Lanugo: de donshaartjes van je baby

Lanugo: de donshaartjes van je baby

De donshaartjes die groeien op het lichaam van je ongeboren baby noem je lanugo. Ze verschijnen meestal rond de 14e week van je zwangerschap. Ze houden je baby lekker warm en worden ook wel ’nesthaartjes’ genoemd. De donshaartjes vallen vaak weer aan het eind van de zwangerschap uit, rond week 30. Soms worden baby’s ermee geboren.

Wat is lanugo?

De donshaartjes die ontstaan als je baby nog in de buik zit heet lanugo. Deze donshaartjes verschijnen meestal rond de 14e week van de zwangerschap. Eerst ontstaan de haartjes in het gezicht en daarna groeien ze overal. Lanugo bedekt de hele huid van de baby en helpt om de beschermende laag, vernix caseosa, op zijn plaats te houden. Dit vettige laagje huidsmeer ontstaat rond de 20 weken zwangerschap en zorgt ervoor dat de huid van je baby niet uitdroogt door het vruchtwater. Vernix caseosa zorgt er ook voor dat je baby gemakkelijker door het geboortekanaal kan bewegen.

Lanugo is dus een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een baby in de baarmoeder. Het helpt de huid van de baby te beschermen. Ook houden de haartjes je baby lekker warm. In de laatste weken van je zwangerschap gaat je baby meer ‘vetjes’ krijgen. Het neemt de functie van het warm houden over, waardoor de haartjes niet meer nodig zijn.

De darmen prikkelen

In de buik is je baby al druk bezig met oefenen om te slikken. Als de donshaartjes rond week 30 uitvallen drijven ze in het vruchtwater en slikt je baby de donshaartjes door. Het mengsel van vruchtwater met donshaartjes en ander afval zoals huidschilfers, zorgen ervoor dat de darmen gestimuleerd worden om aan het werk te gaan. Dit is nodig, omdat je baby na de bevalling (borst)voeding krijgt en de darmen dit moeten verwerken. De eerste poepluiers na de bevalling zijn donkergroen tot zwart en bevatten al deze ingeslikte donshaartjes. Meconium noemen ze deze eerste ontlasting.

donshaartjes-baby

Een baby met lanugo

Wat moet ik doen als mijn baby na de geboorte lanugo heeft?

Je hoeft niets speciaals te doen als je baby na de geboorte nog lanugo heeft. De haartjes zullen vanzelf verdwijnen. Ga de haartjes dus niet scheren of proberen de haartjes op andere manieren te verwijderen. Dit is niet nodig en het zal de gevoelige babyhuid beschadigen.

Verdwijnt lanugo na de geboorte vanzelf?

Ja, lanugo verdwijnt meestal voor of kort na de geboorte. Tegen de tijd dat de baby volledig voldragen is, rond de 37e tot 40e week van de zwangerschap, is het meeste lanugo al verdwenen. Sommige baby’s worden geboren met lanugo, vooral als ze te vroeg geboren zijn. Deze haartjes vallen dan vanzelf uit in de eerste weken na de geboorte. De fijne haartjes hebben na de geboorte eigenlijk geen functie meer. In de baarmoeder helpt het om de vernix op zijn plaats te houden, maar zodra de baby is geboren, vervult het geen verdere rol. De haartjes zullen geleidelijk uitvallen en worden vervangen door de normale lichaamsbeharing.

Beeld: iStock.com/its:NataliaDeriabina, ideabug

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby