Gevolgen van meeroken voor je baby

Gevolgen van meeroken voor je baby

Meeroken is slecht voor baby’s en kinderen. Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook als je baby geboren is én als je kind al wat ouder is. De longen van je baby zijn erg kwetsbaar. Een baby heeft maar 10% van de longblaasjes die volwassenen hebben. In het eerste halfjaar komen er veel bij, maar het duurt tot na de puberteit voordat de longen volgroeid zijn. Bescherm je baby’s longen daarom goed tegen externe prikkels zoals rook. Vooral te vroeg geboren baby’s of kinderen bij wie de longen niet goed zijn aangelegd, zijn extra vatbaar voor problemen. Welke gevolgen heeft (mee)roken voor je baby?

Verkoudheid en luchtweginfecties bij je baby door het inademen van rook

Het inademen van tabaksrook heeft een slechte invloed op de groei en de werking van de longen van je baby. Het verkleint de opname van zuurstof en het maakt je baby vatbaarder voor ontstekingen van de luchtwegen. Hierdoor is de kans dat je baby bronchitis krijgt groter dan normaal. Baby’s die veel in de rook zitten, hebben bovendien vaker last van kortademigheid en het ophoesten van slijm. Je baby kan dus last krijgen van hoestbuien. Hij kan het benauwd krijgen en vol zitten met slijm als gevolg van rook.

Astmatische klachten bij je baby door meeroken

Meeroken vergroot de kans op het ontstaan van piepende ademhaling bij baby’s en jonge kinderen. Ook kunnen kinderen het benauwd krijgen van meeroken. Meeroken verergert astmatische klachten. Astma is een chronische ontsteking van de longen. De slijmvliezen in de longen zijn dan voortdurend geïrriteerd. Bij kinderen die astma hebben, kan roken een aanval van benauwdheid uitlokken.

Meeroken na de geboorte verhoogt het risico op wiegendood

Wiegendood is het plotseling en onverwachts overlijden van een gezonde baby onder de 2 jaar, zonder duidelijke lichamelijke verklaring van het overlijden. Naar de oorzaken van deze plotselinge sterfgevallen is al veel onderzoek gedaan. Roken in de omgeving van je baby is één van de mogelijke factoren die bijdraagt aan wiegendood. Roken tijdens je zwangerschap heeft schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen en longfunctie van je baby. Meeroken na de geboorte verhoogt het risico op wiegendood met 2,5 keer. Roken is na buikligging de belangrijkste risicofactor die voorkomen kan worden.

Oorontsteking bij je baby door meeroken

De kans op middenoorontsteking neemt toe als je baby geregeld in een rokerige omgeving verblijft. Uit onderzoek is gebleken dat chronische middenoorontsteking 20 tot 50% vaker voorkomt bij baby’s en kinderen die aan tabaksrook zijn blootgesteld. Dit komt omdat de binnenkant van de oren verbonden is met de luchtwegen en ook geïrriteerd kan raken door rook.

Vaker naar het ziekenhuis

Baby’s en kinderen van rokende ouders gaan in de eerste 2 jaren van hun leven vaker naar een dokter of ziekenhuis dan kinderen van niet-rokende ouders. Dat komt omdat zij vaker last hebben van aandoeningen aan hun luchtwegen. De kans op opname in een ziekenhuis voor een luchtweginfectie, bijvoorbeeld longontsteking, is 2 keer zo groot wanneer gerookt wordt in de omgeving van je baby.

Veelvuldig huilen

Baby’s en kinderen van rokende ouders huilen vaak langdurig en meer dan kinderen van niet-rokende ouders. De kans op excessief huilen is 2x zo groot. Er is sprake van excessief huilen als baby’s meer dan 3 dagen per week meer dan 3 uur per dag huilen.

Hersenvliesontsteking

Baby’s en kinderen van rokende ouders hebben een grotere kans op een hersenvliesontsteking dan kinderen van niet-rokende ouders.

Lange termijn gevolgen bij baby’s van meeroken

Soms krijgen baby’s niet meteen klachten door meeroken, maar ontstaan klachten pas als ze ouder zijn. Zij kunnen dan hart- en vaatziekten ontwikkelen of longkanker. Het kan ook zijn dat hun longen zich minder goed ontwikkelen. Daarnaast hebben kinderen van rokende ouders een grotere kans op ADHD, leerproblemen en emotionele problemen.

(Mee)roken en borstvoeding

Roken vermindert de hoeveelheid melk en de melk smaakt minder lekker. Roken kan er voor zorgen dat de toeschietreflex vermindert. Toch heeft borstvoeding zoveel voordelen dat dit het beste is voor je baby, ook als je rookt. Moedermelk bevat stoffen die je baby beschermen tegen allerlei infecties. Het zorgt voor een betere opbouw van het immuunsysteem. Als je veel moeite hebt met stoppen met roken, is het beter om toch borstvoeding te geven dan dit niet te doen. Je kunt dan het beste roken direct ná het voeden en niet gedurende 2 uur voor de voeding. Zo zit er zoveel mogelijk tijd zit tussen het roken en de volgende voeding.

Hulp bij stoppen met roken

Heb je moeite om te stoppen met roken? Er zijn verschillende vormen van hulp beschikbaar. Zo bestaan er nicotinevervangers en medicijnen die je ondersteunen bij het stoppen met roken (check wel eerst of je dit mag gebruiken als je zwanger bent). Ook kun je begeleiding krijgen bij het stoppen met roken, vaak wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. De kans op succes is het grootst als je nicotinevervangers combineert met deskundige begeleiding. Neem contact op met je huisarts voor een doorverwijzing of check ikstopnu.nl.

Er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van longen. Meer tips lees je op de website van Longfonds.

Beeld: iStock.com/Prostock-Studio

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby