Rodehond bij je baby: symptomen en gevolgen
Wanneer je baby rodehond heeft, ook wel Rubella genoemd, is dit vrij onschuldig. Je kind kan wat verkouden zijn, een beetje verhoging hebben en gezwollen kliertjes in zijn hals of last hebben van huiduitslag. De ziekte is alleen gevaarlijk als je zwanger bent.
Rodehond als je zwanger bent
Vooral als je vroeg in je zwangerschap de ziekte oploopt, is het virus schadelijk voor je ongeboren kind. Zelfs zo, dat de kans bestaat dat je kind in je baarmoeder overlijdt. Babyās die tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn besmet met rodehond en levend worden geboren, hebben meestal zeer ernstige afwijkingen aan het gehoor, de oogjes of het hart. Ook kan je baby een ernstige verstandelijke handicap overhouden aan de rodehond. De meest voorkomende geboorteafwijkingen zijn:
- Doofheid
- Staar
- Hartafwijkingen
- Intellectuele beperkingen
- Schade aan lever en milt
- Laag geboortegewicht
- Huiduitslag bij de geboorte
Wanneer je eenmaal besmet bent met de ziekte, is behandeling niet mogelijk. Rodehond is een virusinfectie, er bestaat geen genezing. Het is daarom belangrijk om een vaccinatie te hebben voordat je zwanger wordt. Je kunt tijdens je zwangerschap niet meer gevaccineerd worden. Als je rodehond krijgt of aan rodehond wordt blootgesteld terwijl je zwanger bent, neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige.
Wat zijn de symptomen van rodehond bij je baby?
Rodehond begint als een gewone verkoudheid met snotterigheid en soms wat koorts. Hierna raken de lymfeklieren opgezet en een dag daarna zie je ineens rozerode vlekjes. Eerst in het gezicht, daarna op de buik, rug en vervolgens op armen en benen. Deze vlekjes kunnen jeuken. Je kunt een middeltje gebruiken tegen de jeuk. Rodehond is besmettelijk van 10 dagen voor tot 7 dagen na het begin van de vlekjes. Pas na 12 tot 23 dagen merkt iemand dat hij besmet is.
Vaccinatie tegen rodehond
Om te voorkomen dat je kind later tijdens een eventuele eigen zwangerschap besmet raakt door rodehond, worden alle jonge kinderen, ook de jongens, al sinds de jaren ā60 tegen de ziekte ingeĆ«nt. Iedereen die niet is ingeĆ«nt tegen rodehond loopt het risico de ziekte te krijgen. De eerste vaccinatie met het BMR-vaccin biedt al een bescherming van 95%. Na de tweede vaccinatie op 9-jarige leeftijd is je kind volledig tegen de ziekte beschermd. Sinds de invoering van de rodehondvaccinatie komt de ziekte veel minder voor in Nederland, doorgaans minder dan vijf gevallen per jaar. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken echter van tijd tot tijd nog epidemieĆ«n uit.