Rodehond bij je baby: symptomen en gevolgen

Rodehond bij je baby: symptomen en gevolgen

Wanneer je baby rodehond heeft, is dit vrij onschuldig. Je kind kan wat verkouden zijn, een beetje verhoging hebben en gezwollen kliertjes in zijn hals of last hebben van huiduitslag. De ziekte is dan ook alleen gevaarlijk wanneer je zwanger bent.

Wat zijn de gevolgen van rodehond bij je baby?

Vooral als je vroeg in je zwangerschap de ziekte oploopt, is het virus schadelijk voor je ongeboren kind. Zelfs zo, dat de kans bestaat dat je kind in je baarmoeder overlijdt. Babyā€™s die tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn besmet met rodehond en levend worden geboren, hebben meestal zeer ernstige afwijkingen aan het gehoor, de oogjes of het hart. Ook kan je baby een ernstige verstandelijke handicap overhouden aan de rodehond. Wanneer je eenmaal bent besmet met de ziekte, is behandeling niet mogelijk.

Wat zijn de symptomen van rodehond bij je baby?

Rodehond begint als een gewone verkoudheid met snotterigheid en soms wat koorts. Hierna raken de lymfeklieren opgezet en een dag daarna zie je ineens rozerode vlekjes. Eerst in het gezicht, daarna op buik en rug en vervolgens op armen en benen. Deze vlekjes kunnen jeuken. Hiertegen kun je een middeltje gebruiken tegen de jeuk. Rodehond is besmettelijk van tien dagen voor tot zeven dagen na het begin van de vlekjes. Pas na 12 tot 23 dagen merkt iemand dat hij besmet is.

Vaccinatie tegen rodehond

Om te voorkomen dat je dochter later tijdens haar eventuele eigen zwangerschap besmet raakt door rodehond, worden alle jonge kinderen, ook de jongens, al sinds de jaren ‘60 tegen de ziekte ingeĆ«nt. De eerste vaccinatie met het BMR-vaccin biedt al een bescherming van 95%. Na de tweede vaccinatie op negenjarige leeftijd is je kind volledig tegen de ziekte beschermd.