Tips om je baby voor te lezen

Tips om je baby voor te lezen

Voorlezen begint bij het kiezen van het juiste boek. Probeer een boekje te vinden dat aansluit bij de ontwikkeling, belevingswereld en belangstelling van je baby. Vanaf 3 maanden kun je beginnen met kleine, simpele verhaaltjes. Voorlezen gaat nu nog niet zozeer om het begrijpend lezen, maar om het samenspel tussen jou en je kind. Daar leert je baby heel veel van. Je baby houdt van knisperboekjes om te voelen en te ontdekken.

Een vast voorleesmoment, bijvoorbeeld voor het slapengaan, geeft je baby een veilig gevoel. Het ritueel van de vertrouwde stem die vertelt en het kijken naar de plaatjes, maakt je baby rustig. Hierdoor zal hij sneller in slaap vallen. Of neem je baby gezellig op schoot en verras hem met leuke liedjes en gebaren erbij. Je baby zal al gauw proberen de bewegingen na te doen. Daarnaast is vroeg beginnen met voorlezen ontzettend goed voor de taalontwikkeling.

Met 9 maanden begrijpt je kind ook woordjes. Wijs plaatjes aan in het boek en noem op wat je ziet. Je kunt ook je kind vragen om aan te wijzen: “Waar is het… (poesje, vogeltje)?” Maak de geluiden die bij de plaatjes horen of laat je kind het doen. Of vertel iets over wat je ziet. Na dit een paar keer te hebben gedaan, zal je baby de volgende keer zelf het plaatje aanwijzen. Dat je kind steeds hetzelfde boekje kiest, is niet raar. Baby’s houden van herkenbaarheid en ontdekken er steeds iets nieuws in.

Gratis welkomstpakket bij WIJ Boekenplezier

Ontdek WIJ Boekenplezier met Gratis welkomstpakket

Voorlezen is een fijne én leerzame manier om je kind liefdevolle aandacht te geven. Wist je dat kinderen die vaak zijn voorgelezen een grotere woordenschat hebben? De boekjes van WIJ Boekenplezier helpen je hierbij. Bestel het gratis welkomstpakket (excl. € 6,95 verzendkosten) en geniet, lees en ontdek!

Bestel nu het gratis welkomstpakket

8 tips als je gaat voorlezen aan je baby

  • Lees het verhaaltje eerst zelf en vervang moeilijke woorden door makkelijke.
  • Gebruik niet te lange en ingewikkelde zinnen.
  • Let op je stem! Je weet zelf hoe saai monotoon voorlezen is.
  • Probeer eens alle personages een eigen stemmetje te geven, gebruik je mimiek en druk uit wat wordt bedoeld. Is het eten vies? Trek dan een vies gezicht. Is iemand blij? Klink dan ook opgewekt.
  • Lees nooit te lang voor, hoe gezellig je het ook vindt. Jonge kinderen kunnen nog niet zo lang stilzitten. Stop ermee als je merkt dat de aandacht verslapt.
  • Lees vaker hetzelfde boekje voor. Herhaling is belangrijk voor jonge kinderen: het geeft je baby houvast. Naarmate hij ouder wordt, leert hij meerdere dimensies van het boekje kennen en begrijpen.
  • Probeer je baby bij het voorlezen te betrekken. Geef hem de gelegenheid om zelf op het verhaal te reageren, wijs aan en maak (oog)contact.
  • Kies een boek dat je zelf leuk vindt! Als jij plezier beleeft aan het voorlezen, dan maakt het verhaal vanzelf indruk op je baby.

Het leesbevorderingsprogramma BoekStart geeft informatie over voorlezen aan baby’s vanaf twee maanden. Je kunt je kleine gratis lid maken van de bibliotheek. Je vindt er steeds nieuwe geschikte boekjes in de babycollectie om voor te lezen. Ook krijg je het BoekStartKoffertje cadeau.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby