De ontwikkeling van je baby per maand

De ontwikkeling van je baby per maand

In het eerste levensjaar ontwikkelt je baby zich razendsnel. Bijzondere mijlpalen volgen snel achter elkaar en voor je het weet vier je zijn eerste verjaardag. Wanneer begint je baby met brabbelen? En wanneer mag hij zijn eerste vaste hapje? De ontwikkeling van je baby van maand tot maand:

Ontwikkeling baby week 1

Gefeliciteerd, je bent (weer) moeder geworden! Je hebt een geweldige prestatie geleverd, nu is het tijd om je baby te leren kennen. Al zal hij de eerste week vooral slapend doorbrengen. Pasgeboren baby’s slapen zo’n 16 uur per dag. Van slapen krijgt hij energie en het stimuleert de hersenontwikkeling. Je baby heeft elke 2-3 uur een borst- of flesvoeding nodig. Meer over de ontwikkeling van je baby in week 1.

Ontwikkeling baby week 2

In week 2 leren jij en je baby elkaar al steeds beter kennen. Hij herkent je vooral aan je geur en je stem. Als je tot 30 centimeter in zijn gezichtsveld blijft, kan hij je ook goed zien. De eerste kraamweek is voorbij en dat betekent dat je zonder kraamhulp je baby gaat verzorgen. Hier kun je rustig teruglezen wat de kraamverzorgende je geleerd heeft. Meer over de ontwikkeling van je baby in week 2.

Ontwikkeling baby week 3

Je baby slaapt nog steeds heel veel, maar je merkt wel dat hij in week 3 steeds actiever wordt als hij wakker is. Hij draait zijn hoofd naar de richting waar geluid vandaan komt en tilt zijn hoofd misschien zelfs al even op als hij op zijn buik ligt. Mogelijk begint je baby wat meer te huilen, maar jij leert steeds beter herkennen wat er aan de hand is. Eén van de oorzaken kan darmkrampjes zijn. Meer over de ontwikkeling van je baby in week 3.

Ontwikkeling baby week 4

Langzamerhand begint er gewenning te komen in jullie leven samen met je baby. In week 4 gaat het voeden, wassen en verschonen van de baby niet meer zo onhandig als net na de geboorte. Je leert het gedrag van je baby steeds beter herkennen. Hij kan geeuwen, in zijn ogen wrijven en zijn gezicht van je wegdraaien als hij moe wordt en druk doen of huilen als hij héél moe (overprikkeld) is. Als hij iets leuk vindt, zal hij kirren van plezier. Meer over de ontwikkeling van je baby in week 4.

Ontwikkeling baby maand 2

De eerste maand na de geboorte van je baby is omgevlogen. Na alle bezoekjes, cadeaus en kraamtranen keert de rust in huis terug. Jij en je baby vinden een dagritme en je krijgt steeds meer energie doordat je lichamelijk langzaam weer de oude wordt. Gelukkig maar, want de nachten kunnen nog steeds flink worden onderbroken door een hongerige baby. In de tweede maand wordt je baby steeds sterker. Zijn bewegingen worden vloeiender en hij kan meer zien. Leuk, nu kunnen jullie de eerste spelletjes gaan doen! Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 2.

Ontwikkeling baby maand 3

Na 3 maanden wordt je baby steeds sterker en actiever. Je baby blijft overdag steeds langer wakker tussen zijn voedingen door. En dan wil hij niets missen van wat er in huis gebeurt. Zelf heb je ook weer wat meer energie en krijg je de behoefte om het ‘echte’ leven weer op te pakken. Misschien ga je zelfs wel weer aan het werk. Dit kan gevolgen hebben voor het geven van borstvoeding. Ga je kolven of stap je (gedeeltelijk) over op flesvoeding? Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 3.

Ontwikkeling baby maand 4

Als je baby wakker is, is hij constant bezig zijn omgeving te observeren. Hij leert wat emoties zijn en hoe hij ze tot uitdrukking kan brengen. Hoe? Door naar zijn ouders te kijken! Brabbelde je baby tot nu toe vooral met ah’s en uh’s, nu gaat hij ook experimenteren met de vvv- en zzz-klanken. Dat komt omdat hij nu ook zijn lippen gaat gebruiken om geluiden te maken. Het gaat daardoor steeds meer op praten lijken. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 4.

