Kinderziekte hepatitis B bij baby's

Kinderziekte hepatitis B bij baby's

Hepatitis B is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis B virus. Je kunt het virus krijgen door seksueel contact, contact met bloed of je kunt het als moeder overdagen op je kind tijdens de geboorte. Een klein beetje besmet bloed in een wondje kan al een infectie veroorzaken. Het is dus besmettelijker dan bijvoorbeeld HIV.

Wat is acute hepatitis B bij baby’s?

Als je net besmet bent, heet dit acute hepatitis B. Meestal heb je in deze fase geen klachten en weet je dus niet dat je het virus bij je draagt. Bij volwassenen geneest 90 tot 95% vanzelf van acute hepatitis B. Je bent dan immuun voor nieuwe besmettingen. Slechts bij heel weinig mensen treden in de acute fase levensbedreigende complicaties op.

Mogelijke klachten van acute hepatitis B zijn:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid en braken
  • verminderde eetlust
  • spier- en gewrichtspijn
  • jeuk
  • pijn in de bovenbuik
  • geel worden van de huid en het oogwit
  • donkere urine
  • licht gekleurde ontlasting (grijs-wit)

Wat is chronische hepatitis B bij baby’s?

5 tot 10% van de besmettingen geneest niet vanzelf. Bij pasgeborenen is dit percentage zelfs 90%. Er ontstaat dan een chronische infectie. Een chronische infectie kan actief of inactief zijn.

Door een chronische actieve infectie kan na 10 tot 20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, waardoor de lever zijn werk steeds minder goed kan doen. Als je een chronische actieve infectie hebt, kun je ook leverkanker krijgen en er uiteindelijk aan overlijden. Behandeling met medicijnen maakt de kans op leverziektes wel veel kleiner.

Bij een chronische inactieve infectie blijft het virus ‘slapend’ aanwezig. Je hebt dan geen tot weinig klachten. Je kunt echter wel anderen besmetten met het hepatitis B virus. Ook bestaat de kans dat op de lange duur toch je lever wordt aangetast. Daarom word je met een chronische inactieve infectie regelmatig gecontroleerd.

Hoe vaak komt hepatitis B voor?

Naar schatting hebben 40.000 mensen in Nederland chronische hepatitis B. Het RIVM heeft de hepatitis B vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor alle kinderen geboren op of na 1 augustus 2011. Kinderen worden ingeënt op de leeftijd van 2,3,4 en 11 maanden. Ze zijn dan voor 25 jaar beschermd.

Beeld: iStock.com/CAP53

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby