Mazelen bij je baby

Mazelen bij je baby

Als je baby mazelen heeft, zal het in eerste instantie vaak hoesten en een loopneus, koorts of ontstoken oogjes hebben. In deze fase is mazelen het meest besmettelijk. Je kunt de ziekte herkennen aan de vlekjes op de binnenkant van de wangen van je baby. Deze vlekjes worden enkele dagen later gevolgd door een jeukende huiduitslag. Je baby kan behoorlijk ziek zijn van mazelen.

Wat zijn de gevolgen van mazelen bij je baby?

Toch is de ziekte eigenlijk alleen gevaarlijk, wanneer deze zich verder ontwikkelt. Het virus verzwakt namelijk het afweersysteem, waardoor besmette mensen eerder een andere infectie oplopen, zoals middenoorontsteking, een longontsteking of resulteren in een hersenbeschadiging. De ziekte kan op deze manier een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 100.000 mensen (vooral kinderen) aan de ziekte.

Vaccinatie tegen mazelen

In Nederland sterven sinds de BMR-vaccinatie nog nauwelijks mensen aan mazelen. Wel komt eens in de vijf tot zeven jaar een epidemie voor, vooral bij mensen die niet zijn gevaccineerd. Mazelen staat, door de daling van het aantal gevallen, minder in de belangstelling. Hierdoor daalt de vaccinatiegraad, waardoor de ziekte zelf weer aan een opmars bezig is: in 2011 heeft dit geleid tot meer dan 30.000 mazelen gevallen binnen Europa.

Er is geen behandeling als je eenmaal mazelen hebt. Vaccinatie met het BMR-vaccin zorgt echter voor een vrijwel volledige bescherming tegen de ziekte.

(Bron: Gezondheidsnet.nl/AD)

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby