De positieve effecten van buidelen

De positieve effecten van buidelen

Jouw baby heeft veel behoefte aan huid op huid contact. Niet alleen direct na de geboorte, maar ook daarna. Buidelen heeft veel positieve effecten: Het bevordert de hechting, het stimuleert de borstvoeding, het vermindert stress en het heeft een positief effect op de groei en ontwikkeling van jouw baby.

Wat is buidelen?

Bij buidelen of kangoeroeën wordt je baby met alleen een luier aan, op jouw huid gelegd met een omslagdoek over hem heen. Het is de ideale manier om de transitie van warme baarmoeder naar de wereld erbuiten te verzachten.

Door huid-op-huidcontact wordt je kind rustiger en zijn hartslag wordt regelmatiger. Daarnaast daalt zijn bloeddruk en verbetert de vertering van voedsel. Hierdoor verbruikt hij minder energie en groeit hij beter.

Een goede hechting

Buidelen geeft je baby straks het veilige, vertrouwde gevoel en de liefde die nodig zijn voor een goede hechting. Huid-op-huid-contact helpt ook om de borstvoeding op gang te krijgen, omdat zowel jouw baby als jij dan oxytocine aanmaken. Dit ‘knuffelhormoon’ stimuleert de productie van moedermelk en zorgt ervoor dat de toeschietreflex opkomt, wanneer je je baby aanlegt.

Het principe van je kind zo dicht mogelijk in contact met jouw lichaam te voeden en verzorgen is zo oud als de mensheid zelf. Behalve dat het heel erg genieten is om met jouw kleine te knuffelen, draag je zo heel eenvoudig bij aan het welzijn van jouw kind.

Buidelen met een te vroeg geboren baby

De positieve effecten van huid-op-huid contact zijn speciaal voor baby’s die te vroeg of ziek zijn geboren van groot belang. Vele wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat baby’s die veel worden gebuideld zich op alle vlakken beter ontwikkelen. Buidelen stimuleert de hersengroei en stabiliseert vitale functies zoals hartslag en ademhaling. Het verbetert de slaap en groei, verhoogt de weerstand, beschermt tegen infecties en verkort de opnameduur.

Op basis van de nieuwste inzichten adviseert de WHO om dagelijks minimaal 8-24 uur huid-op huidcontact te hebben. Hierbij is het van belang om elke dag zo lang en onderbroken mogelijk te kangoeroeën. Zelfs 20 jaar later zijn de positieve effecten van het huid-op-huidcontact in het prille begin nog aantoonbaar.

TIP Lees ook het artikel Buidelen met een te vroeg geboren baby.

Strong Babies buidelstoelen

Strong Babies buidelstoelen

Strong Babies maakt zich sterk voor Kangoeroezorg. We geven voorlichting en scholing en financieren buidelstoelen om Kangoeroezorg in ziekenhuizen te ondersteunen. Door te investeren in een goede start draagt de stichting bij aan een zo gezond mogelijke toekomst voor de allerkleinsten. Het is het mooiste cadeau dat we deze baby’s en hun ouders kunnen geven. Help je mee?

Help mee. Word nu donateur

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby