Mijn baby slaapt niet overdag

"Ik ben echt ten einde raad. Onze dochter van 3 weken oud slaapt niet tot nauwelijks overdag. Zodra we de vermoeidheidssignalen zien, leggen we haar in bed of in de box. Zodra ze erin ligt, begint ze te huilen. Als ik haar op mijn arm wieg of in de draagzak doe, valt ze wel in slaap. Als we haar dan in bed of in de box leggen, wordt ze weer wakker. 's Avonds gaat het over het algemeen wel goed. Wat kunnen we doen?"

Slaapmomenten

Babyconsulent Angela Jansen: Ik snap dat je ten einde raad bent. Jullie dochter heeft overdag ook goede slaapmomenten nodig. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan het niet goed slapen overdag. Deze oorzaken kunnen voortkomen uit onder andere voeding, drinktechniek, lichamelijk ongemak, behoefte aan huidcontact, prikkels die het diep in slaap vallen tegen gaan, toch te laat naar bedje doen. Herkennen jullie de vermoeidheidssignalen van jullie dochter? Het is dus van belang om naar het totaalplaatje te kijken zoals we als babyconsulenten dit noemen. 

Wat is Angela's advies?

Heb jij ook een vraag voor de babyconsulent? Stel 'm hier! 

Reacties (5)

afbeelding van Renske vd B
13 juni 2018
Bedankt voor je juist lange verhaal, hier kan ik zeker wat mee. Maar inderdaad doordat ik nog een dochter heb wordt het lastiger om lang bij het bedje te blijven zitten. Ook juist wanneer ze wel eens zou slapen kan ik weer weg omdat ik haar van school op moet halen. Dus makkelijk is het zeker niet. Maar ik wilde gaan wachten tot de vakantie en dan kijken of we met 1 slaapje per dag dit kunnen gaan proberen.
En dan langzaamaan gaan uitbreiden. Ik ben inderdaad bekend met de 90 minuten en dat ze dan weer op bed moeten.
Het gekke is juist bij mijn jongste dochter dat wanneer ik haar bij de eerste signalen van moeheid ga proberen in slaap te krijgen in de draagdoek/kinderwagen of bij mij ze nog heel erg tegenwerkt.
Maar laat ik haar wat langer wachten zodat ik weet dat ze echt moe is neem ik haar in mijn armen, zet de app aan met witte ruis geluid en speentje erin en ze ligt bijna altijd binnen 1-2 minuten te slapen. Ze kan dan ook wel 2 tot bijna 3 uur slapen bij mij. Wel onrustig in haar slaap door scheetjes en melk terug slikken helaas.
Maar ik hoef haar maar weg te leggen in bed, box, bank of de hangmat in de box en geheid dat ze binnen 5 minuten wakker wordt.
Maar ik ga binnenkort maar eens aan de slag met je tips en hopen op een goed einde. Want het is een pittige dame, als ze iets wil of niet zet ze een goede keel op :-)
afbeelding van nrne-1315749
13 juni 2018
Aanvullend; ook als onze meisje zo huilde als we haar op bed legden, hielden we het speentje vast of een hand op haar buikje. Oppakken & troosten werkte bij ons averechts, ze liet zich niet troosten. Ze viel altijd ineens tijdens het huilen plotseling in slaap, net of er een knop om ging. Ik zat er dan naast en dacht... dit gaat eeeeeuwen duren en *plop* in slaap. Soms na 5 min, soms na een half uur, heel wisselend!
afbeelding van nrne-1315749
13 juni 2018
Met heeeeeel veel engelengeduld!

Wat we zijn blijven doen is haar consequent voor ieder slaapje naar bed toe brengen, ook wanneer ik van te voren al dacht ‘dit wordt hem vast niet’. We legden haar op bed met een ritueeltje (nachtlampje aan, slaapzak aan, muziekuiltje aan en kamer donker maken), vervolgens ging ik naast haar bed zitten en geef ik haar een speentje en hou die (indien nodig) vast. Als ze hem zelf goed in haar mond hield, legde ik alleen mijn hand op haar buik en wachtte tot ze in slaap viel. Huilde ze heel erg (ze was van week 3 t/m 11 vaak hysterisch), dan haalde ik haar na 10 min uit bed en deed ik haar in de draagzak of ging ik wandelen. Huilde ze een ‘gewoon’ of een beetje op en af? Dan hield ik het max een half uur vol.

