Roodvonk bij je baby: de symptomen

Roodvonk bij je baby: de symptomen

Roodvonk wordt veroorzaakt door een streptokokkenbacterie. Was het vroeger een vaak voorkomende en ernstige ziekte, tegenwoordig komt het minder voor. De bacteriën die roodvonk veroorzaken zijn ook de oorzaak van keelontsteking. De bacteriën maken soms een toxine (gif) aan, dat uitslag veroorzaakt. De bacteriën zijn zeer besmettelijk en leven vaak in de neus en keel. Over het algemeen verspreiden mensen de bacterie naar anderen via ademhalingsdruppels en direct contact.

Wat zijn de symptomen van roodvonk bij je baby?

Over het algemeen is roodvonk bij een baby een milde infectie. Het kan gepaard gaan met symptomen, zoals:

  • Zeer rode, pijnlijke keel
  • Koorts of koude rillingen
  • Witachtige laag op de tong in het begin van de ziekte.
  • Aardbeientong (rood en hobbelig)
  • Rode huiduitslag die aanvoelt als schuurpapier
  • Felrode huid in de plooien van de oksels, ellebogen en liezen
  • Gezwollen klieren in de nek
  • Hoofdpijn of lichaamspijn
  • Misselijkheid, braken of buikpijn

De oorzaak van roodvonk is de streptokokkenbacterie. Het begint met koorts, keelpijn en pijnlijke klieren in de hals. Het kan gepaard gaan met buikpijn en overgeven. Op de tweede dag ontstaan rode vlekjes op de romp van je baby, die zich uitbreiden over het hele lichaam. De huid van je baby voelt dan ruw, als schuurpapier, en lijkt op kippenvel. De huid rond de mond blijft bleek, terwijl de tong na een aantal dagen rood, dik en bobbelig wordt. Meestal gaat roodvonk vanzelf over. De huid vervelt na één tot drie weken en soms krijgen baby’s na enkele weken ontstekingen aan de nieren, hartkleppen of gewrichten.

Is roodvonk gevaarlijk voor baby’s?

Iedereen kan roodvonk krijgen, maar er zijn enkele factoren die het risico op deze infectie kunnen verhogen. Vooral voor baby’s met een verminderde weerstand, hartafwijkingen, afwijkingen in het keel-, neus- en oorgebied én baby’s met het syndroom van down kan roodvonk gevaarlijk zijn. Voor hen kun je (indien besmetting op de loer ligt) antibiotica vragen aan de huisarts. Roodvonk is besmettelijk vlak voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot drie weken erna. Bij behandeling met antibiotica is een baby na twee dagen al niet meer besmettelijk. De bacterie verspreidt zich via praten, hoesten en niezen; het duurt hierna twee dagen tot een week voordat iemand ziek wordt.

Wat doe je als je baby roodvonk heeft?

Roodvonk is een besmettelijke infectie die vooral jonge kinderen treft. Je hoeft in principe niets te doen als je baby roodvonk heeft. Roodvonk hoeft in de meeste gevallen niet behandeld te worden met antibiotica. Als je baby niet wil drinken, tot de risicogroepen behoort of lusteloos wordt en gezwollen oogleden heeft, neem dan contact op met je huisarts. Doe dit ook als je baby na een paar weken last krijgt van pijnlijke gewrichten in combinatie met koorts en benauwdheid.

Complicaties van roodvonk zijn zeldzaam. Ze kunnen optreden tijdens of in de weken na de infectie, en kunnen het volgende zijn:

Roodvonk komt voornamelijk voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar en komt vaker voor tijdens de zomermaanden. Lees meer over roodvonk bij peuters en kleuters.

Roodvonk en zwanger

Er zijn geen aanwijzingen dat roodvonk tijdens de zwangerschap schadelijk is voor je baby. Je kunt je er wel ziek door voelen, dus vermijdt nauw contact met iemand die roodvonk heeft. Neem contact op met je huisarts of verloskundige als je symptomen krijgt. Veel van de antibiotica tegen roodvonk zijn veilig tijdens de zwangerschap.

Beeld: iStock.com/Cunaplus_M.Faba

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby