Flesje én vaste voeding weigeren

Laura: “Mijn zoontje is 7 maanden oud. Ik geef hem vanaf zijn geboorte borstvoeding en we hebben vanaf 6 weken geoefend met een flesje. Dat ging prima. Tot de dag dat ik ging werken. Sindsdien weigert hij de fles. Ik ben minder gaan werken om op tijd thuis te zijn voor het voeden. Nu zijn we sinds hij 6 maanden is, ook gestart met vast voedsel. Daar was mijn hoop op gevestigd; als hij de fles niet wil, kon er in ieder geval een papje gemaakt worden van melk door de oppas. Maar ook de lepel weigert hij. Eigenlijk alles dat hij niet zelf in zijn mond doet, weigert hij. We hebben geoefend met het lepeltje, en ook via de Rapley methode. Ondertussen blijf ik borstvoeding geven, maar ik heb het idee dat dit ook terugloopt. Ik kan me voorstellen door de stress, ik maak me best zorgen. Ik heb ook nog een peuter rondlopen…"

Voedingskundige Charlotte Maintz: Wat vervelend om te horen dat je kind de fles en de vaste voeding niet goed accepteert. Ik kan mij voorstellen dat dit een heel lastige situatie is!

Betreft het aanbieden van de fles wil ik je graag adviseren de fles door iemand anders te laten aanbieden. Liefst in een andere situatie wanneer jij niet in de buurt bent. Wanneer je de fles zelf geeft of wanneer deze wordt gegeven wanneer je in de buurt bent, kan het zijn dat je kind dit niet begrijpt. Omdat hij jou associeert met borstvoeding uit de borst. Ook kun je de speen in de borstvoeding dopen en opwarmen tot lichaamstemperatuur. Daarnaast goed om te bekijken of je de juiste speen gebruikt. Krijgt je kind de voeding uit de fles? Of drinkt hij wat snel en gulzig aan het begin? Dit zijn allemaal factoren die mee spelen.

Oefenen met lepeltje

Wat betreft de vaste voeding kan dit echt even wennen zijn voor je kind. Goed om hier vooral mee te blijven oefenen. Het eten van een lepeltje vergt een heel andere techniek dan drinken uit een fles of vanuit de borst. Dit kan soms echt wat tijd vergen. Goed wellicht om deze situatie ook eens voor te leggen bij je consultatiebureau. Zij kunnen met jou meedenken betreft de hoeveelheden, drinksnelheid en de vaste voeding.

Voldoende plasluiers

Daarnaast is het heel goed om te horen dat de kind borstvoeding krijgt. Als hij ouder wordt zal hij minder drinken. Het feit dat je dit merkt in de productie is dus niet helemaal niet erg. Wel is het belangrijk dat je kind goed groeit en voldoende plasluiers heeft.

Stel jouw persoonlijke vraag aan Charlotte over borstvoeding, hapjes, tussendoortjes en meer.