Je baby opvoeden: vanaf wanneer?

Je baby opvoeden: vanaf wanneer?

Een baby opvoeden. Dat klinkt misschien vreemd: hij is immers nog maar heel klein. Toch is het belangrijk dat je op tijd begint met bepaalde dingen, zoals grenzen stellen en je baby aanleren om te luisteren. Misschien niet direct effectief, maar op de lange termijn pluk je hier de vruchten van!

Grenzen stellen vanaf 6 maanden oud

Voor de leeftijd van 5 á 6 maanden kun je je baby eigenlijk niet verwennen. Daarna is het goed om geleidelijk te beginnen met grenzen stellen. Zo kan een baby bijvoorbeeld al heel goed leren dat hij niet meteen wordt opgepakt als hij huilt. Wanneer je baby gaat kruipen, is het tijd om regels op te stellen. Waar mag je baby wel aan komen en waar moet hij afblijven? Wees hier consequent in en laat hem duidelijk merken wanneer iets niet mag wat hij doet. Nog beter is om je baby aan te moedigen dingen te pakken of te doen die wél mogen.

Vanaf wanneer kan je baby leren luisteren?

Vanaf acht maanden kun je beginnen met het aanleren van het woord ‘nee’. Je baby is met de dag nieuwsgieriger en nu hij begint met kruipen gaat een wereld voor hem open. Hij begrijpt je misschien nog niet, maar hij hoort wel aan de toon van je stem dat je niet blij bent. Door elke keer duidelijk ‘nee’ te zeggen als hij iets doet wat niet mag, leert hij de boodschap te herkennen. Het is dan wel belangrijk dat je in de buurt van je baby blijft want als jij uit zicht bent, is hij alweer vergeten dat het niet mag. Maar ook hier geldt: bedenk goed welke boodschap je mee wilt geven aan je baby. Steeds maar ’nee’ moeten zeggen is voor de meeste ouders niet fijn en geen positieve boodschap voor je kind. Dit kun je voorkomen door je huis goed babyproof te maken en je baby aan te moedigen de wereld (veilig) te ontdekken.

Luisteren naar ’nee'

Een kind tot ongeveer 2 jaar verbindt ‘nee’ aan een persoon en niet noodzakelijk aan een boodschap. Dat jij ‘nee’ zegt en dat jouw baby daar naar luistert, wil niet zeggen dat hij ook zal luisteren als je partner ‘nee’ zegt. Daarnaast is het belangrijk dat je niet begint te lachen als je baby iets doet wat niet mag (hoe leuk het misschien ook is wat hij op dat moment doet). Lachen zal hij zien als aanmoediging. Uitleggen waarom je kind iets niet mag is zinvol vanaf ongeveer 1 jaar. Hij begrijpt het op dat moment nog niet, maar na een poosje zal hij een verband gaan leggen tussen de woorden die hij hoort. Zoek ook eens naar alternatieven om ’nee’ te zeggen. Bijvoorbeeld: ‘Het is niet zo handig om aan het tafelkleed te trekken, want dan vallen er spullen vanaf.’

Hoe ga je met een jengelende baby om?

Een jengelige baby heeft negen van de tien keer slaapgebrek. Oververmoeide baby’s herken je aan de drukte. Ze maaien met hun armen en benen en lijken steeds meer aandacht nodig te hebben. Als je met je baby rondloopt stopt hij met huilen. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Belangrijk voor je baby is regelmaat. Biedt hem gedurende de dag activiteiten in een vast ritme aan en als hij moe is, laat hem dan slapen in zijn eigen bed.

Beeld: iStock.com/evgenyatamanenko

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby