Het opvoeden van een tweeling

Het opvoeden van een tweeling

De opvoeding van een tweeling is anders dan een ’normale’ opvoeding, waarbij er meerdere kinderen zijn in één gezin. Je hebt meer kinderen, die in dezelfde fase zitten. Dat kan voordelig zijn, maar ook best lastig zijn. Toch kun je met een aantal dingen rekening houden.

Vraag hulp bij het opvoeden van een tweeling

Druk, druk, druk is het. Als je in plaats van één, ineens twee of meer kinderen verzorgt en opvoedt. Vooral in de eerste maanden zul je je handen vol hebben. In die periode kun je dan ook best wat extra hulp gebruiken. Als iemand in je omgeving die hulp aanbiedt, is het verstandig om dat te accepteren. Let wel op dat jij zelf bepaalt wat er gebeurt. Laat je dus niet overheersen, hoe vriendelijk zijn of haar hulp ook is bedoeld. Jij blijft immers de moeder van je kinderen.

Hoe verdeel je de aandacht bij een tweeling?

Als je meerdere kinderen hebt, is het belangrijk om je aandacht zoveel mogelijk over hun (inclusief de eventuele oudere kinderen) te verdelen. Veel ouders vinden dit één van de lastigste onderdelen van het opvoeden van een tweeling. Dat kan ertoe leiden dat ouders zich angstvallig gaan afvragen of ze het ene kind niet onbewust meer aandacht geven dan het andere. Deze angst is meestal niet nodig: je kunt best de ene keer het ene kind wat meer aandacht geven, zolang de volgende keer het andere kind aan de beurt is.

Individuele behandeling

De meeste ouders zullen in eerste instantie de neiging hebben om hun kinderen met elkaar te gaan vergelijken, vooral als ze deel uitmaken van een eeneiige tweeling. Dit brengt echter bepaalde gevaren met zich mee. Leg je te veel de nadruk op de overeenkomsten tussen je kinderen, vooral tegenover hun zelf, dan kunnen zij zich misschien te weinig ontwikkelen als afzonderlijke individuen. Daarom is het belangrijk om ook te letten op de verschillen tussen je kinderen. Wanneer je je kinderen behandelt als individuen, zullen ze zich ook sneller een individu voelen en beschouwen ze elkaar minder snel als concurrenten. Wanneer de ouders proberen om hun kinderen precies dezelfde aandacht te geven, wakkert dat de onderlinge strijd alleen maar aan.

Hoe verloopt de taalontwikkeling bij een tweeling?

Tweelingen beginnen over het algemeen wat later met praten dan eenlingen. De meeste mensen geloven dat dat komt omdat tweelingen altijd contact met elkaar hebben en zich daarom minder snel op hun ouders richten. De kinderen babbelen vooral met de andere broertjes en zusjes van de tweeling. Omdat deze ook nog niet goed kunnen praten, ontwikkelt het taalgebruik zich minder snel dan bij eenlingen. Er wordt zelfs beweerd dat kinderen uit een tweeling op die manier een soort geheimtaal kunnen ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat je tweeling goed leren praten, is het daarom erg verstandig om regelmatig met je kinderen afzonderlijk te praten. Ook kun je ervoor zorgen dat je regelmatig iets met de kinderen apart doet, waarbij je tegen hen praat. Zo stimuleer je de noodzaak voor je kinderen om ook met jou te leren communiceren.

Tweeling en spelen

Wanneer tweelingen wat ouder zijn, krijgen de meeste ouders het wat minder zwaar. Het grote voordeel van een tweeling is immers dat ze voor hun vermaak niet altijd van jou afhankelijk zijn, maar ook prima met elkaar kunnen spelen. In dit kader is het verstandig om de kinderen samen in een box te zetten. Je kunt ze in een gewone box zetten, maar je kunt ook kiezen om een deel van je kamer af te schermen met speciale hekjes, zodat je kinderen samen lekker veel ruimte hebben. Deze hekjes zijn verkrijgbaar bij de babyspeciaalzaken.

Speciale band tussen tweelingen

Natuurlijk kunnen tweelingen ook onderling ruzie maken. Vooral tussen hun derde en hun vijfde jaar zullen je kinderen de meeste rivaliteit vertonen en soms heftig in conflict komen met elkaar. Dit hoort bij hun ontwikkeling en gaat in de meeste gevallen dan ook vanzelf over. Ondanks alles blijven tweelingen immers gebonden door de speciale band die er bestaat. Deze ontstaat al in de tweede helft van de zwangerschap, wanneer de kinderen in je baarmoeder hun bewegingen op elkaar gaan afstemmen. Deze band geeft hen een gevoel van rust en veiligheid, die ervoor zorgt dat ze meestal in harmonie met elkaar zullen omgaan.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby