'Hoe gaan jullie om met ongevraagd advies?'

WIJ fan Nathaly: "Ik loop er als aanstaande moeder tegenaan dat mensen je steeds ongevraagd advies geven. Hoe kan ik vriendelijk maar toch duidelijk aangeven dat ik daar absoluut geen behoefte aan heb? Iemand tips?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Kelly - "Oor in oor uit ... Ik ben vijf jaar geleden bewust alleenstaande mama geworden. Nu zwanger van de tweede en ineens denken mensen dat dit de eerste is. Terwijl ik het al zo lang alleen doe en deed."

Tess - "Ik luisterde er altijd wel naar, soms rolde ik met mijn ogen, maar wat op dat moment ongewild of ongevraagd advies was, kwam soms later wel een keer van pas. Ik merk dat ik het zelf ook doe, gewoon kleine tips bijvoorbeeld wat ze kunnen halen bij het doorkomen van tandjes of welke flessen of draagzak bij ons heel fijn werkt. Wat zij er mee doen is aan hun. Wat ik met het ongevraagde advies doe verschilt aan de persoon. Bij vreemden knik ik vriendelijk of rol een keer met mijn ogen en bij de naasten haal ik gewoon mijn schouders op. Er tegen in gaan haalt toch niks uit, ze delen het niet om je te pesten of je een slecht gevoel te geven, maar om je te helpen. Al zijn het soms adviezen waarbij je denkt: uhmm, hoe heb je daar in hemelsnaam je kind mee groot gebracht."

Mandy - "Gewoon zeggen dat je het toch doet op jouw manier. Ik kreeg steeds te horen dat ik mijn baby's niet zo snel moest oppakken, zouden ze verwend van worden. Nou, is niet gebeurt hoor. Als ze op je kamer slapen, dan leren ze nooit op hun kamertje slapen en krijg je er problemen mee ... Ook niet gebeurt. Dus voortaan zeg ik: bedankt, maar ik doe het toch op mijn manier. No hurt feelings."

Daphne - "Je kan er ook je voordeel mee doen. Heb bij mijn eerste veel gehad aan adviezen vriendinnen die al mama waren en alles fases hadden doorlopen. Ook de ongevraagde adviezen. Je probeert wat dingen en als het werkt top zoniet dan niet en gaat het de prullenbak in. Waarom zelf opnieuw het wiel uit willen vinden. Denk dat de intensies altijd goed zijn. En anders gewoon ene oor in en andere weer uit. Ik heb zelf twee kids en ook ik kan nog ongevraagde adviezen krijgen of onderling met vriendinnen ook geven. Soms kan het zijn dat iemand super goede tips heeft. En advies mag je mee doen wat je wilt. Doe wat goed voelt voor jezelf."

Evelien - "Ik heb sowieso het idee dat mensen denken alles maar te kunnen zeggen als je zwanger bent. Ik ben daar voortaan wel klaar mee en bedank ze vriendelijk voor hun commentaar of advies."

Anita - "Och, ze bedoelen het goed. Vaar gewoon je eigen koers, dan komt het altijd goed. Wacht maar tot die kleine er eenmaal is en je moet naar het consultatiebureau, daar zijn ze ook keigoed in het advies geven waar je oren van staan te klepperen."

Kathinka - "Vriendelijk bedanken en klaar. Zo’n snibbige ‘maar ik zoek het liever zelf uit’ voegt ook niks toe. Laat het gaan, het hoort er gewoon een beetje bij. Het zijn geen hoorcolleges van een uur, neem ik aan. Ik dacht altijd aan de pinguïns uit Madagascar: ‘Just smile and wave, smile and wave.'"

Suzanne - "Als je geen eindeloze discussie wil, zou ik gewoon glimlachen en doen alsof het je interesseert. Dan ben je er sneller van af, als dat je er tegenin gaat."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.