Positief opvoeden: de 5 basisprincipes
Als je je kind opvoedt volgens de positief opvoeden-methode (ook wel triple P genoemd), heeft hij later een grotere kans om zich te ontwikkelen tot een volwassene met zelfvertrouwen. De methode is erop gericht dat je op een opbouwende en niet-kwetsende manier omgaat met het gedrag en de emoties van je kind. De kans op emotionele- en gedragsproblemen op latere leeftijd wordt kleiner.
5 basisprincipes van de positief opvoeden-methode
- Een veilige en stimulerende omgeving bieden
- Laten leren door positieve ondersteuning
- Een aansprekende discipline hanteren
- Realistische verwachtingen hebben
- Goed voor jezelf zorgen
Hoe creƫer je een veilige en stimulerende omgeving?
Bijvoorbeeld door het creƫren van een veilig huis. Want als het huis veilig is, hoef jij niet de hele tijd bang te zijn dat je kind zich pijn doet of iets kapotmaakt. Hij kan op een veilige manier het huis ontdekken en ontdekken doet je baby nou eenmaal graag!
Hoe draagt een positieve benadering bij aan de ontwikkeling van je kind?
Het is belangrijk dat je baby weet dat je er bent als het nodig is, maar je hoeft niet elke minuut van de dag met hem bezig te zijn. Praat rustig tegen hem, het is niet nodig om je stem te verheffen, zo leert hij al vroeg hoe je respectvol met elkaar praat. Maak gebruik van spontane leermomenten door in te springen op iets wat hij op dat moment aan het ontdekken is en laat hem zien hoe het werkt, voelt en wat hij er mee kan. Praat over je eigen ervaringen. Je baby zal je nu nog niet (helemaal) begrijpen maar hij zal wel naar je luisteren en het is goed voor zijn taalontwikkeling. Wees liefdevol, laat hem zien dat je van hem houdt. Kus en knuffel hem en laat zien dat hij geliefd en veilig is.
Een aansprekende discipline hanteren
Goede basisregels vormen het fundament. Later kun je je kind uitleggen waarom hij iets niet mag, maar nu is het vooral belangrijk om duidelijk en vooral consequent te zijn. Probeer ongewenst gedrag te negeren en prijs je kind als hij laat merken dat hij je begrijpt. Vanaf ongeveer acht maanden zal hij jouw āneeā namelijk steeds beter begrijpen.
Heb realistische verwachtingen van je kind
Je kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Verwacht niet meer van hem dan hij kan. Als je altijd verwacht dat je kind blij is en meewerkt, raak je gegarandeerd een keer teleurgesteld. Wees daarbij ook niet te streng voor jezelf; het gaat bij niemand van een leien dakje.
Goed voor jezelf zorgen
Probeer aan je eigen behoeftes te blijven denken. Doe een keer iets voor jezelf, zonder dat je kind erbij is. Je zult zien dat je veel geduldiger en rustiger wordt als je kind je nodig heeft.