Zesde ziekte bij baby's

Zesde ziekte bij baby's

De zesde ziekte komt vrijwel alleen voor bij baby’s vanaf 6 maanden tot kinderen van 3 jaar. De zesde ziekte wordt vaak verward met de vijfde ziekte. Het zijn beide virale infecties die bij kinderen voorkomen en een rode huiduitslag veroorzaken. Verschillen zijn dat de zesde ziekte vaker optreedt bij jonge kinderen.

Je baby heeft plotseling hoge koorts en soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur snel. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op de romp. De vlekjes jeuken niet. De uitslag verdwijnt binnen Ć©Ć©n tot twee dagen.

Wat is de oorzaak van de zesde ziekte bij baby’s?

De zesde ziekte wordt door een virus veroorzaakt (herpesvirus type 6). Waarschijnlijk wordt het virus bij hoesten, niezen en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na de besmetting duurt het nog vijf dagen tot twee weken voordat je baby ziek wordt. Het is onduidelijk in welke periode de ziekte besmettelijk is.

Hoe wordt de zesde ziekte bij baby’s behandeld?

Geef een baby met koorts veel te drinken. Eten is minder belangrijk. Zorg dat je baby genoeg rust krijgt. Hij hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten. Wanneer je baby zich goed voelt, mag het naar het kinderdagverblijf. Het is niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. De ziekte gaat binnen enkele dagen vanzelf over en verloopt soms zelfs onopgemerkt.

Neem contact op met je huisarts als …

  • je kind jonger is dan 3 maanden
  • je kind slecht / niet drinkt en steeds suffer wordt