Huilbaby: oorzaken, symptomen en wat te doen?

Huilbaby: oorzaken, symptomen en wat te doen?

Baby’s en huilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het huilen neemt de eerste weken alleen maar toe, tot je baby 6-8 weken oud is. Hierna neemt het vanzelf af. In sommige gevallen gebeurt dit niet en ontwikkelt de baby zich tot huilbaby. Een huilbaby heeft vaak een grote impact op de ouders. Op deze pagina vind je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een huilbaby.

Wanneer is je baby een huilbaby?

Na de geboorte huilt je baby veel en dat is normaal. Tot je baby 6-8 weken oud is neemt het huilen toe. Gemiddeld huilt je baby dan twee tot drie uur per dag. Bij de meeste kleintjes neemt het huilen hierna af. Echter, in sommige gevallen niet. Ongeveer 1 op de 15 baby’s huilt overmatig veel. Je spreekt overigens pas echt van een huilbaby als je kind drie weken, drie dagen per week meer dan drie uur per dag huilt. Voor ouders van een huilbaby kan het een grote opgave worden om telkens weer energie op te brengen, rustig te blijven en het kind steeds weer te troosten.

Zo herken je een huilbaby

Een huilbaby kan verschillende symptomen laten zien. Je kind hoeft geen last te hebben van alle symptomen om als huilbaby bestempeld te worden. Andersom is dit ook zo. Een baby die voor een (korte) periode veel huilt en onderstaande kenmerken vertoont, hoeft geen huilbaby te zijn of te worden.

De kenmerken van een huilbaby zijn

  • Je baby krijst veel en doet dit meestal vaker dan huilen.

  • Je baby is snel afgeleid, schrikt snel en kan niet goed tegen veranderingen.

  • Je kunt niet goed herkennen wanneer je baby probeert te communiceren via huilen (om te slapen, eten of aandacht te krijgen). Je baby huilt steeds op dezelfde toon, waardoor de verschillen tussen de huilbuien moeilijk te onderscheiden zijn.

  • Je baby is (haast) ontroostbaar, vaak overstuur, heel bewegelijk en overactief.

  • Het buikje van je baby voelt hard, zijn lichaam is vaak erg stijf en nauwelijks uit zijn voorkeurshouding te krijgen.

  • Je baby heeft hoofdpijn. Hij probeert door veel te bewegen met zijn hoofd tegen de zijkant van bijvoorbeeld zijn bedje te komen. Door hier met zijn hoofdje tegenaan te duwen verlicht hij zijn hoofdpijn ontstaan door het vele huilen.

Oorzaken van een huilbaby

De oorzaken van een huilbaby lopen nogal uiteen. Het vele huilen verdwijnt bij de meeste huilbaby’s vanzelf naarmate ze ouder worden. Bij maar liefst 90% wordt geen oorzaak gevonden. Bij de overige 10% komen deze oorzaken het meest voor:

  • Je baby kan last hebben van teveel prikkels na de geboorte in de vorm van geluid, licht en pijn. Dit geeft je baby stress en kan een oorzaak zijn van het vaak en langdurig huilen.

  • Wordt de baby van de moeder gescheiden na de geboorte om bepaalde redenen, bijvoorbeeld omdat hij in een couveuse moet aansterken? Dat kan je baby last krijgen van stress door scheidingsangst.

  • Heb je als ouder veel zorgen of stress? Dan kan dit ook het stressniveau van je baby negatief beïnvloeden.

  • Een zwangerschap met veel problemen en complicaties en een moeilijke bevalling kan ook het vele huilen bij je baby verklaren.

  • Het vele huilen kan ook duiden op een lichamelijke of geestelijke stoornis. Denk aan o.a. handicaps, KISS-syndroom, reflux, infecties als oorontsteking of maagdarminfectie, een liesbreuk, spruw, autisme, allergiëen of darmproblemen. Ook vroeggeboorte kan een oorzaak zijn.

Behandeling huilbaby: tips & advies

Kun je voorkomen dat je baby een huilbaby wordt? Helaas niet. Het is vaak een combinatie van pech, teveel prikkels en stress. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen die het vele huilen van je baby verminderen of op lange termijn zelfs verhelpen. Hieronder vind je tips en advies.

Vermijd teveel stress

Zoals hierboven gemeld is een veelvoorkomende oorzaak bij huilbaby’s stress. Zorg er daarom voor dat je als ouder je eigen stresslevel niet te hoog laat oplopen. zorg dus goed voor jezelf. Zoek hulp als je je ergens veel zorgen over maakt, niet weet hoe je van je stress afkomt of vermoed dat je een postnatale depressie hebt. Praat erover, eet gezond, ga sporten en zorg voor ontspanning. Jouw hoge stresslevel beïnvloedt sterk het welzijn van je baby. Als jij rustiger wordt en beter in je vel zit, zal je kind dit ook gaan voelen.

Ga voor een babymassage

Een babymassage is heerlijk ontspannend voor jou en je baby. Je kunt naar een masseur gaan of dit zelf leren van bijvoorbeeld de jeugdverpleegkundige of door een cursus te volgen.

Ga bijhouden wanneer je baby huilt

Het kan zijn dat het vele huilen van je kind door je huisarts of het consultatiebureau afgedaan wordt als ‘dat gaat straks wel weer over’. Heb je toch sterk het gevoel dat er meer aan de hand is? Zorg dan dat je kunt aantonen wanneer en hoe lang je baby precies gehuild heeft. Als je baby drie weken lang, drie dagen per week meer dan drie uur per dag huilt, dan spreek je officieel van een huilbaby.

Door een huildagboek bij te houden, kun je dit duidelijk aantonen en wellicht sneller overgaan tot het opsporen van de oorzaak van het vele huilen van je kind. De jeugdarts zal eerst kijken of er lichamelijk iets mis is. Indien dat niet het geval is, wordt er vaak gekeken naar een nieuw ritme, waardoor je baby met meer rust en minder prikkels te maken krijgt. Voor de meeste kinderen is dit de oplossing.

Schakel op tijd hulp in

Wordt het vele huilen je inmiddels teveel en zie je geen uitweg meer? Schakel hulp in en zorg dat je bijvoorbeeld wat uurtjes slaap kunt inhalen. Vraag familie of vrienden. Luk dat niet? Dan zijn er talloze hulpinstanties die je kunt raadplegen. Het kan zijn dat er veel druk op je relatie komt te liggen, omdat jullie doodop zijn en de wanhoop nabij. Wacht niet tot de bom barst en trek op tijd aan de bel bij elkaar. Plan ook samen weer wat quality time in. Ga wat leuks doen, ga er even lekker uit. Je kunt de situatie hierna weer veel beter aan.

Blijf troosten

Hoe gek of intens moe je ook van het vele huilen en krijsen wordt, probeer iedere keer weer geduld te bewaren en je baby met alle liefde te troosten. Ga het huilen niet negeren. Je kleine huilt, omdat hij behoefte heeft aan troost. Jouw troost. Probeer uit wat werkt als het om troosten gaat. Wissel niet te snel van aanpak, maar probeer het eerst een paar keer uit voor je misschien overgaat tot een andere aanpak.

Nooit doen: je baby schudden

Het komt voor dat ouders van een huilbaby na lange tijd uit wanhoop en onmacht hun kind door elkaar schudden, omdat het huilen maar niet wil stoppen. Uit onderzoek blijkt dat dit voorkomt bij 1 op 20 ouders. Doe dit nooit. Het helpt niet en heeft negatieve gevolgen voor je kind. Je maakt het zo alleen maar erger. Zoek hulp als het je teveel wordt.

Lees ook: Shaken Baby Syndroom: wat is het en wat zijn de gevolgen?

Wanneer stop het huilen?

Dit verschilt per baby, maar in de meeste gevallen stopt het heftige huilen na ongeveer vier maanden. Je baby leert dan dat hij ook op andere manieren kan communiceren. Het kan overigens ook langer duren, dat hangt af van het kind en de situatie af. Bedenk goed dat een huilbaby tijdelijk is, ook al lijkt het eindeloos te duren, het gaat ooit echt een keer over.

Heeft iemand uit je omgeving een huilbaby?

Probeer begrip te tonen voor de situatie. Ouders met een huilbaby hebben sterkte behoefte aan steun, maar worden vaak niet begrepen door hun omgeving en kunnen daardoor in een isolement raken. Geef geen ongevraagde, goedbedoelde adviezen. Dit werkt vaak averechts, omdat de situatie met een huilbaby heel anders is dan een normale situatie. Probeer vooral te luisteren en te helpen door bijvoorbeeld taken over te nemen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby