Extreme haaruitval na je bevalling: kun je er iets aan doen?

Julia: "Vier maanden geleden hebben wij ons tweede zoontje gekregen. En zo onderhand heeft 'ie meer haar dan ik. Ik weet dat het erbij hoort hoor, dat je haar uitvalt na de bevalling. Maar zo extreem, ik hou geen haar meer over! Ik trek echt hele bossen haar uit mijn hoofd. Ik ben inmiddels al bij de huisarts geweest, die heeft bloed laten prikken, maar er lijkt niets aan de hand te zijn. Geen vitaminetekort, geen ijzergebrek, alles ziet er helemaal toppie uit. Aangezien het dus geen vitamine- of ijzergebrek is en ik ben nog bezig ben met potjes zwangerschapsvitamines op te maken (had nog over) en het daar dus duidelijk niet aan kan liggen, heeft iemand nog een idee? Is het herkenbaar? Gaat het echt over, of zal ik vast een pruik uitzoeken?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Linda - "Tijdens de zwangerschap houdt het haar zich goed vast. Na de zwangerschap verlies je ze helaas ook weer. Ik heb van mijn kapper wel een keer iets gehad dat voedend is en uitval tegen gaat, maar dat kon ik alleen via de kapper krijgen toen. Wellicht daar eens vragen."

Suzan - "Ik heb hier ook last van gehad en ben overal geweest. Niets hielp, maar inmiddels heb ik mijn wondermiddel gevonden: msm poeder. Mijn haar is qua structuur verbetert maar vooral de haaruitval is gestopt. Het is echt een wondermiddel! Koop ook geen dure andere dingen, want het meeste is grote onzin en werkt niet. Geloof me, ik heb echt zoveel geprobeerd. Koop maar msm poeder. Waar ik het haal kost het ook geen drol. Dus probeer het zou ik zeggen."

Jeanine - "Ik heb dat ook gehad, maar tijdens de zwangerschap had ik bijna geen haarverlies. Ik had zelfs een dikkere bos dan normaal. Een paar maanden na de bevalling en veel haarverlies verder, was het weer net als voor de zwangerschap! Het had van mij best mogen blijven zitten."

Suzanne - "Ik had na de tweede ook extreem haaruitval. Je zag echt kale plekken. Ik ben toen haarvitamines gaan nemen en heel snel stopte de extreme uitval en het groeide ook nog eens super snel aan!"

Jennifer - "Heel herkenbaar. Ik had voor de zwangerschap echt dik haar, dat werd toen nog voller en na drie maanden met bossen te gelijk. Heb alleen maar met vlecht of knot gelopen want ik liet hele sporen achter. Dit hield op na een week of tien."

José - "Bij mijn eerste en tweede had ik ook haaruitval, maar viel gelukkig mee. Echter na de derde was het hopeloos. Ik verloor zoveel haar elke keer, als ik ging douchen voelde ik het glijden over m'n rug. Kon wel janken. Het gaat echt weer over, maar het heeft na de derde wel heel lang bij mij geduurd, bijna anderhalf tot twee jaar. Ze is nu bijna vier en mijn haar is nooit weer hetzelfde geworden. Van mooi dik haar heb ik nu dun haar. Het heeft me echt tijd gekost om hier mee om te gaan."

Janna - "Heel herkenbaar! Hier exact hetzelfde verhaal. Haaruitval met plukken tegelijkertijd, maar op een gegeven moment (na een paar maanden) stopte de haaruitval en groeide het weer terug. Komt goed."

Giannina - "Zijn je schildklierwaarden ook nagekeken? Dat kan ook de oorzaak zijn van het haaruitval. Dit was bij mij het geval."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.