Zesde ziekte bij baby's

Zesde ziekte bij baby's

De zesde ziekte, ook wel roseola genoemd komt vrijwel alleen voor bij baby’s vanaf 6 maanden tot kinderen van 3 jaar. De zesde ziekte wordt vaak verward met de vijfde ziekte. Het zijn beide virale infecties die bij kinderen voorkomen en een rode huiduitslag veroorzaken. Verschillen zijn dat de zesde ziekte vaker optreedt bij jonge kinderen. Het veroorzaakt hoge koorts en vervolgens huiduitslag die ontstaat als de koorts afneemt.

Zesde ziekte symptomen

Als je kind wordt blootgesteld aan iemand met de zesde ziekte en besmet raakt met het virus, duurt het waarschijnlijk 1 tot 2 weken voordat de tekenen en symptomen van de infectie optreden. Het kan ook zijn dat ze helemaal niet optreden. Het is mogelijk om besmet te raken met de zesde ziekte zonder dat je er iets van merkt.

De symptomen van de vijfde ziekte zijn meestal mild en kunnen het volgende omvatten:

  • Plotselinge hoge koorts
  • Opgezette klieren in de hals en achter de oren
  • Na 3-5 dagen daalt de temperatuur snel
  • Kleine lichtrode vlekjes verschijnen in het gezicht en de nek, later ook op de romp
  • De vlekjes jeuken niet en verdwijnen binnen 1-2 dagen
  • Zwelling van de oogleden
  • Verminderde eetlust
  • Prikkelbaarheid

Koortsaanvallen komen vrij vaak voor bij kinderen met de zesde ziekte. Koortsaanvallen treden op wanneer de temperatuur van een kind snel stijgt. Koortsaanvallen zijn over het algemeen niet schadelijk. Maar ze kunnen wel heel eng zijn. Niet elk kind met een hoge temperatuur loopt risico op een koortsaanval. Koortsstuipen komen voor bij ongeveer 3 op de 100 kinderen jonger dan 5 jaar. Dit type toeval kan in families voorkomen.

Naarmate de koorts afneemt, ontwikkelt zich een roze huiduitslag. De huiduitslag is ofwel vlak of verheven op de buik. Daarna verspreidt de uitslag zich naar het gezicht, de armen en benen. De vlekjes jeuken niet. De uitslag verdwijnt binnen één tot twee dagen. De zesde ziekte wordt door een virus veroorzaakt. Waarschijnlijk wordt het virus bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na de besmetting van de zesde ziekte duurt het nog een aantal dagen tot twee weken voordat je kind ziek wordt. Het is onduidelijk in welke periode de ziekte besmettelijk is.

Besmetting met zesde ziekte

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus type 6. Het virus wordt waarschijnlijk overgedragen via hoesten, niezen en praten, door druppeltjes in de lucht. Na besmetting duurt het nog 5 dagen tot 2 weken voordat de ziekte zich manifesteert. De exacte periode van besmettelijkheid is echter onduidelijk.

In tegenstelling tot waterpokken en andere kinderziekten die zich snel verspreiden, leidt de zesde ziekte zelden tot een uitbraak. De infectie komt meestal voor in de lente en de herfst. Het virus is niet langer besmettelijk als de koorts 24 uur weg is.

Behandeling zesde ziekte

De behandeling hangt af van de symptomen, de leeftijd en de algemene gezondheid van je kind. Het hangt ook af van hoe ernstig de aandoening is. Antibiotica worden niet gebruikt om deze ziekte te behandelen. Daarnaast is het volgende belangrijk om te weten:

  • Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt, terwijl eten minder belangrijk is.
  • Rust is belangrijk, maar bedrust is niet noodzakelijk.
  • Buiten zijn is toegestaan als het kind zich goed voelt.
  • Koortsverlaging is niet nodig, aangezien de koorts geen schadelijke gevolgen heeft.
  • Je kind tijdens de koorts in luchtige kleding kleden.

Over het algemeen verdwijnt de zesde ziekte binnen enkele dagen vanzelf en kan het zelfs onopgemerkt verlopen. In het geval dat het kind zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kan paracetamol worden overwogen als symptoombestrijding.

Neem contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

  • Het kind is jonger dan 3 maanden.
  • Het kind drinkt slecht of wordt steeds suffer.

Zesde ziekte baby’s

Het risico op de zesde ziekte is het grootst bij oudere baby’s. Het komt het meest voor tussen 6 en 15 maanden. Oudere baby’s lopen het grootste risico op het krijgen van het virus omdat ze nog geen tijd hebben gehad om hun eigen antilichamen tegen veel virussen te ontwikkelen. Pasgeborenen worden beschermd door antilichamen die ze tijdens de zwangerschap van hun moeder hebben gekregen. Maar deze immuniteit neemt na verloop van tijd af.

Lees meer over de zesde ziekte bij kinderen vanaf 1 jaar.

Beeld: iStock.com/Zukovic

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby