Allergie voor de kat?

SharKiBe: “Mijn zoontje is nu 4,5 maand. Hij heeft sinds een paar weken eczeem na een heel erge geval van berg. Wij hebben thuis ook een jonge kat.

Nu is het zo dat mijn zoontje eigenlijk elke dag traanogen heeft met daarin veel slaap/viezigheid en een beetje rood door het wrijven. Ook niest hij best vaak en heeft hij vaak een verstopte neus. Moet ik denken aan een allergie?"

Het is ook zo dat wij beiden geen eczeem hebben gehad en het ook verder niet voorkomt in onze families, dus genetisch is de eczeem niet. We zijn ook beiden niet allergisch voor de kat. Ik zou graag willen weten of je tips hebt of dat het een bezoekje huisarts waard is om bloed te prikken."

Bloedtest nog onbetrouwbaar

Allergiedeskundige Monique Croes: Bij kinderen onder de 4 jaar is de allergietest in bloed nog zo onbetrouwbaar dat het bijna niet wordt gedaan. Dus dat heeft geen zin. Tenzij het heel heftige allergie zoals anafylactische shock zou zijn. Berg is een soort seborisch eczeem. Dat gaat bij jonge kinderen vaak gepaard met het tekort aan een B-vitamine, genaamd biotine. Dat hoort in de darm aangemaakt te worden door een goede darmflora. Bij kinderen is dat vaak nog niet volledig, dus daarom komt berg bij kinderen vaak voor. Maar als je zegt een bergaanval, dan neem ik aan dat meer dan gemiddeld is. 

Darmflora verbeteren

Het kan zijn dat een allergie voor huisdieren er onder ligt, maar ik denk dat het net eerder precies andersom is. Zeker omdat eczeem niet echt bekend is bij jullie in beide families. Daarom raad ik je aan om iemand te zoeken die kan helpen om via de darmflora het immuunsysteem te verbeteren en optimaliseren, zodat hij minder verkouden/allergisch is en de huid weer rustig. Denk aan bijvoorbeeld een kPNI therapeut of NAET, maar er zijn meer disciplines die dat ook kunnen. 

Stel jouw vraag over allergie aan Monique

Reacties (1)

afbeelding van c.kn-1184484
6 januari 2018
Er heerst momenteel griep... je kindje kan een beetje kou bij zich hebben.. En zijn sowieso erg gevoelig voor stof enz. Wij hebben 2 grote honden en ons meisje had op die leeftijd ook weleens prut oogjes en nieste regelmatig maar ze was niet allergies voor de honden.. Misschien even wenning. En als je het echt zeker wil weten is het misschien een idee om het katje tijdelijk even uit huis te plaatsen? Misschien bij een familielid ofzo.