Tetanus bij baby's
Wanneer je baby in een wondje zand of vuil krijgt, of door een dier (hond, kat) wordt gebeten, kan het zijn dat daar een tetanusbacterie bij zit. Als deze bacterie zich in de wond gaat vermenigvuldigen, krijgt je baby tetanus.
Hoe ontstaat tetanus bij baby’s?
Tetanus bij baby’s ontstaat vooral in kleine, maar diepe wonden, omdat de tetanusbacterie erg slecht tegen zuurstof kan. De bacterie maakt een gifstof die kramp veroorzaakt in de spieren. Hierdoor kunnen ook de ademhalingsspieren worden aangetast, wat ernstige ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt. Tetanus kan dodelijk zijn, zelfs wanneer de ziekte wordt behandeld.
Is je baby gebeten door een kat of hond of heeft hij een diepe (schaaf)wond door een andere oorzaak? Let er dan op dat de wond niet rood of pijnlijk wordt. Spoel de wond goed uit. Ga bij twijfel langs je huisarts.
Symtomen tetanus
Als je kindje tetanus heeft, kan dat leiden tot verkramping van de kaakspieren, slikklachten en ademhalingsproblemen. Er kunnen botbreuken, en hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan. Het enge van tetanus is dat je niet meteen ziek wordt, maar dat het zes tot vijftien dagen kan duren. In sommige gevalleen zelfs enkele maanden. Tetanus is dus niet overdraagbaar door mensen, maar alleen door een open wond en straatvuil of een wond door een beet van een dier. Maar ook een klein wondje, bijvoorbeeld van een prik aan een doornstruik in de tuin, kan genoeg zijn om tetanus op te lopen.
Tetanus en vaccineren
Vermoed je tetanus bij je baby? Snel dan direct naar de huisarts of het ziekenhuis. Zonder behandeling is tetanus namelijk dodelijk. Omdat de tetanusbacterie zo snel werkt en de gifstof in je bloed het grootste probleem veroorzaakt, is antibiotica geen optie. Het enige wat dus echt werkt is preventie door middel van vaccinatie. Wanneer je je baby laat inenten met het DKTP- of DTP-vaccin volgens het programma van het RIVM, is het volledig beschermd tegen tetanus.
Tetanus in Nederland
In 1953 werden kinderen voor het eerst ingeent tegen tetanus. Toen daalde het aanal sterfgevallen van zo’n vijftig per jaar, naar bijna nul. Sindsdien is het dan ook standaard onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Heel soms krijgen kinderen in Nederland nog tetanus, maar die zijn dan niet ingeent en hebben een relatief kleine verwonding. Als er een grote wond is en je komt met je kind in het ziekenhuis, dan wordt er vaak al extra gevaccineerd. Tussen 2004 en 2015 is er slechts één sterfgeval door tetanus gemeld.
Lees ook: Hib-ziekten/Hersenvliesontsteking bij baby’s