Dit kun je doen om de longen van jouw baby te beschermen

Dit kun je doen om de longen van jouw baby te beschermen

De longen van jouw baby zijn kwetsbaar. Gelukkig kun jij als ouder een aantal dingen doen om deze te beschermen, zelfs al in de zwangerschap. We zetten vijf slimme tips en adviezen voor je op rij. Zo kun je astma bij je kind helpen voorkomen.

Samen met Longfonds

Gemiddeld elke vier seconden haal je adem. In totaal meer dan 20.000 keer per dag. Gezonde lucht is letterlijk en figuurlijk van levensbelang. Voor je longen is het dan ook erg belangrijk dat je schone lucht inademt. Helaas is de lucht in Nederland op veel plekken ongezond en veroorzaakt het ernstige longziekten.

Het ontstaan van astma

Wist je trouwens dat Ć©Ć©n van die ziekten, astma, de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland is? Maar liefst 80.000 kinderen en jongeren moeten noodgedwongen leven met de gevolgen van deze longziekte. Een longziekte die veel invloed op een kind en zijn ontwikkeling heeft en ook later als volwassene voor veel problemen kan zorgen.

Onderzoek laat zien dat naast erfelijkheid, ook de omgeving waarin kinderen opgroeien van grote invloed is op het ontstaan van astma. Bij 1 op de 5 kinderen met astma heeft het ontstaan van de ziekte te maken met luchtvervuiling.

Uit onderzoek blijkt dat de eerste duizend dagen in het leven van een kind een zeer belangrijke periode zijn om een gezonde afweer op te bouwen. Ontdekt is dat het immuunsysteem na de geboorte als het ware nog moet worden opgevoed. En als het in de eerste jaren de juiste prikkels krijgt, is de kans dat kinderen astma en allergieƫn krijgen veel kleiner. Een proces dat overigens al tijdens de zwangerschap, in de baarmoeder, begint.

5x tips om de longen van je baby te beschermen

Als ouder kun je invloed hebben op een aantal van de factoren die bij het ontstaan van astma een rol spelen. Met deze tips en adviezen help je de longen van jonge kinderen te beschermen en het risico op het ontwikkelen van astma te verkleinen.

1. Veel naar buiten is gezond

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buiten zijn (in het groen) enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals astma, allergieƫn en overgewicht, wordt hierdoor aanmerkelijk kleiner. Ook door contact met (huis)dieren wordt de kans op allergieƫn kleiner.

Genoeg reden om lekker veel naar buiten te gaan met je baby. En als hij straks wat groter wordt: vies worden mag, want ook dit draagt bij aan de ontwikkeling van zijn of haar immuunsysteem.

2. Gratis boekje met slimme tips

Bestel het boekje Gezonde lucht van Longfonds en ontdek hoe je jezelf en jouw kind(eren) beschermt tegen vieze lucht. Longfonds geeft in dit gratis boekje handige informatie over luchtvervuiling Ć©n vooral wat jij zelf kunt doen om de longen van je baby te beschermen. Je hoeft alleen even je gegevens op te gegeven en dan krijg je de uitgave gratis toegestuurd.

Vraag gratis boekje aan

3. Pak de fiets of het OV

Bij 20% van de kinderen met astma is het ontstaan direct gerelateerd aan stikstofdioxide. Dit laatste zit vooral in de lucht op plekken waar veel verkeer is. Dus als je zelf vaker je (elektrische) fiets of het OV gebruikt om te reizen, draag je niet of minder bij aan die uitstoot en bescherm je zo de longen van jouw kleine (en die van anderen).

4. Drukke weg? Ventileren aan de achterkant

Een goede ventilatie in huis is nodig om ongezonde lucht te vervangen door verse lucht. Het liefst zorg je de hele dag door voor verse lucht van buiten. Woon je aan een heel drukke weg? Dan is het slimmer om alleen de achterkant van jouw huis te ventileren.

5. Beter geen haardvuurtje of vuurkorf

Het is zo gezellig een haardvuur of vuurkorf in de tuin, maar wist je dat houtrook ook veel fijnstof veroorzaakt? Dat is helaas niet goed voor jou en voor je (ongeboren) kind en het vergroot het risico op astma en andere longziekten.

Laat kinderen vrij ademen

Longfonds financiert en faciliteert onderzoek naar het voorkomen van astma bij kinderen. Daarnaast zetten we alles op alles voor onderzoek naar vroegere diagnostiek en betere behandeling van astma. Wij willen namelijk dat geen enkel kind meer astma heeft. Een wereld waarin iedereen vrij kan ademen. Een wereld waar kinderen opgroeien en spelen in gezonde lucht.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby