Hib-ziekten / Hersenvliesontsteking bij baby's

Hib-ziekten / Hersenvliesontsteking bij baby's

Hib is de afkorting voor de Haemophilus influenzae type b-bacterie. Deze bacterie wordt door hoesten en niezen van de ene persoon op de andere overgebracht. Wanneer je baby besmet raakt door de Hib-bacterie, kan hij hersenvliesontsteking (meningitis) krijgen. Dit is een zeer ernstige ziekte. 28% van de baby’s en kinderen die op deze manier hersenontsteking krijgen, overlijdt uiteindelijk. 10% houdt een ernstige handicap over aan de ziekte. Zo kan je baby doof worden, epilepsie krijgen of een geestelijke achterstand ontwikkelen.

Naast hersenvliesontsteking kan de Hib-bacterie nog andere ernstige aandoeningen veroorzaken. Zo kan het strotklepje van je baby bij besmetting ernstig opzwellen, waardoor het gevaar ontstaat dat het stikt. Ook de gewrichten kunnen ontstoken raken door de Hib-bacterie.

Hoe kunnen Hib-ziekten bij je baby worden voorkomen?

Vaccinatie met het Hib-vaccin biedt volledige bescherming tegen Hib-ziekten. Je kind krijgt dit vaccin meestal samen met de DKTP-inenting. Heel soms kan het Hib-vaccin bijwerkingen vertonen. Je kind kan last krijgen van roodheid, pijn op de injectieplaats, koorts, diarree of overgeven, of huilerig worden.

Hoe herken je een hersenvliesontsteking bij je baby?

Als je kind is ingeënt tegen Hib-ziekten, betekent dat overigens niet dat je kind ook is beschermd tegen hersenvliesontsteking. Hij kan namelijk nog steeds hersenvliesontsteking krijgen die door een andere bacterie of virus wordt veroorzaakt. Die batercieën en virussen bevinden zich in de neus en keel van mensen. Door hoesten, niezen en kussen kunnen ze overgebracht worden van de een op de minder. Als het lichaam van je kindje ze niet goed opruimt, kunnen ze via het bloed naar de hersenvliezen. Vermoed je een hersenvliesontsteking bij je baby? Bel dan meteen de huisarts. Bel de huisarts ook bij twee of meer van onderstaande klachten - dit kan namelijk duiden op een hersenvliesontsteking.

  • Overgeven
  • Niet (of veel minder) drinken
  • Heel soms een te lage temperatuur onder de 36.5 graden
  • Hoge koorts
  • Huilen of kreunen (ontroostbaar)
  • Baby huilt tijdens het verschonen als je de benen richting het hoofdje duwt (Luierpijn)
  • Huid die er anders uit ziet: heel bleek, vlekkerig of met rode/paarse (kleine) vlekjes die, wanneer je er op drukt, niet de kleur van de huid krijgen.
  • Baby reageert niet normaal, lacht niet, maakt minder contact of is heel suf.

Mijn kind heeft hersenvliesontsteking, en nu?

Als je baby hersenvliesontsteking heeft, moet het zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Het blijft daar dan ook ter controle en om te verzorgen. Er wordt zo snel mogelijk antibiotica gegeven.

Hersenvliesontsteking door virus

Als het door een virus komt, krijgt de baby - naast antibiotica - een medicijn tegen het virus. De kans is dan groot dat de baby vanzelf herstelt binnen één tot twee weken.

Hersenvliesontsteking door bacterie

Als het door een bacterie komt, moet je baby langer in het ziekenhuis blijven.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby