'Hoe kan ik mijn kind leren brood eten?'

WIJ fan Linda: "Mijn zoon is nu bijna 7 maanden en ik vind het erg lastig om te beginnen met brood geven, omdat hij er een keer bijna in is gestikt. Nu weet ik niet zo goed hoe ik daar opnieuw mee moet beginnen? Wat is het beste brood? Mijn zoon heeft al wel twee ondertandjes. Wie o wie heeft tips?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Kyra – “Speltbrood is wat steviger. Gewoon een randje afsnijden en in het vuistje geven. Het kokhalsreflex is heel normaal en juist goed! Eten vanuit het vuistje is weer goed voor de motoriek en het ontdekken van verschillende texturen. Zorg vooral dat de kleine goed rechtop kan zitten. Als dat laatste niet het geval is, zijn ze ook nog niet klaar om te eten.”

Danique – “Niet in melk of vloeistof dopen! Dan blijft het juist plakken. Begin met een stukje korst in de hand geven. Zelf laten peuzelen. Daarna het brood in hele kleine stukjes geven. Ik doe er zelf een klein beetje boter op.”

Hanneke – “Wij kregen juist advies van cb niet met korstjes te beginnen. Wij geven hele kleine stukjes volkorenbrood met pindakaas. Wennen aan pindakaas op jonge leeftijd schijnt belangrijk te zijn om de kans op pinda-allergie te verkleinen.”

Bertine – “Ik deed een kleine stukjes brood in een fruithapje. Dat slikt makkelijker door. Als het niet lukt gewoon nog wachten.”

Inge – “Ik kreeg het advies om te beginnen met brood dat een dag oud is. Dat plakt minder dan vers brood. Eerst zonder beleg en dan in de wang stoppen. Ik moest vooral de korstjes aanbieden”

Nathalie – “Wat grotere stukken geven juist die ze zelf kunnen vasthouden. Kokhalzen is een natuurlijke reflex, schrik daar niet van. Het is juist om te voorkomen dat ze stikken.”

Nienke – “Baby's hebben een heel kort kokhalsreflex. Dat begint al heel voor in de mond. Dus het kan zijn dat jij denkt of dat het lijkt dat het ver achter in zijn keel zit, maar dat dit in werkelijkheid nog niet zo is. Handig van moeder natuur. Maar verder gewoon niet al te kleine stukjes geven. Ze moeten wel ergens op kunnen kauwen. Duw het stukje in de wang van je kind. Ze hebben dan nog geen kiezen, maar ze kunnen er wel al wat mee kauwen.”

Suzanne – “Ik ben beginnen met korstjes geven. Lekker op laten sabbelen en laten ontdekken.”

Sandy – “Geroosterd brood! Dat is minder plakkerig. Juist gewoon een korst geven zodat ze zelf controle hebben over wat ze pakken in plaats van kleine stukjes geven. Werkte hier het beste.”

Nadine – “Wij hebben eerst maïs vingers gegeven. Die smelten direct als ze in contact komen met speeksel. Daarmee heeft hij eerst leren kauwen en sabbelen op iets vast. Pas toen dat goed ging zijn we overgestapt naar brood. Werkte een stuk beter dan direct dat brood geven.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl