Diarree bij je baby
Diarree bij je baby ontstaat als gevolg van een storing in de spijsvertering. In het algemeen spreken we van diarree als de ontlasting vaker komt en waterrijker is dan normaal. Diarree ontstaat wanneer het spijsverteringsstelsel overprikkeld raakt door een of andere irritatie, bijvoorbeeld door een virale of bacteriële infectie. Wanneer dit gebeurt, gaan afvalstoffen zo snel door de darmen dat de darm geen tijd heeft om het water dat erin zit op te nemen.
Wat is diarree?
Diarree bij je baby ontstaat als gevolg van een storing in de spijsvertering. In het algemeen spreken we van diarree als de ontlasting vaker komt en waterrijker is dan normaal. Diarree ontstaat wanneer het spijsverteringsstelsel overprikkeld raakt door een of andere irritatie, bijvoorbeeld door een virale of bacteriële infectie. Wanneer dit gebeurt, gaan afvalstoffen zo snel door de darmen dat de darm geen tijd heeft om het water dat erin zit op te nemen.
Wanneer is er sprake van uitdroging door diarree bij je baby?
Je baby verliest bij diarree veel vocht en zouten. Hierdoor kan uitdroging ontstaan. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk dat hij voldoende drinkt. Tenminste evenveel als normaal. Jonge baby’s raken gemakkelijker uitgedroogd dan oudere kinderen, vooral als ze jonger zijn dan zes maanden. Je kunt hem ook ORS-drank laten innemen. Dit is een oplossing van glucose en mineralen in water. Deze vloeistoffen hebben geen invloed op de oorzaak van diarree, maar voorkomen wel uitdroging. Hierbij is het wel heel belangrijk dat je je exact houdt aan het doseringsschema op de bijsluiter. Raadpleeg daarvoor je huisarts of vraag je apotheek om advies.
Wanneer de huisarts waarschuwen bij diarree?
Diepliggende oogjes, een droge mond, lusteloosheid en niet meer willen drinken. Als je merkt dat je baby hier last van heeft, dan moet je meteen de dokter waarschuwen. Deze gevaarlijke situatie kan worden voorkomen door het kind veel te laten drinken.
Je waarschuwt de huisarts ook als je kleine diarree heeft én
Wat zijn de oorzaken van diarree bij je baby?
Diarree is een symptoom (ziekteverschijnsel). De onderliggende oorzaak kan volstrekt onschuldig zijn. Diarree kan echter ook veroorzaakt worden door een minder onschuldige ziekte. De oorzaak kan liggen in de voeding:
- Te veel of te weinig voeding
- Verkeerde samenstelling van de voeding
- Te laxerende voeding van de moeder bij borstvoeding
- Te vroege introductie van bijvoeding
- Voedselvergiftiging door bedorven voeding of verkeerde hygiëne.
- Voedselintolerantie of allergie, zoals een koemelkallergie
- Sommige medicijnen die je je kind kunt geven
- Een parasiet
- Coeliakie of inflammatoire darmziekte.
Het kan ook gaan om een infectie:
- Van maagdarmkanaal
- Als gevolg van middenoorontsteking
- Van de luchtweg
- Van de urineweg
Betreft het geen van deze oorzaken? Dan is diarree misschien een gevolg van voedselovergevoeligheid, een bepaalde ziekte of afwijking, of medicijngebruik. Hygiënisch werken is extra belangrijk wanneer je kleine diarree heeft. Zorg er altijd voor dat de fles en speen goed worden schoongemaakt en was regelmatig je handen met zeep. Als binnen drie dagen geen verbetering optreedt, dan is er een uitgebreider onderzoek door de (huis)arts nodig.
Behandeling van diarree bij je baby
De behandeling die de huisarts aanraadt hangt af van de diagnose van de oorzaak van de diarree en de ernst ervan. Voor diarree veroorzaakt door een virus, wat de meest voorkomende oorzaak van babydiarree is, bestaat geen specifieke medicatie. Diarree veroorzaakt door een virus verdwijnt meestal vanzelf na verloop van tijd. Het is belangrijk om je baby op zijn gemak te houden en andere symptomen zoals koorts of buikpijn te behandelen, maar vooral om je kind goed gehydrateerd te houden.
In sommige gevallen kan de huisarts besluiten om testen uit te voeren, bijvoorbeeld door een monster van de ontlasting naar een laboratorium te sturen om de specifieke oorzaak van de ziekte te achterhalen, of om te bevestigen of het een virale of bacteriële infectie betreft. Als de huisarts vermoedt dat de diarree van je baby een andere oorzaak heeft dan een virale of bacteriële infectie, kan hij of zij verder onderzoek doen of je kind doorverwijzen naar een specialist voor grondiger onderzoek en een passende behandeling.
Veranderingen in de voeding van je baby
Wanneer je baby ongeveer zes maanden oud is, zal hij waarschijnlijk erg geïnteresseerd zijn in wat jij eet, en jij bent wellicht klaar om hem de eerste hapjes te geven. Het overschakelen naar vast voedsel kan de spijsvertering van je baby verstoren. Het kan even duren voordat het buikje van je baby gewend is aan het verteren van vast voedsel in plaats van alleen moedermelk of flesvoeding. Dit kan soms leiden tot diarree totdat de spijsvertering zich aanpast.
Lees ook: Alles over babypoep
Diarree bij je baby als je borstvoeding geeft
Echte diarree komt niet vaak voor bij baby’s die borstvoeding krijgen. De regelmaat van het normale ontlastingspatroon kan variëren van vijf- tot zesmaal per dag tot eenmaal per week. Wanneer je kleine dunne ontlasting heeft, kan het zijn dat je een te prikkelende, laxerende voeding gebruikt. Bijvoorbeeld prei, uien, peulvruchten, fruit, koolsoorten, scherpe kruiden, koffie, veel melk (meer dan 3/4 liter) en sorbitol bevattende (suikervrije) producten. Neem de volgende maatregelen:
- Blijf doorgaan met het geven van borstvoeding. Je kunt je baby vaker, maar korter aanleggen, zodat hij kleinere hoeveelheden voeding per keer krijgt (bijvoorbeeld één borst per voeding).
- Zorg ervoor dat je zelf voldoende drinkt (anderhalf tot twee liter per dag) en dat je geen of weinig prikkelende en laxerende voedingsmiddelen gebruikt.
- Geef, indien de (consultatiebureau)arts het voorschrijft, na iedere waterdunne ontlasting ORS. Ga hiermee door tot de diarree duidelijk is verminderd.
- Je kunt doorgaan met het geven van bijvoeding zoals je dat gewend was.
Diarree bij je baby als je flesvoeding geeft
Er is sprake van diarree wanneer je baby vaker dan drie tot vier keer per dag waterdunne ontlasting heeft. Neem de volgende maatregelen:
- Geef de flesvoeding die je gewend was te geven. Je kunt eventueel vaker een kleinere hoeveelheid voeding geven. Tussen de opeenvolgende voedingen is twee tot drie uur rust nodig.
- Extra verdunnen van de flesvoeding is niet nodig.
- Geef, indien de (consultatiebureau)arts dit voorschrijft, na iedere lozing van waterdunne ontlasting ORS. Ga hiermee door tot de diarree duidelijk is verminderd.
- Je kunt doorgaan met het geven van bijvoeding zoals je dat gewend was.
Let op: appelsap en perensap kunnen laxerend werken. Wanneer je kleine geen eetlust heeft kun je enkele dagen stoppen met het geven van bijvoeding. Het is niet erg wanneer hij een paar dagen niet wil eten.
Tips voor als je baby diarree heeft
Hoewel je de diarree van je baby niet altijd kunt stoppen of voorkomen, kun je wel helpen om je kleintje comfortabeler te maken en thuis uitdroging en andere complicaties te voorkomen. In de meeste gevallen gaat babydiarree vanzelf over en heeft je baby geen medische behandeling nodig. Hier zijn enkele tips die je thuis kunt toepassen als je kleintje diarree heeft:
- Houd je baby gehydrateerd. Blijf borstvoeding geven als je borstvoeding geeft. Als je flesvoeding geeft, maak dan de flesvoeding zoals gewoonlijk en voed je baby.
- Vraag je huisarts naar elektrolytdrankjes voor baby’s zoals Pedialyte. Deze kunnen helpen om verloren vocht en zouten aan te vullen wanneer baby’s diarree hebben. Let echter op: in normale gevallen van diarree is moedermelk of flesvoeding meestal voldoende.
- Verschoon de luier van je baby vaak. Probeer ze zo droog mogelijk te houden om luieruitslag te voorkomen.
- Als je kleintje vast voedsel eet, geef hem dan zachte voedingsmiddelen die de diarree kunnen verzachten, zoals:
- Crackers
- Granen
- Pasta
- Bananen
Onthoud dat elke baby anders kan reageren op voeding, dus het is altijd goed om advies in te winnen bij je huisarts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby.
Wat niet eten bij diarree baby?
Vermijd het volgende:
- Voedingsmiddelen die diarree kunnen verergeren, zoals:
- Koemelk, behalve de zuivel in hun flesvoeding (koemelk moet je sowieso vermijden tot je kind 1 jaar oud is)
- Appelsap en andere vruchtensappen (moet je sowieso vermijden tot je kind 2 jaar oud is)
- Gefrituurd voedsel
- Gekruid voedsel
- Sportdranken die gemaakt zijn voor volwassenen
- Anti diarreemiddelen, tenzij je kinderarts zegt dat je ze wel moet geven