Wat ziet een baby? Een overzicht per maand
Het zicht van je pasgeboren baby is zeer beperkt. Je baby ziet nauwelijks details en kan kleuren maar moeilijk van elkaar onderscheiden. Je baby neemt vooral licht, vorm en beweging waar. Zijn zicht is er in de eerste weken vooral op gericht dat hij jouw gezicht ziet tijdens het voeden. Wanneer een baby wordt geboren, zijn de ogen ongeveer 65% van hun volwassen grootte. Hoe ontwikkelt het gezichtsvermogen van je baby zich in het eerste jaar?
Dit ziet je baby nu
Je baby gaat iedere maand steeds meer zien. Klik op de leeftijd van jouw baby en ontdek wat jouw baby nu allemaal al kan zien.
Zicht baby maand 1: contrasten
Je baby kan intens naar je kijken als je hem voedt. Toch herkent hij je vooral aan je geur, je warmte en je stem. Waar je baby vooral op focust, zijn contrasten. De kleuren zwart en wit trekken het zijn aandacht, want die zijn het meest onderscheidend. Hierdoor kijkt hij vooral naar je haargrens, in plaats van in je ogen. Na een paar weken kan hij langzaam contouren herkennen en worden de basisbeginselen van kleur zichtbaar voor je baby.
TIP! De ontwikkeling van je baby gaat de eerste weken ontzettend snel. Zorg voor speeltjes die passen bij de fase van je kleintje. Hier vind je inspiratie voor babyspeelgoed vanaf 0 maanden.
Zicht baby maand 2: basiskleuren en details
Na 4 tot 6 weken begint je baby basiskleuren te onderscheiden. Rood ziet hij als eerst en kort daarop volgen geel en groen. Blauw blijft nog een lange tijd zwartachtig. In deze periode begint je baby begint steeds meer details te zien. Tussen de 2 en 3 maanden lacht je baby vaak voor het eerst naar vertrouwde gezichten. Hij herkent je! Nu is je haargrens niet zo interessant meer, maar zal hij vooral je ogen opzoeken.
Het netvlies van je oog bestaat uit twee typen cellen: staafjes en kegeltjes. Staafjes zijn erg lichtgevoelig en geven vooral grijstonen. Kegeltjes hebben meer licht nodig om goed te functioneren, maar geven dan ook heldere kleuren en haarscherp beeld. Deze kegeltjes zijn pas met 3 maanden volledig ontwikkeld.
Zicht baby maand 3: naar één punt kijken
Vanaf 3 maanden gaat het fixatieproces functioneren. Dit betekent dat je baby met beide ogen gecoördineerd naar één punt kan kijken. Je baby ziet steeds meer details. Hij ziet symmetrisch alle hoeken van voorwerpen en kan al redelijk goed kleuren onderscheiden. Tot 6 maanden is zijn zicht het beste op zijn eigen armlengte.
TIP! Als je baby geen pasgeborene meer is, merk je dat je kleintje steeds meer wil en kan. Wil je de ontwikkeling van je kind in deze fase stimuleren? Hier vind je geschikt speelgoed voor baby’s vanaf 3 maanden.
Zicht baby maand 4: diepte zien
Vanaf 4 maanden gaat je baby diepte zien. Dit heeft met de hersenontwikkeling te maken; voor het zien van diepte moet informatie van het linkeroog gaan communiceren met informatie van het rechteroog. Hierdoor ontstaat een driedimensionaal beeld. Deze ontwikkeling gaat samen met het grijpen naar voorwerpen. Zodra je baby dit onder de knie heeft, dan heeft hij al een behoorlijk goed zicht.
Zicht baby 5-6 maanden: snelle objecten volgen
Doordat je baby nu diepte kan zien, kan hij ook steeds beter bewegende objecten volgen. Daarnaast verbetert zijn oog-handcoördinatie. Je baby zal van alles oppakken en in zijn mond stoppen. Je baby kon tot voor nu nog geen grijstinten onderscheiden. Rond deze leeftijd zijn de staafjes goed ontwikkeld die daarvoor nodig zijn. Ben je bezorgd over de ontwikkeling van het zicht van je baby? Vanaf 6 maanden is je baby oud genoeg voor een oogtest, dit kun je aanvragen bij het consultatiebureau.
TIP! Je kleintje wordt steeds wijzer en wijzer. Je kind volgt nu alles, gaat rollen en ontdekt de wereld met zijn mondje, waar je misschien ook wel tandjes begint te spotten. Dat vraagt om meer uitdagender en stevig speelgoed. Hier vind je geschikt speelgoed voor baby’s vanaf 6 maanden.
Zicht baby 7-8 maanden: steeds verder kunnen zien
Je baby gaat steeds beter zien. Hij kan verder weg kijken en mensen en objecten herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Ook snel bewegende objecten zullen steeds interessanter voor hem worden.
Zicht baby 9-10 maanden: definitieve oogkleur
Had je het idee dat de oogkleur van je baby nog veranderde? Dat zal nu stoppen. Vanaf deze leeftijd verandert de kleur van zijn ogen namelijk niet meer. Het zicht is nu bijna vergelijkbaar met dat van een volwassene. Hij kan dingen en mensen op afstand beter herkennen, kan zich goed focussen op objecten en kan deze ook volgen met zijn ogen.
Zicht baby 11-12 maanden: ziet net zo goed als jij
Als je baby deze leeftijd heeft, ziet hij eigenlijk net zo goed als jij. Toch gaat de visuele ontwikkeling nog door totdat je kind 7 jaar oud is. Veel kinderen onder de 7 jaar hebben nog moeite met het inschatten van snelheid. Tot zijn zevende is het visuele systeem in de hersenen nog vormbaar en kunnen er nog dingen misgaan. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld een lui oog krijgen, maar dat is vaak te corrigeren. Vanaf dat je baby 1 jaar is, kun je weer naar het consultatiebureau voor een eerste complete oogmeting. Hier wordt gekeken naar vroege tekenen van oogafwijkingen.
Tip: zie wat je baby ziet
Wil je ook eens kijken door de ogen van je baby? Vision Direct maakte een handige tool. Hiermee zie je wat jouw baby ziet.
Wanneer heeft je baby een oogcontrole nodig?
De ogen van je kind worden regelmatig gecontroleerd bij het consultatiebureau. Meld het als je kind scheel kijkt of als het in de familie voorkomt, als bijziendheid voorkomt of familieleden een lui oog hebben. Het verwerken van visuele informatie is een belangrijk onderdeel van het begrijpen van de wereld om ons heen. Visie- en oogproblemen bij baby’s kunnen leiden tot ontwikkelingsachterstanden, dus het is belangrijk om op bepaalde mijlpalen te letten terwijl je baby groeit en zijn gezichtsvermogen zich ontwikkelt. Maak je je zorgen over de visuele ontwikkeling van je baby? Dit zijn de signalen:
- Trillende ogen of als de ogen continu heen en weer gaan
- Scheelzien na de leeftijd van 3 maanden
- Witte stipjes in de pupil of een geheel witte pupil
- Geen ronde pupillen
- Als de ogen niet rood oplichten als je een foto maakt met flits
- Overmatig tranen
- Oogleden die rood of korstig zijn
- Extreme gevoeligheid voor licht
Als je bezorgd bent over het gezichtsvermogen van je baby, kun je zelf een afspraak maken voor extra controle. Bestaat het vermoeden dat je baby minder goed ziet, dan krijg je een doorverwijzing voor aanvullend onderzoek. Je bezoekt hiervoor met kinderen tot 7 jaar de orthoptist. Bij een eerste onderzoek krijgt je kind druppeltjes in het oog. Hierdoor gaan de pupillen tijdelijk wijduit staan en kan je kind last hebben van fel licht.
Symptomen van verziendheid bij jonge kinderen
Als je kind niet goed ziet, dan gaat het in de meeste gevallen om een refractieafwijking. Dit betekent dat de lens in het oog niet goed scherp kan stellen. Dit kun je verhelpen met een bril. Bij kinderen jonger dan 6 jaar gaat het meestal om verziendheid. Net zoals bij volwassenen die een leesbril nodig hebben. Je kind ziet ver weg wel goed, maar dichtbij niet scherp.
Symptomen van bijziendheid bij jonge kinderen
Als je kind bijziend is, komen de lichtstralen al voor het netvlies samen. Bij normale ogen vallen de lichtstralen precies op het netvlies. Bij bijziendheid heeft je kind moeite om dingen van een afstand scherp te zien. Dit kan ontstaan door erfelijkheid of zichzelf ontwikkelen in de loop van de kinderjaren. Risicofactoren zijn veel binnen zijn, veel dichtbij kijken op een schermpje of vroeggeboorte. Bijziendheid is te verhelpen met een minbril of -contactlenzen. Maar belangrijker nog is het voorkomen van bijziendheid: beperk schermtijd, dus niet te lang op de tablet of telefoon en voldoende buitenspelen!
Lees ook: Teveel schermtijd bij jonge kinderen zorgt voor blijvende oogschade
Wat is een lui oog?
Een lui oog ontstaat doordat er één oog een achterstand in de ontwikkeling heeft. Hoe vroeger een lui oog ontdekt wordt, hoe eerder het behandeld wordt en een maximale gezichtsscherpte behaald kan worden. Toch is dit vaak moeilijk vast te stellen, omdat jonge kinderen het niet zo snel in de gaten hebben dat ze met één oog minder goed zien. Symptomen van een lui oog zijn scheelzien, een hangend ooglid of een combinatie van beiden. Een lui oog wordt verholpen door het goede oog af te plakken. Hierdoor wordt de gezichtsscherpte van het luie oog gestimuleerd.
Slecht zien is erfelijk
Uit onderzoek blikt dat slecht zien vaak erfelijk is. Wanneer jij en je partner bijziend zijn, heeft je baby drie keer zoveel kans om dit ook te worden. Goed om in je achterhoofd te houden bij de oogtesten op het consultatiebureau. Er zijn een aantal manieren om het gezichtsvermogen van je kind te helpen ontwikkelen.
Het zicht van je baby helpen verbeteren
Tijdens de eerste 4 levensmaanden kun je het volgende doen om de ontwikkeling te bevorderen:
- Gebruik een nachtlampje of een andere schemerlamp in de kamer van je baby.
- Verander regelmatig de positie van het wiegje.
- Houd reik-en-aanraakspeelgoed binnen het zicht van je baby van ongeveer 8 tot 12 centimeter.
- Praat tegen je baby als je door de kamer loopt.
- Wissel bij elke voeding rechts en links af.
- Leg je baby elke dag een paar minuten op zijn speelkleed. Dit zorgt voor visuele stimulatie en stimuleert het reiken.
Tussen 4 en 8 maanden kun je het volgende doen om de ontwikkeling te bevorderen:
- Geef je baby speelgoed met verschillende texturen.
- Geef je baby de vrijheid om te kruipen en te verkennen.
- Hang voorwerpen over de wieg.
- Speel “kiekeboe” met je baby.
Tussen 8 tot 12 maanden kun je het volgende doen om de ontwikkeling te bevorderen:
- Moedig vroeg lopen niet aan; kruipen is belangrijk voor het ontwikkelen van oog-hand-voet-lichaamscoördinatie.
- Geef je baby stapel- en uitneemspeelgoed.
- Geef je baby voorwerpen die hij tegelijkertijd kan vasthouden en zien.