Je kind leren lopen? Voorkom deze valkuilen

Je kind leren lopen? Voorkom deze valkuilen

De eerste stapjes van je kind zal je nooit vergeten. Leren lopen is echt een mijlpaal in de ontwikkeling van je kleintje. Het is moeilijk te zeggen, wanneer een kind begint met lopen. Dit verschilt nogal. Als ouder kun je het leren lopen zeker stimuleren, maar pas op! Er zijn een aantal valkuilen die juist averechts werken. We delen daarom de vijf meest gemaakte ‘fouten’ bij het leren lopen van een kind. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

1. Je kind vergelijken met anderen

Je weet dat je dit nooit moet doen en toch doen bijna alle ouders het. Terwijl het iets jongere buurmeisje haar eerste stappen al heeft gezet, wil jouw kleine er nog niets van weten. Je kunt je onzeker gaan voelen als kinderen in je omgeving massaal beginnen rond te stappen en jouw kleintje nog kruipend door het leven gaat. Besef goed dat er met jouw kind helemaal niets mis is. De één loopt bij 10 maanden, terwijl de ander na 18 maanden nog geen stap gezet heeft. Helemaal niet erg. Wanneer je kind gaat lopen, hangt af van zijn ontwikkeling en die is bij ieder kind uniek. Heb vertrouwen, de eerste stapjes komen vanzelf.

Twijfel je toch of er iets mis is of heb je er echt geen goed gevoel over? Dan kun je het consultatiebureau of de arts om advies vragen.

2. Pushen en forceren

Leren lopen is een kwestie van tijd en geduld. Je kind pushen, gaat niet werken. Als je merkt dat je kleine nieuwsgierig is, ga het dan niet teveel forceren door constant te proberen hem in beweging te krijgen. Laat je kind ook lekker avonturieren op zijn eigen manier. Wel kun je wat actiever met hem spelen en zo beweging stimuleren. Heeft je kind geen zin? Stop er dan mee en laat het voor wat het is.

3. Denken dat schoentjes niet nodig of goed zijn

Als je kind kleine eerste stapjes begint te zetten binnenshuis dan zijn blote babyvoetjes in het beginsel het beste. Echter, de gedachte heerst vaak dat schoentjes voor je kleine niet goed zouden zijn. Dat is niet waar. Als je kleine wat vaker loopt dan zijn babyschoenen van goede kwaliteit juist heel bevorderend voor de voetontwikkeling van je kind. Ook geven de schoentjes je kind grip, waardoor hij minder snel uitglijd of valt. Dit werkt enkel bevorderend als je goed passende babyschoentjes aanschaft. Ga dus altijd voor kwaliteit en laat je eventueel adviseren. Helemaal als je kind buitenshuis gaat lopen, zijn goede schoentjes een absolute must.

4. Stimuleren met speeltjes en voor je kind uit rennen

Het is heel verleidelijk om je kind met speeltjes naar je toe te lokken als je leren lopen wilt stimuleren. Er is niets aan de hand als het spelenderwijs en op een ongedwongen manier gaat. Pas alleen wel op voor overstimulatie. Je kleine kan bij het leren lopen afgeleid raken door speeltjes die jij voor hem omhoog houdt en hierdoor juist uit concentratie en balans raken. Ren daarom ook niet voor je kind uit, maar blijf opletten en bij hem in de buurt om je kleine op te vangen en te begeleiden. Ook het aanleren van onnatuurlijke houdingen door bijvoorbeeld te lopen met je handen in de lucht wordt afgeraden. Je kind zal denken dat hij dit ook moet doen en kopieert jouw houding. Dit kan gevaar opleveren, omdat je kind zich in deze houding niet goed kan opvangen als hij valt. En zeg nou zelf, wanneer lopen wij met ons handen in de lucht? Juist. Leer liever aan dat hij zijn handjes laag houdt, in ieder geval niet boven zijn hoofd.

5. Loopstoeltjes of looprekjes gebruiken

Deze producten lijken op het eerste gezicht misschien een musthave om je kind snel aan het lopen te krijgen. Niets blijkt minder waar. Loopstoeltjes of andere hulpmiddelen vertragen het loopproces bij kinderen alleen maar. Je kind leert tenslotte eerst te vertrouwen op de ondersteuning die hij krijgt en zal het loopstoeltje daarna niet snel willen loslaten. Het zelf leren lopen zal hierdoor alleen maar langer duren. Het is daarom beter om geen hulpmiddelen als looprekjes of -stoeltjes te gebruiken. Het draagt niet bij aan de loopontwikkeling van je kind.

Ook VeiligheidNL en de Consumentenbond raden het gebruik van loopstoeltjes af. Kinderen in een loopstoeltje hebben meer kans op een ongeluk in huis. Een kind kan zich sneller voortbewegen dan normaal en daardoor snel onveilige plekken bereiken. Denk aan bijvoorbeeld een trap of gevaarlijke plekken in de keuken.

Tip: begin op tijd

Leren lopen is vallen en opstaan. Begin daarom op tijd met het kopen van de eerste schoentjes. Zodra je kind zicht begint op te trekken aan de bank, tafel of aan jouw handen door het huis begint te stappen, is het tijd om zijn eerst stapschoentjes te kopen. Zo leert je kind vol vertrouwen te balanceren en worden de eerst stapjes op de beste manier ondersteund.

Beeld: iStock.com