Geschikte boekjes voor baby's
Voorlezen is een goede manier om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren. Daarnaast verhoogt het de concentratie, waar je kind zijn leven lang plezier van heeft. Uit onderzoek blijkt dat ouders die hun baby’s voorlezen voor 8 maanden oud, later hoger scoren op taal. Ook zijn er na 15 maanden positieve effecten merkbaar op de woordenschat. Daarnaast vindt je baby het fijn om samen een boekje te lezen, ook al krijgt hij nog maar weinig mee van het verhaal. Het is een momentje samen en maakt je baby rustig. Je kunt het voorlezen onderdeel laten worden van het avondritueel, zodat je baby rustig kan gaan slapen daarna. Wat zijn geschikte boekjes voor baby’s?
Welke boekjes zijn geschikt voor je baby?
Vind je het moeilijk om het juiste verhaaltje te vinden? Vraag jezelf dan het volgende af: is het boekje bestemd voor de leeftijd van je baby? Zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest waarop je het boekje kunt laten aansluiten, zoals het vieren van een verjaardag? Of staat er nog iets te gebeuren, zoals een ziekenhuisopname? Kortom, duik in de wereld van je kind en pas het boek daarop aan. Naast de verschillende onderwerpen, zijn er ook verschillende soorten boeken waaruit je kunt kiezen. Kijk hier ook goed naar de ontwikkelingsfase en belevingswereld van je kind.
Knisper- en voelboekjes om de zintuigen te stimuleren
Knisper- en voelboekjes zijn heel geschikt als je baby met zijn handjes begint te graaien. Deze boekjes stimuleren de zintuigen van je baby, want er is van alles te voelen en horen. Zo voelt je kind bijvoorbeeld de zachte vacht van een schaap of de gladde schubben van een vis. Door het zachte, wasbare materiaal kan je kind er ook gewoon lekker mee spelen. Een boekje met pop-up effect is ook gegarandeerd plezier.
Prentenboek zonder tekst om verhaaltjes bij te verzinnen
Vel baby’s en peuters vinden prentenboeken leuk. Je hebt prentenboeken met en zonder tekst. Een prentenboek zonder tekst kun je het beste eerst helemaal doorbladeren, zodat het verhaal duidelijk wordt. Heel kleine kinderen hebben genoeg aan één grote prent per pagina. Je kunt alleen de plaatjes benoemen, maar er ook een verhaaltje bij verzinnen. Heb je even geen tijd, dan kan je kind met een kartonnen exemplaar heel goed alleen door het boek bladeren.
Prentenboek met tekst
Bij een prentenboek met tekst ondersteunen de plaatjes het verhaal. Hoe ouder je kind, hoe gedetailleerder de plaatjes kunnen zijn. Bij dit soort boeken is er ook een echte opbouw in het verhaal, die voor veel dreumesen nog te moeilijk is. Toch kan je kind juist dit boek willen horen. Kinderen kiezen boeken vaak uit om de plaatjes die erin staan. Is het verhaal te moeilijk, maak er dan een eigen, makkelijkere versie van.
Rijmpjes en versjes
Rijmpjes en versjes zijn prima geschikt omdat dit vraagt om ‘letterlijk’ voorlezen. Ook zitten er vaak liedjes aan vast die je baby erg leuk vindt. Er zijn ook rijmpjes die je met een spelletje kunt verduidelijken, zoals het rijmpje ‘Naar bed, naar bed, zei Duimelot…’ Dit versje wordt nog leuker als je er vingerpoppetjes bij gebruikt.
BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma dat informatie geeft over het belang van voorlezen. Als je kind ongeveer 3 maanden oud is, krijg je van je gemeente een waardebon om het BoekStartKoffertje op te halen bij een bibliotheek bij jou in de buurt. In dit koffertje zitten 2 gratis boekjes en leuke voorleestips. Daarnaast mag je kind gratis lid worden van de bibliotheek. Je kunt in de bibliotheek steeds nieuwe boekjes lenen om te ontdekken wat je kind leuk vindt. Op de website van BoekStart vind je ook leuke en nieuwe boekentips voor de allerkleinsten.