Hoe bescherm je je baby tegen meeroken?
Je baby’s longen zijn kwetsbaar. Ze zijn nog niet volledig ontwikkeld en kunnen dus makkelijk beschadigen. Dit heeft effect op jonge, maar ook op latere leeftijd. Je beschermt je baby het beste door te zorgen voor een rookvrij huis en hem uit de buurt te houden van rokende mensen. Is het je zelf nog niet gelukt om te stoppen met roken? Vraag dan om hulp bij je huisarts, want de gevolgen van (mee)roken voor je baby zijn erg schadelijk (link). Hoe bescherm je je baby tegen meeroken?
Bescherm je baby tegen meeroken: zorg voor een rookvrij huis
Als er in aanwezigheid van je baby wordt gerookt, bijvoorbeeld in de huiskamer, dan krijgt je baby schadelijke stoffen binnen. Hoe groot de kamer ook is, de rook verspreidt zich door de hele ruimte. Schadelijke stoffen blijven hangen in een ruimte. In de gordijnen, op meubels, op de vloer. Ventilatie helpt niet voldoende, ook niet na langere tijd. Roken bij een open raam of onder de afzuigkap is ook niet voldoende, want een deel van de giftige stoffen zal zich toch verspreiden. Zorg dus dat je huis rookvrij blijft.
Rook je zelf niet, maar krijg je bezoek wat wel rookt? Vraag ze dan om buiten te roken en niet te dicht bij open ramen te gaan staan. Toch is ook dit niet geheel veilig. Rook blijft hangen in kleding en haren, dus je bezoek zal altijd een deel van de schadelijke stoffen mee naar binnen nemen. Vind je het moeilijk om te vragen of je bezoek buiten wilt roken? Zeg dan vriendelijk dat je het beste wilt voor je baby. Dat zal iedereen begrijpen.
Zorg ook voor een rookvrije omgeving
Zorg ook buiten je huis voor een rookvrije omgeving. Zit je op zomerse dagen veel buiten met rokers? Vraag ook dan of ze aan de andere kant van de tuin willen roken. De rook kan recht in de neus van je baby waaien, maar ook zonder wind blijft de rook nog lang in de tuin hangen. Hetzelfde geldt voor terrasjes, pretparken of andere bezoeken aan openbare plekken. Soms kan je een geheel rookvrije omgeving niet voorkomen. Zorg er dan voor dat je dit zelf uit de weg gaat met je baby.
Bescherm je baby: niet roken als je kind op schoot zit
Kleine baby’s en kinderen zitten vaak op schoot, bij opa of oma, familie of vrienden en tijdens het voeden. Als degene bij wie je baby op schoot zit rookt, krijgt je baby door de korte afstand extra veel rook binnen. Deze situatie is bovendien erg onveilig, omdat je baby onverwachts de brandende sigaret zou kunnen raken. Ook als degene waar je kind op schoot zit op dat moment niet rookt, zitten de schadelijke stoffen in kleding en haren. Je kunt je kind natuurlijk niet de kostbare momentjes met (rokende) familieleden ontzien, maar je kunt altijd vragen of ze er rekening mee willen houden.
Bescherm je baby: niet roken in de auto
In een kleine, afgesloten ruimte hopen schadelijke stoffen zich sneller op dan in een grote ruimte. De auto is een goed voorbeeld van zo’n kleine ruimte, waar roken voor de inzittenden nog schadelijker is dan in andere ruimten. De enige oplossing: niet roken in de auto. Ook niet wanneer je baby niet in de auto zit. De meeste autoritten zijn tamelijk kort, zodat het goed haalbaar is om helemaal niet te roken. Als de behoefte te groot is of de rit te lang, kun je het beste een stop inlassen voor een rookpauze. Alleen een raampje openzetten tijdens het rijden is echt onvoldoende.
Er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van longen. Meer tips lees je op de website van Longfonds.