is. Gebruik een peuter tandpasta en een tandenborstel 0-2 jaar. Tot twee jaar is een keer per dag voldoende. En dan bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat het tandje kan herstellen van het voedsel door de dag heen.

Carol - "Ik heb mijn kinderen laten spelen met een baby tandenborstel voor ze tanden kregen. Er zat bij die van ons een bijtring aan vast. Dat was later ook lekker voor het tandvlees bij het doorkomen van de tandjes."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.