Ik maak me zorgen over het platte achterhoofd van mijn zoon. Iemand tips?

Jenna: "Hallo lieve mama’s, mijn zoon is geboren in februari en ik maak me best zorgen over zijn platte achterhoofdje. Het lijkt steeds erger te worden en ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Ik probeer hem regelmatig op zijn zij te leggen, maar ik vind dat toch een beetje eng, omdat hij nog zo klein is. Het consultatiebureau zegt dat ik me geen zorgen hoef te maken, maar ik wil graag voorkomen dat het erger wordt. Heeft iemand alsjeblieft tips?"

We stelden haar vraag aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Sheila - "Kinderfysio aan huis! Echt de gouden tip. Je kan zo'n kussen halen, maar daar los je niet de oorzaak mee op. Je haalt de voorkeur er niet uit, zeg maar. Ik merkte echt pas verschil na de fysio. Ik kreeg echt inzichtelijk waar het aan ligt en hoe je de spiertjes meer rekbaar kan maken, zodat de voorkeur weg valt. En je krijgt zulke eenvoudige oefeningen mee. Bij het consultatiebureau zeiden ze ook dat ik het kon afwachten. Maar ik vond dat onzin. Elke week dat je er mee wacht, maakt het er niet beter op. De fysio zit in je basis pakket en voor baby's komen ze standaard aan huis."

Maaike - "Onze dochter werd gelijk door de kraamzorg al op haar zij gelegd. Links en rechts af wisselen. Wij deden dan een opgerolde grote hydrofiel doek achter haar rug, zodat ze niet kon terug rollen. Uiteindelijk ook kinderfysio gehad, die gaf ook wel goede tips."

Leandra - "Je kan van die baby kussentjes kopen waar een rondje in het midden zit speciaal voor het hoofdje. Ons zoontje heeft hier ook op geslapen, nadat ik merkte dat zijn achterhoofdje wat plat was. Ik heb dit ook nagevraagd destijds aan de kinderarts en die zei dat wanneer hij veel meer ging zitten, omrollen of eigenlijk alles behalve de hele dag op z’n rug liggen, het van zelf zou bijtrekken. Bij hem is dat ook echt gebeurd. Hij is nu 1,5 jaar en zijn hoofdje is echt heel mooi bijgetrokken."

Penelope - "Onze oudste dochter had ook een voorkeurshouding. Zij was thuisgeboren met een gecompliceerde schouder. Ze zat lang klem, dus dat gaf wel problemen de eerste maanden. Ook aangegeven bij het cb en met zes maanden is er een fysiotherapeut erbij gekomen. Mijn dochter kon al een aantal weken rechtop zitten (bleek nu met tien jaar hypermobiel). Ze hoefde uiteindelijk geen regressiehelmpje op, maar heb haar heel intensief moeten draaien en haar hoofdje gemasseerd. Het heeft wel degelijk geholpen. Een tip destijds voor een osteopaat had wel fijn geweest."

Tamara - "Ik wil je niet ongerust maken, maar ons zoontje had dat ook. Niks om ons zorgen te maken zeiden ze, is voorkeurshouding en moesten regelmatig draaien. Daarna liep hij steeds verder achter in ontwikkeling en met 19 maanden kregen we de uitslag van zijn dna onderzoek: Angelman Syndroom. Houd het gewoon in de gaten. Je moederhart weet wanneer er iets niet helemaal pluis is met je kind."

Alinda - "Ga naar de osteopaat! Dat heeft bij ons echt enorm geholpen. Onze zoon had blijkbaar z'n nekje vast zitten en kon daardoor maar een kant op kijken. Voorkeurshouding en met resultaat dat z'n hoofdje scheef ging afplatten. Na een behandeling ging hij 's avonds al de andere kant op te kijken in zijn slaap. Echt super! Dit was met acht weken. Hij is nu vier maanden en z'n hoofd is weer goed."

Nicole - "Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je vooral geen zorgen te maken. Wij hebben dit met onze oudste gehad. Was zelfs zo erg dat het hoofdje ook scheef ging afplatten. Heb me vreselijke zorgen gemaakt in die tijd. Was er zo op gefocust. Maar in de loop der tijd (toen hij meer ging bewegen en rechtop zitten) zag je het met de dag beter worden. Echt, het komt goed."

Mandy - "Mijn dochter was een rugslaper. Ik legde als ze sliep haar hoofdje steeds in de tegengestelde richting van haar voorkeurshouding. Ze sliep altijd op haar rug met haar hoofdje naar links, waardoor haar achterhoofdje (schuin achter) afvlakte. Ik draaide haar hoofdje dus zodra ze sliep voorzichtig naar de rechterkant. Later kwam ik erachter dat mijn dochter een voorkeurshouding had richting de Babyfoon (rode lampjes in de camera voor Nightvision). Omdat we onze camera niet konden verplaatsen, hebben we haar bedje anders gezet. Hierdoor ging ze met haar hoofdje de andere kant op liggen, waardoor de andere kant dus bijtrok."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'Moeder zoekt advies'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.