Ontwikkeling baby maand 5

Stilliggen is er niet meer bij, je baby wil bewegen. Hij zal proberen om te rollen van zijn rug naar zijn buik, of andersom. Kijkt jouw baby met 5 maanden het eten al uit je mond en maakt hij smakgeluiden? Dan kun je hem zijn eerste oefenhapje geven. Totdat je baby 6 maanden is, heeft hij geen vast voedsel nodig. Maar de ene baby is eerder toe aan zijn eerste groente- of fruithapje dan de ander. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 5.

Ontwikkeling baby maand 6

Je baby is alweer bijna een half jaar. En dat merk je niet alleen aan wat hij allemaal al kan en doet, ook uiterlijk verandert hij veel. Na 6 maanden heeft hij een lekkere bolle toet, misschien al een volle bos haar en zijn eerste tandje. Je baby gaat zich steeds meer realiseren dat hij voor zijn verzorging afhankelijk is van zijn vader, moeder en misschien nog wat andere vertrouwde mensen. Iedereen die niet tot dat veilige kringetje behoort, gaat hij als een bedreiging zien. Het gevolg: eenkennigheid. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 6.

Ontwikkeling baby maand 7

Hoera, je baby is een half jaar! Na 7 maanden merk je dat je baby graag bij dingen wordt betrokken. Hij volgt je door de kamer en zit er graag bij als jullie aan tafel gaan. Dat komt goed uit, want je baby mag zelf steeds meer vast voedsel eten. Ook snapt je je baby opeens het begrip oorzaak en gevolg. ‘Als ik hier druk, maakt mijn speeltje een geluid’. ‘Als ik huil, komt er iemand bij me kijken’. Er gaat een wereld voor hem open en hij zal er dan ook eindeloos mee experimenteren. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 7.

Ontwikkeling baby maand 8

Rustig bij je op schoot zitten willen de meeste baby’s na 8 maanden niet meer. Ze willen op ontdekkingsreis! Zet hem op de grond en geef hem de ruimte om te spelen en te ontdekken, maar zorg er wel voor dat de omgeving veilig is. Je begint het steeds meer te merken: je kind heeft een eigen karakter en een eigen willetje. De kunst is nu om de juiste balans te vinden tussen jouw regels en de eigen inbreng van je kind. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 8.

Ontwikkeling baby maand 9

Nu je baby 9 maanden is kan hij af en toe flink koppig zijn. Dat hoort helemaal bij het proces om onafhankelijk te worden. Je zult ook merken dat hij in maand 9 overdag steeds langer wakker is. Leuk, dan kunnen jullie lekker samen op pad. Je baby wordt steeds mobieler. Hij tijgert of kruipt vliegensvlug door de kamer. Zorg er daarom voor dat je huis babyproof is en hij zich nergens kan bezeren. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 9.

Ontwikkeling baby maand 10

Je kind wordt na 10 maanden steeds sterker en mobieler. In de box trekt hij zich op tot staan en hij waagt misschien al een paar stapjes langs de tafel. Laat zien hoe trots je bent en moedig hem aan! Verbaas jij je soms ook over hoeveel je kind al begrijpt? Hij kan al verbanden leggen tussen woorden en de voorwerpen die daarbij horen. Misschien kan je kind zelfs al een paar woordjes zeggen. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 10.

Ontwikkeling baby maand 11

Was je eerst alleen nog bezig met het zorgen voor je kind, langzamerhand krijg je er een nieuwe taak bij: opvoeden. Vanaf 11 maanden laat je kind zijn karakter steeds meer zien. Voor je kind lijkt het leven één groot spel. Alles wat hij ziet of doet, is leuk en spannend. En alles moet ontdekt worden. Naast kiekeboe, speelt hij nu ook graag verstoppertje. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 11.

Ontwikkeling baby maand 12

Wat een mijlpaal, je kind viert deze maand zijn allereerste verjaardag. Tijd voor slingers, cadeaus en natuurlijk taart! Wat heeft je kind veel geleerd in een jaar tijd. Zo klein als hij was toen je hem voor de eerste keer vasthield, zo veel kan hij al na 12 maanden. Op deze leeftijd begrijpt je baby het woord ‘nee’ wel, maar heeft hij er nog moeite mee om het uit te voeren. Je hebt al honderd keer ‘Nee!’ geroepen op het moment dat je kind met zijn hand in de bloempot graait, maar toch blijft hij het doen. Hij moet het verband nog leren leggen. Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 12.

Beeld: iStock.com