Milestone momenten: de 16 mooiste mijlpalen van je baby

Milestone momenten: de 16 mooiste mijlpalen van je baby

De groei en ontwikkeling van je baby gaat ontzettend snel, vooral in het eerste jaar. Het ene bijzondere moment volgt na het andere. We hebben de leukste milestone momenten voor je op een rijtje gezet, zodat je ze kan vastleggen. Maak foto’s, schrijf kleine verhaaltjes en noteer de datum. Leuk voor later (of bij een volgend broertje of zusje) om er weer bij te pakken en op terug te kijken! Een aantal bijzondere mijlpalen van je baby in het eerste jaar:

1. Eerste keer je baby zien

De eerste keer dat je je baby in je armen neemt en naar hem kan kijken maakt je op slag verliefd. Een enorm bijzonder moment waar je nog maanden van kan nagenieten, iedere keer als je weer naar hem kijkt!

2. Eerste keer lachen

De eerste keer dat je baby bewust naar je lacht is heel speciaal! Je kunt het eerste lachje rond 6 weken oud verwachten, een echte schaterlach volgt meestal met 4 maanden.

3. Eerste keer brabbelen

Het eerste gebrabbel van je baby klinkt heel schattig en het lijkt net alsof hij je al hele verhalen wilt vertellen. Zo rond 4 maanden oud begint je baby met brabbelen, vanaf 6 maanden kan je het begin van echte woordjes herkennen.

4. Eerste woordje

De eerste keer dat je baby bewust een echt woordje uitspreekt is heel speciaal! De meest voorkomende eerste woordjes zijn papa, mama of bal en kun je vanaf de 10e maand verwachten.

5. Eerste tandje

Het eerste tandje zal niet onopgemerkt blijven, want veel baby’s hebben er last van. Dat merk je aan veel kwijlen en een behoefte om op iets te bijten. Het eerste tandje dient zich meestal tussen de 4 en 7 maanden aan en ziet er heel schattig uit!

6. Eerste oefenhapje

De eerste vaste hapjes geef je tussen de 4 en 6 maanden oud en levert prachtige plaatjes op! Je baby ontdekt nieuwe smaken en trekt daar allerlei gezichtsuitdrukkingen bij.

7. Eerste keer omrollen

Zodra je baby zijn hoofdje kan optillen, zal hij ook snel beginnen met omrollen. Een grote mijlpaal in zijn motorische ontwikkeling! De eerste keer omrollen is meestal tussen de 4 en 6 maanden oud.

8. Eerste keer zitten

Tussen 6 en 12 maanden leert je baby zelfstandig zitten en dat ziet er opeens heel anders uit! Je baby kan nu als een echt mini mensje aan tafel zitten en dat is heel gezellig.

9. Eerste keer zwaaien en klappen

Vanaf ongeveer 7 maanden oud leert je baby zwaaien en klappen. Deze gebarentaal is een grote stap in zijn taalontwikkeling. Je baby laat namelijk zien dat hij niet alleen begrijpt, maar ook zelf iets duidelijk kan maken.

10. Eerste keer kruipen

Vaak begint het met tijgeren of billenschuiven en voor je het weet kruipt je baby de hele kamer door! De meeste baby’s beginnen met kruipen tussen 6 en 10 maanden oud.

11. Eerste keer staan

Opeens trekt je baby zich op aan de meubels en je hart staat even stil. Als dat maar goed gaat! Je baby experimenteert en zal af en toe zelfs helemaal los staan. Vanaf nu is het gedaan met de rust.

12. Eerste keer lopen

Na de mijlpaal van de eerste keer staan volgt de eerste keer lopen. De eerste stapjes zijn heel bijzonder! Zodra je baby dit onder de knie heeft zal hij overal heen lopen, maak je huis dus op tijd babyproof.

13. Eerste keer mee op de fiets

Dit is één van de gezelligste mijlpalen, de eerste keer mee op de fiets! Vanaf ongeveer 9 maanden is het ruggetje van je baby sterk genoeg om korte stukjes in een fietszitje te zitten. Hij zal zijn ogen uitkijken!

14. Eerste verjaardag

De eerste verjaardag van je baby is heel bijzonder, want vanaf nu is je baby geen baby meer. Je denkt terug aan de geboorte van je kleine en vraagt je af waar de tijd gebleven is. Maak er een mooi feestje van!

15. Eerste keer logeren

De eerste keer logeren is spannend voor zowel jij als je baby. Een hele nacht zonder elkaar is een echte mijlpaal, maar vanaf nu wordt het steeds makkelijker om je baby een nachtje los te laten.

16. Eerste vakantie

De eerste vakantie met baby verloopt heel anders dan je normaal gewend was. Alles staat in het teken van je baby, maar zijn nieuwe indrukken en ervaringen zijn goud waard!

Wat vinden jullie?

Wij vroegen in een poll wat onze lezeressen de leukste mijlpaal van hun kind vinden en daar kwam dit uit:

  • 2% vind het eerste tandje het meest bijzonder
  • 13% smelt van het eerste woordje - hopelijk ‘mama’ of ‘papa’
  • 35% is het meest trots bij het eerste stapje van de kleine
  • 50% vind het eerste lachje de mooiste mijlpaal.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby