Sprongetjes en ontwikkelingen van je baby per maand
In het eerste levensjaar ontwikkelt je baby zich razendsnel. Je kleintje maakt verschillende groeispurten door, die worden ook wel sprongen genoemd. Tijdens deze sprongen leert je baby nieuwe vaardigheden. Benieuwd wat je ongeveer kunt verwachten? Hieronder vind je een overzicht per maand van 0 tot 1 jaar.
Overzicht ontwikkelingen in het eerste jaar
Snel naar een bepaalde week of maand toe? Klik op de gewenste periode en ga er direct naartoe.
- Ontwikkeling baby week 1
- Ontwikkeling baby week 2
- Ontwikkeling baby week 3
- Ontwikkeling baby week 4
- Ontwikkeling baby maand 2
- Ontwikkeling baby maand 3
- Ontwikkeling baby maand 4
- Ontwikkeling baby maand 5
- Ontwikkeling baby maand 6
- Ontwikkeling baby maand 7
- Ontwikkeling baby maand 8
- Ontwikkeling baby maand 9
- Ontwikkeling baby maand 10
- Ontwikkeling baby maand 11
- Ontwikkeling baby maand 12
Wat zijn sprongetjes van je baby?
Sprongetjes verwijzen naar periodes van je baby’s ontwikkeling, waarin je kleintje nieuwe vaardigheden leert. Denk hierbij aan sociaal, motorisch en fysieke vaardigheden. Deze sprongetjes worden ook wel ‘mentale ontwikkelingssprongen’ genoemd.
Wat gebeurt er tijdens een sprong?
Tijdens een sprong worden nieuwe verbindingen gevormd in je baby’s hersenen, waardoor je kleintje anders naar de wereld kijkt dan voorheen. Het nieuwe perspectief leidt tot het verzamelen van nieuwe informatie. Deze schat aan nieuwe informatie moeten de hersenen van je kleintje verwerken. Je baby begint op deze manier nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, wordt zich bewuster van zijn omgeving en leert nieuwe manieren om te communiceren en te reageren op de wereld. Een sprong is dus eigenlijk een grote mijlpaal in je baby’s ontwikkeling.
Tijdens sprongetjes kunnen baby’s prikkelbaar en humeurig zijn, meer huilen, slechter slapen en aanhankelijk worden. Eigenlijk is dat niet zo gek, want er gebeurt heel veel in je baby’s hoofdje. Je kleintje kan veel minder hebben en zo kan een sprongetje als een onrustige en vermoeiende periode aanvoelen voor jullie allebei. Weet dat je kleintje minder kan hebben, doordat hij nieuwe vaardigheden aan het leren is. Na een poos is je baby weer helemaal de oude en zal je versteld staan van wat je kleintje ineens allemaal kan.
Hoe herken je de sprongetjes van je baby?
Ieder kind reageert anders op een sprongetje en ook de ene sprong is de andere niet. Toch kun je vaak drie duidelijke symptomen herkennen als kleintje in een sprong zit:
- Je baby huilt vaker
- Je baby heeft meer behoefte aan lichamelijk contact
- Je baby is onrustig, geïrriteerd en slaapt slechter
Je baby kan tijdens een sprongetje vaak moeilijker in slaap vallen en vaak wakker worden ’s nachts. Je kleintje is gevoeliger voor prikkels en heeft minder eetlust. Soms lijkt het alsof je baby bepaalde vaardigheden die hij eerder heeft geleerd ‘vergeten’ is. Dit is normaal, aangezien ze zich voorbereiden op nieuwe vaardigheden. De ‘vergeten" vaardigheden komen weer terug, samen met nieuwe.
Verschil sprongetje met regeldag of slaapregressie
Wat is nu het verschil tussen een sprong en een regeldag of slaapregressie? Tijdens regeldagen heeft je baby meer voeding nodig dan normaal. Dit zorgt ervoor dat hij onrustig is en meer huilt. Merk je dat je kleine meer honger heeft dan je gewend bent? Dan is de kans groot dat je baby geen sprongetje, maar een regeldag heeft.
Sprongen komen vaker voor dan slaapregressies en duren minder lang. Ook tijdens een sprong kan je baby moeizamer gaan slapen, maar dit gebeurt minder plotseling en houdt minder lang aan. Na een sprong zie je een nieuwe vaardigheid of groei bij je baby, zo zie je na slaapregressie ander slaapgedrag. Zo kan je kleintje na een periode van slaapregressie o.a. gaan doorslapen, langer slapen of minder slaapjes overdag doen.
Wat kun je als ouder doen tijdens een sprong?
Een sprong is een spannende periode van groei en ontwikkeling voor jouw kleintje, dus geef hem veel liefde, steun en troost. Weet dat het een vooruitgang is en je kleintje na een paar dagen vaak alweer de oude is.
Ontwikkeling baby’s per maand
Van kleine tot grote mijlpalen en een heleboel nieuwe vaardigheden. In het eerste jaar van je kind maakt je kleintje dus ongelooflijk veel ontwikkelingen door. Het is dus niet zo gek dat je baby daar af en toe onrustig van is. Hieronder zetten we per maand alle belangrijke ontwikkelingen op een rij. Ieder kind is uniek, weet dat we in onderstaand overzicht uitgaan van gemiddelden. Het kan zijn dat jouw kind een ontwikkeling of vaardigheid eerder of juist later laat zien.
Ben je erg onzeker over de ontwikkeling van je kind of twijfel je of het goed gaat? Raadpleeg dan het consultatiebureau. Zij kijken graag met je mee en kunnen je voorzien van gerichte tips en adviezen.
Ontwikkeling baby week 1
Gefeliciteerd, je bent (weer) moeder geworden! Je hebt een geweldige prestatie geleverd, nu is het tijd om je baby te leren kennen. Al zal hij de eerste week vooral slapend doorbrengen. Pasgeboren baby’s slapen zo’n 16 uur per dag. Van slapen krijgt hij energie en het stimuleert de hersenontwikkeling. Je baby heeft elke 2-3 uur een borst- of flesvoeding nodig.
Meer over de ontwikkeling van je baby in week 1.
Ontwikkeling baby week 2
In week 2 leren jij en je baby elkaar al steeds beter kennen. Hij herkent je vooral aan je geur en je stem. Als je tot 30 centimeter in zijn gezichtsveld blijft, kan hij je ook goed zien. De eerste kraamweek is voorbij en dat betekent dat je zonder kraamhulp je baby gaat verzorgen. Hier kun je rustig teruglezen wat de kraamverzorgende je geleerd heeft. Meer over de ontwikkeling van je baby in week 2.
Ontwikkeling baby week 3
Je baby slaapt nog steeds heel veel, maar je merkt wel dat hij in week 3 steeds actiever wordt als hij wakker is. Hij draait zijn hoofd naar de richting waar geluid vandaan komt en tilt zijn hoofd misschien zelfs al even op als hij op zijn buik ligt. Mogelijk begint je baby wat meer te huilen, maar jij leert steeds beter herkennen wat er aan de hand is. Eén van de oorzaken kan darmkrampjes zijn.
Meer over de ontwikkeling van je baby in week 3.
Ontwikkeling baby week 4
Langzamerhand begint er gewenning te komen in jullie leven samen met je baby. In week 4 gaat het voeden, wassen en verschonen van de baby niet meer zo onhandig als net na de geboorte. Je leert het gedrag van je baby steeds beter herkennen. Hij kan geeuwen, in zijn ogen wrijven en zijn gezicht van je wegdraaien als hij moe wordt en druk doen of huilen als hij héél moe (overprikkeld) is. Als hij iets leuk vindt, zal hij kirren van plezier.
Meer over de ontwikkeling van je baby in week 4.
Ontwikkeling baby maand 2
De eerste maand na de geboorte van je baby is omgevlogen. Na alle bezoekjes, cadeaus en kraamtranen keert de rust in huis terug. Jij en je baby vinden een dagritme en je krijgt steeds meer energie doordat je lichamelijk langzaam weer de oude wordt. Gelukkig maar, want de nachten kunnen nog steeds flink worden onderbroken door een hongerige baby. In de tweede maand wordt je baby steeds sterker. Zijn bewegingen worden vloeiender en hij kan meer zien. Leuk, nu kunnen jullie de eerste spelletjes gaan doen!
Fysieke ontwikkeling van je baby
- Als je baby op zijn buik ligt, draait hij zijn hoofd naar opzij.
- Wanneer hij op zijn rug ligt, zwaait hij met zijn armen en benen en wiebelt hij.
- Je baby houdt kort een speeltje vast als je het in zijn handje legt.
- Je baby volgt een voorwerp of persoon met beide ogen.
Communicatieve ontwikkeling van je baby
- Je baby maakt koerende geluiden zoals ‘aaah’, ‘gah’, ‘ooo’.
- Hij lacht als hij wordt aangesproken.
- Als je tegen je baby praat, maakt hij geluiden als reactie.
- Je baby huilt wanneer hij geplast of gepoept heeft, honger heeft, moe is of vastgehouden wil worden.
- Je baby maakt bewust oogcontact.
- Je baby reageert op stemmen.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 2.
Ontwikkeling baby maand 3
Na 3 maanden wordt je baby steeds sterker en actiever. Je baby blijft overdag steeds langer wakker tussen zijn voedingen door. En dan wil hij niets missen van wat er in huis gebeurt. Zelf heb je ook weer wat meer energie en krijg je de behoefte om het ‘echte’ leven weer op te pakken. Misschien ga je zelfs wel weer aan het werk. Dit kan gevolgen hebben voor het geven van borstvoeding. Ga je kolven of stap je (gedeeltelijk) over op flesvoeding?
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 3.
Ontwikkeling baby maand 4
Als je baby wakker is, is hij constant bezig zijn omgeving te observeren. Hij leert wat emoties zijn en hoe hij ze tot uitdrukking kan brengen. Hoe? Door naar zijn ouders te kijken! Brabbelde je baby tot nu toe vooral met ah’s en uh’s, nu gaat hij ook experimenteren met de vvv- en zzz-klanken. Dat komt omdat hij nu ook zijn lippen gaat gebruiken om geluiden te maken. Het gaat daardoor steeds meer op praten lijken.
Fysieke ontwikkeling van je baby:
- Als de baby op zijn buik ligt, houdt hij zijn hoofd rechtop en kijkt hij nieuwsgierig om zich heen.
- In zittende positie kan de baby zijn hoofd zelfstandig rechtop houden, zonder steun.
- Terwijl hij op zijn rug ligt, brengt de baby zijn handjes naar zijn borst en raakt hij daarbij zijn vingers aan.
- Zittend reikt de baby naar een speeltje in de buurt, toont interesse in zijn omgeving en grijpt naar objecten.
Motorische vaardigheden van je baby:
- Als je baby een speeltje in zijn hand heeft, houdt hij het stevig vast terwijl hij ernaar kijkt, zwaait en erop probeert te kauwen.
Communicatieve ontwikkeling van je baby:
- Als je baby voor de spiegel staat, lacht of kirt hij naar zijn eigen reflectie.
- Je baby kan zachtjes grinniken en/of lachen, waardoor zijn vreugde en plezier worden uitgedrukt.
- Als je weg bent geweest, zal je baby glimlachen of opgewonden raken wanneer die je weer ziet. Je baby laat hiermee zijn emotionele verbondenheid laat zien.
- Je baby maakt geluiden tijdens het kijken naar speelgoed of mensen, wat duidt op zijn interesse in interactie en zijn omgeving.
- Je baby kan hoge piepjes maken, waarmee hij laat zien dat hij steeds meer kan met zijn stem.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 4.
Ontwikkeling baby maand 5
Stilliggen is er niet meer bij, je baby wil bewegen. Hij zal proberen om te rollen van zijn rug naar zijn buik, of andersom. Kijkt jouw baby met 5 maanden het eten al uit je mond en maakt hij smakgeluiden? Dan kun je hem zijn eerste oefenhapje geven. Totdat je baby 6 maanden is, heeft hij geen vast voedsel nodig. Maar de ene baby is eerder toe aan zijn eerste groente- of fruithapje dan de ander.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 5.
