Mijn baby heeft moeite met zichzelf vermaken. Wat kan ik doen?

WIJ Fan Sasja: "Mijn baby is 7 maanden oud en heeft heel veel moeite met zichzelf te vermaken. Ze houdt het vijf minuten uit in de box, speelkleed of loopkar. In de wipper voor de tv wel iets langer. Ze heeft zich tot nu toe niet zelf kunnen vermaken. Ze was ook een erge huilbaby. Ze wil de hele tijd op mijn schoot zitten of op de grond staan. Heeft iemand tips?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Kimberley - "Zorgen voor veel afwisseling! Van plaats en van speelgoed. Speelgoed met licht en geluid boeit langer. Of spullen wat geen speelgoed is (leeg flesje, pakje luierdoekjes want dat kraakt zo lekker etc). En soms is het ook gewoon frustratie. Ze willen wel van alles maar ze kunnen het nog niet."

Ilse - "Ik zet haar altijd bij me. Als ik kook zit ze er bij in haar stoeltje. Dan ziet ze mij en is ze tevreden. Ze wordt er helemaal blij van als ik dan ook nog liedjes ga zingen en gek doe"

Annelies - "Zou het ook kunnen dat er meer is? Onze oudste bleek licht autistisch, behoorlijk slim en erg perfectionistisch te zijn. Vaak woede uitbarstingen, omdat ze dingen niet konden uitleggen. Helemaal niet erg, zo'n leuke meid! Maar het was wel fijn om te weten dat ze op een andere manier dacht en daarom, in onze ogen, rare dingen deed."

Daniëlla - "Elk kind is anders. Mijn oudste was zo'n baby die je in de box legde en je een uur later weer even bij ging kijken. De jongste is compleet het tegenovergestelde. Die heeft het eerste half jaar praktisch in de minisling gewoond. Die wilde alleen maar bij mij zijn. Tja, niks aan te doen. Toen hij eenmaal ging rollen en kruipen vond hij het wat leuker om op het kleed te spelen. Maar ik moest dan wel in de buurt blijven."

Nadine - "Accepteren dat het zo is en je verwachtingen bijstellen. Een baby van zeven maanden heeft over het algemeen gezien maar zo'n korte spanningsboog. En als je bijvoorbeeld gaat afwassen, zet je haar in een wipstoel of kinderstoel er gezellig bij zodat je contact kan houden. Ze gaat zich vanzelf wat langer vermaken, maar daar moet je soms even op wachten."

Chantelle - "Ze wilt graag bij je zijn. Het is misschien een beetje vervelend voor jou, maar er is niet veel aan te doen. De muziek aan zetten en af en toe beetje dansen (kind in de box) hielp hier af en toe. Onze dochter van 12 kan zichzelf nog steeds niet goed vermaken, dus je moet het er maar mee doen."

Willem - " Het komt vanzelf wel, een draagzak kan uitkomst bieden. Dan is ze bij je en heb je toch je handen vrij. Succes!"

Jenny - "Mijn dochter van zes vind dat ook nog steeds speel moeilijk. Het hoort bij haar karakter. Ik vind het niet erg. Lekker genieten van de korte tijd samen, voordat ze niet meer met me wil spelen."

Laura - "Wellicht proberen om in de box te zetten en dan steeds iets verder weg gaan. Probeer er een kiekeboe spelletje van te maken. Dit hielp bij ons enorm." 

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.