Foto's van je baby delen op internet: Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Micky: “Ik ben nu 7 maanden zwanger en deel iedere twee weken een foto van mijn buik via Instagram. Zo leuk, al die reacties en een mooi online ‘album’ voor later. Een vriendin (moeder van 2) vroeg laatst of ik straks ook de foto’s van onze baby online ga plaatsen. Ik had er nog niet echt over nagedacht, maar mij lijkt het inderdaad leuk om mijn baby te showen. Zij doet het bewust niet, want inbreuk op de privacy van haar kinderen. Is dat echt zo? Hoe kijken jullie hier tegenaan en wat zijn jullie ervaringen?”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Linni - "Als ik heel eerlijk ben, wilde ik het in eerste instantie niet doen. Maar zo heel af en toe plaats ik een foto. Je voorkomt niet dat er later foto’s zichtbaar worden van je kinderen tegenover andere kinderen. Daarnaast vraag ik me ook af, dat als ze zelf groter zijn ze bij iedere foto die ze zelf plaatsen, aan iedereen gaan vragen of ze dat wel willen. Het blijft iets lastigs."

Joanne - "Ik scherm zijn gezichtje af op sociale media, omdat ik wil dat hij later zelf mag kiezen of hij op socials verschijnt. Ik heb zelf alleen papieren babyfotos en dat zie ik in deze tijd als een zegen. Internet is helaas zo onschuldig niet en ik wil dat hij daar later zelf keuzes over kan maken."

Marjella - "Ik deel regelmatig een foto van mijn dochter in social media, leuke dingen zoals dagjes uit of trotse momenten van deze mama. Als ik samen met iemand ben weggeweest en hun kind, vraag ik altijd wel even of ze het oké vinden dat ik een bepaalde foto waar hun kind ook op staat plaats. Ik plaats geen foto’s van m’n dochter als ze ziek is of naakt, maar verder plaats ik regelmatig wat."

Puck - "Ik heb een aantal foto's wel gedeeld, maar het zijn er niet heel veel. Sowieso alleen positieve foto's delen, dus niet het "kijk mijn kind zichzelf belachelijk maken" idee. Veel alleen van de achterkant, een paar met gezicht. Er is geen objectief goed of fout bij dit soort zaken. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat als iets eenmaal online staat, het schier onmogelijk is om het weer te verwijderen van het internet. Dus bedenk goed wat je online wil zetten en wat voor impact dat kan hebben op een later moment. Zelfs een afgeschermd profiel is geen verzekering van veiligheid."

Linda - "Wij hebben heel bewust niks gedeeld. Dat doet ze later zelf maar.  Ook van ons 2e kind zullen we dit niet doen. Heel af en toe komt er een foto online van bijvoorbeeld de gastouder, maar ze is altijd onherkenbaar. Het is een heel persoonlijke kwestie denk ik, wij maken een mooi fotoboek voor haar voor later."

Nicky - "Ik deel wel eens een foto maar niet zo vaak als ik sommige andere ouders zie doen. Sowieso is mijn social media alleen zichtbaar voor mensen die ik ken."

Manon - "Nee, wij plaatsen geen foto's van ons dochtertje op Facebook of Instagram. We sturen wel foto's via WhatsApp. Mensen uit onze omgeving weten dit ook en respecteren dit. Soms komt er een foto online waarop ze onherkenbaar is en met onze eigen toestemming. Als ze later zelf social media heeft kan ze zelf posten. Nu snapt ze niet wat het inhoudt. Als iemand ons dochtertje graag wil zien, dan komen ze maar op de koffie."

Jenny - "Wij posten bewust geen herkenbare foto's van onze zoon en straks baby die elk moment geboren kan worden. Wij zien het als onze taak om hun privacy te beschermen tot ze zelf oud genoeg zijn, de gevolgen van SoMe kunnen begrijpen en zelf kunnen beslissen."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.