Kletsen met je baby

Kletsen met je baby

Vanaf 4 maanden begint een baby te brabbelen, vanaf 6 maanden breidt hij zijn taaltje verder uit. Brabbelt jouw kleintje ook regelmatig? Brabbel én praat dan vooral terug, want kletsen met je baby is heel goed voor zijn taalontwikkeling en sociaal emotionele ontwikkeling. Vooral doen dus!

Waarom is kletsen met je baby belangrijk?

Veelvuldig kletsen met en tegen je baby bevordert zijn taalontwikkeling, ook als je kleintje je nog niet begrijpt. Daarnaast is het goed je baby te stimuleren om terug te ‘praten’. Dat is niet alleen goed voor zijn ontwikkeling, maar ook nog eens heel gezellig. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat baby’s sneller leren praten als ouders veel tegen hun baby praten. Het is daarbij goed om duidelijk en in je eigen woorden en zinnen tegen je baby te praten. Daar leert je kind veel van. Vertel daarbij wat jullie zien, wijs dingen aan en benoem dat. Dat is niet alleen gezellig, je stimuleert zo ook de taalontwikkeling van je kind.

Het belang van sociale interactie voor je baby

Sociale interactie is vanaf de geboorte belangrijk voor je baby. Het draagt bij aan een goede hechting en geeft je kleintje een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Door oogcontact te maken, te reageren op zijn geluidjes of handelingen, veelvuldig tegen je baby te kletsen, stimuleer je ook zijn sociaal emotionele ontwikkeling. Zo is het belangrijk dat hij emoties en bijbehorende gezichtsuitdrukkingen leert te begrijpen. Door zelf verschillende gezichtsuitdrukkingen te maken en je baby ondertussen uit te leggen wat ze betekenen, leert hij veel. Vertel ook wat de uitdrukkingen op zijn gezicht betekenen. Als je baby bijvoorbeeld een beetje bozig kijkt, een grote glimlach geeft of huilt. Zo stimuleer je zijn sociaal emotionele ontwikkeling én bevorder je zijn taalontwikkeling. Twee vliegen in één klap.

Hoe vaak tegen je baby praten?

Kletsen met en tegen je baby is dus heel goed, maar hoe vaak en hoe lang zou je dat als ouder dagelijks moeten doen? Volgens Amerikaanse onderzoekers zou je 21.000 woorden per dag moeten praten tegen baby’s en peuters om ervoor te zorgen dat hun brein zich optimaal ontwikkelt. Dat is nogal een uitdaging. Zeker op de dagen dat je aan het werk bent. Daarom een aantal tips!

Vaker kletsen met je baby? 4 tips

  • Benut de momenten dat je samen met je baby bent optimaal. Ga je aan het einde van je werkdag met je baby of peuter naar de supermarkt? Praat dan met hem over alles wat je in je winkelwagen legt: de sinaasappels, de pindakaas, het brood. Is hij wat ouder, laat hem dan alles aanwijzen wat bijvoorbeeld rond is, of geel.

  • Ook tijdens het verzorgen van je baby zijn er van die momenten, tijdens het badderen of het verschonen van een luier bijvoorbeeld. Vertel je baby een mooie herinnering, zing een liedje, praat over het weer of vertel een verhaal over het eendje in het bad. Het maakt niet uit. Baby’s horen heel graag je stem.

  • Voorlezen is ook erg goed voor de taalontwikkeling van je kind en bevordert daarnaast jullie band (net als samen spelen). Pak een mooi baby- of prentenboek en begin te vertellen. Wijs ondertussen aan welke woorden waar bij horen. ‘Kijk een koe’, ‘Dit is een huis’ of vertel welke kleuren je tegenkomt. Tip: maak er een vast dagelijks moment van, bijvoorbeeld als onderdeel van jullie bedritueel. Eerst een boekje lezen en dan naar boven om te slapen. Juist die voorspelbaarheid vind je kind erg fijn. Het geeft hem een veilig gevoel. Ook een pluspunt: luisteren naar jouw vertrouwde stem maakt je baby rustig. Hier vind je meer voorleestips voor baby’s.

  • Regelmatig oogcontact maken met je kind is ook een aanrader. Probeer zijn gezicht ‘te lezen’. Begint ‘ie te brabbelen, brabbel dan mee en doe een gooi naar wat het gebrabbel zou kunnen betekenen: ‘Vind je die bal zo mooi? Ben je blij omdat de zon schijnt?’ Vertel vervolgens wat jij ervan vindt. Je kunt ook gezichten na doen; baby’s en jonge kinderen vinden dat prachtig.

Lees ook: Hoe stimuleer ik de taalontwikkeling van mijn baby?

Beeld: iStock.com/Prostock-Studio

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby