Zo verklein je de kans op astma bij je kind

Zo verklein je de kans op astma bij je kind

Wist je dat astma de meest voorkomende chronische kinderziekte is? En dat een longziekte veel invloed heeft op het leven van kinderen? Je kunt helpen om het risico op ontwikkelen van astma bij je kind te verminderen.

Samen met Longfonds

De longen van je kind zijn kwetsbaar en gezonde longen zijn belangrijk om je kind vrij te laten ademen. Vanaf het moment in de buik tot 22 jaar (!) ontwikkelen de longen zich. Invloeden van buitenaf kunnen die ontwikkeling in de weg zitten. Dat is niet goed. Ongezonde lucht, zowel binnen als buiten, vergroot het risico op onder andere de ontwikkeling van astma.

Astma bij je kind voorkomen? 9 tips en adviezen

Bij het ontstaan van astma spelen verschillende factoren een rol. Erfelijkheid is er Ć©Ć©n van, maar ook de omgeving waarin kinderen opgroeien heeft een grote invloed. Als ouder kun je je kind met deze adviezen helpen om het risico op het ontwikkelen van astma te verkleinen.

Niet roken waar je kind bij is

Veel longziekten bij kinderen zijn zonder medicijnen of ingrijpen van een arts te voorkomen. Sigarettenrook is extra schadelijk voor kinderen, omdat hun longen nog in ontwikkeling zijn. Daardoor zijn hun longcellen gevoeliger. Als kinderen regelmatig rook inademen, hebben ze meer kans op het ontwikkelen van ontstekingen in hun longen. Als gevolg daarvan krijgen ze sneller last van astma en eerder luchtweginfecties. Rook daarom niet.

Voorkom meeroken en derdehands rook

ā€˜Meerokenā€™ is het inademen van sigarettenrook uit de omgeving. Ook als je niet in het bijzijn van jouw kind rookt, krijgt jouw kind schadelijke stoffen binnen. Derdehands rook zijn de stoffen die achterblijven als een roker klaar is met roken. De rook trekt bijvoorbeeld in meubels, vloerbedekking, kleding en zelfs de huid. Kinderen en babyā€™s lopen een groter risico derdehands rook binnen te krijgen dan volwassenen. Ze kruipen over de vloer en zitten laag bij de grond. Ook stoppen ze vaker dingen in hun mond waar derdehands rook op kan zitten.

Ben je zwanger en vind je het moeilijk om te stoppen? Vraag hulp. Dat is heel normaal. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Borstvoeding geven verkleint risico astma

Borstvoeding is goed voor je kind. Bij kinderen die tenminste de eerste drie maanden borstvoeding krijgen, is het risico op het krijgen van astma kleiner. Probeer je kleine deze goede start mee te geven. Loop je tegen problemen aan? Je kan altijd terecht bij een lactatiekundige. Lactatiekundige hulp wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis.

Haardvuur? Stook niet op hout

Een gezellig haardvuur … Het lijkt onschuldig, maar wist je dat houtrook veel fijnstof veroorzaakt? Dat is slecht voor jou en voor je (ongeboren) kind en vergroot het risico op astma. Stook daarom niet op hout.

Pas op met kaarsen aan in huis

Het branden van kaarsen zorgt voor meer fijnstof in huis. Fijnstof verhoogt het risico op het krijgen van astma bij jouw kind. Overweeg andere manieren om het gezelliger te maken in huis.

Koken? Zorg voor goede afzuiging

Tijdens het koken komt fijnstof Ć©n vocht vrij. Dit is slecht voor de ontwikkeling van de longen van jouw kind. Gebruik een afzuigkap met een afvoer naar buiten en hoge afzuigkracht. Kan de afvoer niet naar buiten? Kies dan voor een afzuigkap met speciaal fijnstoffilter.

Regelmatig ventileren in huis

Door te leven veroorzaak je ongezonde lucht. Daar ontkom je niet aan. Zorg voor een goede ventilatie, 24 uur per dag. Zo ververst de lucht in huis en verklein je de kans op de ontwikkeling van astma. Woon je aan een hele drukke weg, ventileer dan alleen de achterkant van jouw huis.

Bestel gratis het boekje Gezonde lucht binnen van Longfonds. Dat staat vol met handige tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Vermijd drukke verkeersplekken

Wist je dat bij 1 op de 5 kinderen het ontstaan van astma is gerelateerd aan fijnstof en stikstofdioxide? Stikstofdioxide zit vooral in de lucht op plekken met veel verkeer. Pak daarom vaker de (elektrische) fiets of het OV om te reizen. Zo bescherm je de longen van jouw kind.

Laat je kind veel buitenspelen

Buitenspelen is gezond. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buitenspelen (in het groen) helpt in de ontwikkeling van het immuunsysteem en daardoor het risico verkleint op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals astma, allergieƫn en overgewicht. Daarnaast is contact met (huis)dieren op deze manier ook geassocieerd met minder allergieƫn. Laat je kind dus lekker veel buiten spelen. Vies worden is ook niet erg! Het helpt allemaal bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Wil je deze adviezen nog eens in een handig overzicht bekijken? Bestel gratis deze handige flyer van Longfonds.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby