'Ik overweeg na mijn bevalling een spiraaltje. Hoe is jouw ervaring?'

WIJ fan Esther: “Ik ben pas bevallen en heb nog nooit anticonceptie gebruikt. Nu ben ik benieuwd naar een spiraaltje. Hoor ook veel verhalen dat die verkeerd gezet is en dan niet te vinden is ... Hoe is jullie ervaring met spiraaltje?

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Janieke – “Het zetten vond ik prima te doen. De rest van de dag wat buikkramp. Daarna heeft het een maand of vijf wat gerommeld. De meeste dagen gevloeid, maar heel minimaal. Ik dacht toen wel ‘nog even en ze halen hem er maar weer uit.’ Maar na die vijf maanden heb ik twee jaar geen menstruatie meer gehad.”

Tineke – “Hier helaas minder goede ervaring. Heb een half jaar continu gevloeid, daarna geen regelmaat, hormonale schommelingen en continu gevoelige onderbuik. Bij gebrek aan beter wel laten zitten. Maar hierna komt er geen nieuwe meer.”

Christina – “Eerste keer een mirena laten zetten. Door mijn onwetendheid (ik was 19) gewoon bij de huisarts. Mijn lichaam stootte het af, met als gevolg een ontsteking op mijn eierstokken en ziekenhuis opname van een week. Jaren erna nog een keer geprobeerd, dit keer een koper spiraal, omdat ik echt klaar was met alle kunstmatige hormonen in mijn lijf en door de gynaecoloog ingezet. Dit bleef echter rommelen en deed ook zeer tijdens de gemeenschap. Achteraf had ik nooit een tweede spiraal mogen krijgen. Deze is dus ook na tien maanden verwijderd en maar weer gewoon aan de pil.”

Kelly – “Zo zijn er verschillende ervaringen. Het zetten vond ik erg pijnlijk. Daarna ging het prima en werd ik niet meer ongesteld en had ik geen klachten. Na vier maanden had ik ineens erg veel buikkrampen. Toen het spiraal eruit laten halen. Verlichtte gelijk! Ik ben nu weer gewoon aan de pil en slik deze altijd door. Dit kan gewoon, want de menstruatie die je krijgt is niet natuurlijk.”

Simone – “Ik zou het nooit meer doen, na een week een onwijze buikpijn en inclusief twee liter bloed was ik ook het spiraaltje kwijt ...”

Sonja – “Ik heb na de geboorte van mijn eerste eentje laten zetten bij de verloskundige. Het voelde onaangenaam, maar het deed geen immense pijn. Hierna nergens meer last van gehad. Een keer in de twee maanden heb ik een lichte doorbraakbloeding, maar die is meestal echt wel verwaarloosbaar. Ontzettend blij mee dat ik het heb gedaan en ga dit ook blijven doen!

Sanne – “Ik vond het de eerste keer voor mijn eerste zwangerschap super fijn. Na m'n eerste kind ook geprobeerd, maar toen bleef het pijn doen, dus weer verwijderd. Dubbel dus ...”

Monique – “Hier na het tweede kind laten plaatsen bij de verloskundige. Het plaatsen zelf was even vervelend, maar niet pijnlijk. Helaas menstrueerde ik hierbij erg veel, onregelmatig en lange tijd. Na zo’n anderhalf jaar eruit laten halen en teruggegaan naar de pil.”

Nikki – “Top! Het zetten was vervelend, maar niet verschrikkelijk. Eerste paar maanden heel licht ongesteld, maar daarna niks meer. En ik ben niet zwanger dus hij zal wel goed zitten.”

Jonne – “Ik vind het ideaal een spiraaltje. Het ging meteen goed. Eerste drie maanden een klein beetje gevloeid. Daarna nooit meer ongesteld geworden. Zo fijn. Hij zit er al weer vier jaar in.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.