Hand-, Voet- en Mondziekte bij je baby

Hand-, Voet- en Mondziekte bij je baby

Hand- Voet- en Mondziekte (HVMZ) is een besmettelijke, door een virus veroorzaakte aandoening. Het gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes aan de handpalmen, voetzolen en in de mond. Het komt zo nu en dan in kleine epidemieĆ«n voor, vooral bij baby’s en kleine kinderen. Het gaat meestal om het enterovirus 71 of het coxsackievirus A16. De aandoening is zeer besmettelijk. Besmetting vindt vooral plaats via de lucht (hoesten).

Wat zijn de symptomen van Hand- Voet- en Mondziekte bij je baby?

Hand- Voet- en Mondziekte bij je baby wordt gekenmerkt door kleine (2-5 mm. grote) blaasjes in de mond die vrij makkelijk stuk gaan en dus kleine oppervlakkige beschadigingen van het slijmvlies veroorzaken. De afwijkingen lijken in de mond vaak op aften. Deze plekken in de mond zijn vaak pijnlijk en het eten en drinken bemoeilijken wanneer ze in grote aantallen voorkomen.

Kort nadat de plekken in de mond zijn verschenen, ontstaan kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen (in aantal variƫrend van vijf tot meer dan 100). Eerst verschijnen kleine rode vlekjes die verder uitgroeien tot kleine blaasjes met een rood randje eromheen. De blaasjes zijn vaak pijnlijk. Uiteindelijk verdwijnen alle blaasjes weer na ongeveer ƩƩn week zonder littekenvorming.

Vooral jonge kinderen (tot 10 jaar) zijn gevoelig voor het ontwikkelen van Hand- Voet- en Mondziekte. De aandoening is zeer besmettelijk en wordt daarom vaak in kleine epidemieƫn in de zomermaanden. Heeft je baby er erge last van, dan kun je je huisarts om een verdovende zalf vragen. Doorgaans geneest het spontaan; maak je je zorgen, raadpleeg dan ook je huisarts.