Langzaam aan ging het steeds beter; soms lukte 1 slaapje per dag in bed, soms 3, op een gegeven moment huilde ze niet meer bij het naar bed brengen en na een tijdje lukte (bijna) alle slaapjes in bed. Ze heeft heel lang alleen maar 45 min slaapjes gedaan. Ik ging na 45 min kijken of ik haar opnieuw kon laten slapen met behulp van haar speentje, lukte dat niet? Verder slapen in de draagzak. Ze was nog niet klaar met slapen; als ik haar uit bed haalde en in de box legde, was het huilen.

Inmiddels slaapt ze 1 of 2 x per dag lang (2 of 3 uur) en verder 45 minuten slaapjes. Dat gebeurde op een gegeven moment vanzelf.

Wist je trouwens dat kinderen tussen de 12 en 24 weken altijd na 90 min weer op bed ‘moeten’ liggen? Ze hebben een interne klok van 90 min en ook wanneer je geen slaapsignalen ziet, breng je haar naar bed. Doe je dat niet, raken ze op een gegeven moment oververmoeid en wordt het slapen moeilijker! Bij onze dochter werkt dat perfect!

Dus; veel geduld, doorzetten, soms wanhopen, mega veel piekeren en soms ook accepteren dat het nou eenmaal geen robotjes zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips (lang verhaal, oepssss) en dat het jullie helpt om iets meer ritme te vinden. Je schreef dat je ook een andere dochter hebt... ik kan me voorstellen dat dat het wel lastiger maakt; je hebt dan niet de tijd en de vrijheid om zo lang naast haar bedje te blijven zitten als ik heb.
afbeelding van Renske vd B
10 juni 2018
Fijn om te horen dat ik niet de enige ben hierin.
Mijn beide dochters wilde ook niet (goed) zelf in slaap komen na 2 á 3 weken.
Bij mijn jongste dochter, inmiddels 12 weken nu, loop ook veel met haar in de draagdoek of ik laat haar nu rustig op mijn arm in slaap vallen zonder te lopen. Maar in bed leggen bij de eerste tekenen van moeheid of juist als ze heel moe is zorgt voor veel gehuil en gekrijs en niet slapen.

Hoe is het jou gelukt dat ze nu wel slaapt in haar bed en niet bij elk half uurtje wakker wordt en dan niet meer in slaap wil vallen? Je zegt dat je bij haar blijft totdat ze slaapt of haar in slaap helpt. Hoe doe je dat dan? Ben erg benieuwd!
afbeelding van nrne-1315749
8 juni 2018
Ik herken heel veel in je verhaal! Ook onze dochter sliep vanaf dat ze 3 weken oud was bijna niet meer overdag. Ook huilde ze veel en was ze ontroostbaar. In de draagzak sliep ze goed en als we gingen wandelen ging het (in het begin) ook nog wel aardig. Ik heb haar heel veel gedragen; niet handig, maar wel hét hulpmiddel om haar te laten slapen! Toen ze 11 weken was, werd ze plots een stuk rustiger en lukte het steeds vaker om haar in bed in slaap te krijgen (wel korte slaapjes en we moesten bij haar blijven om haar in slaap te krijgen).

Ik heb heel veel gehad aan het boek ‘Baby in een droomritme’. Inmiddels is ze 17 weken oud en hoef ik de draagzak niet meer te gebruiken en slaapt ze zeker 2x per dag lang (1,5 tot 3 uur) in haar bedje en een paar x kort. Wel moeten we haar nog helpen om in slaap te komen.

Je dochtertje heeft vast wat meer tijd nodig om haar draai te vinden en te leren slapen. Met heel veel geduld, liefde en aandacht komt het met kleine stapjes vooruit goed, daar heb ik het volste vertrouwen in!