Ontwikkeling baby maand 6
Je baby is alweer bijna een half jaar. En dat merk je niet alleen aan wat hij allemaal al kan en doet, ook uiterlijk verandert hij veel. Na 6 maanden heeft hij een lekkere bolle toet, misschien al een volle bos haar en zijn eerste tandje. Je baby gaat zich steeds meer realiseren dat hij voor zijn verzorging afhankelijk is van zijn vader, moeder en misschien nog wat andere vertrouwde mensen. Iedereen die niet tot dat veilige kringetje behoort, gaat hij als een bedreiging zien. Het gevolg: eenkennigheid.
Fysieke ontwikkeling van je baby
- Je baby kan van zijn rug naar zijn buik rollen.
- Met ondersteuning kan je baby rechtop zitten.
- Je baby kan in een kruiphouding komen.
- Hij kan een speeltje met beide handen tegelijk vastpakken.
- Je baby kan een klein voorwerp met de duim en alle vingers vasthouden.
- Je kleintje kan een klein speeltje met één hand oppakken en aan de andere hand geven.
- Als je baby op zijn rug ligt, speelt hij graag met zijn voeten.
Motorische vaardigheden van je baby:
- Je baby houdt zijn handen omhoog om te worden opgetild.
Communicatieve ontwikkeling van je baby:
- Je baby maakt geluiden zoals ‘Da’, ‘ga’, ‘ka’.
- Je kleintje piept en lacht, waardoor hij zijn vreugde en blijdschap uit.
- Je baby kijkt graag naar zichzelf in de spiegel, wat zijn interesse in zijn eigen reflectie laat zien.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 6.
Ontwikkeling baby maand 7
Hoera, je baby is een half jaar! Na 7 maanden merk je dat je baby graag bij dingen wordt betrokken. Hij volgt je door de kamer en zit er graag bij als jullie aan tafel gaan. Dat komt goed uit, want je baby mag zelf steeds meer vast voedsel eten. Ook snapt je je baby opeens het begrip oorzaak en gevolg. ‘Als ik hier druk, maakt mijn speeltje een geluid’. ‘Als ik huil, komt er iemand bij me kijken’. Er gaat een wereld voor hem open en hij zal er dan ook eindeloos mee experimenteren.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 7.
Ontwikkeling baby maand 8
Rustig bij je op schoot zitten willen de meeste baby’s na 8 maanden niet meer. Ze willen op ontdekkingsreis! Zet hem op de grond en geef hem de ruimte om te spelen en te ontdekken, maar zorg er wel voor dat de omgeving veilig is. Je begint het steeds meer te merken: je kind heeft een eigen karakter en een eigen willetje. De kunst is nu om de juiste balans te vinden tussen jouw regels en de eigen inbreng van je kind.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 8.
Ontwikkeling baby maand 9
Nu je baby 9 maanden is kan hij af en toe flink koppig zijn. Dat hoort helemaal bij het proces om onafhankelijk te worden. Je zult ook merken dat hij in maand 9 overdag steeds langer wakker is. Leuk, dan kunnen jullie lekker samen op pad. Je baby wordt steeds mobieler. Hij tijgert of kruipt vliegensvlug door de kamer. Zorg er daarom voor dat je huis babyproof is en hij zich nergens kan bezeren.
Fysieke ontwikkeling van je baby:
- Je baby kan zelfstandig zitten zonder ondersteuning.
- Hij kan vanuit een liggende positie gaan zitten.
- Je baby kan zich optrekken om te staan en gewicht op zijn voeten nemen.
- Hij kan kruipen om zich voort te bewegen.
- Je baby rolt in beide richtingen.
Communicatieve ontwikkeling van je baby:
- Je baby begrijpt eenvoudige geluiden.
- Hij babbelt en maakt verschillende geluiden, zoals “mama”.
- Als je je baby vraagt om iets te geven of terug te leggen, reageert hij op die instructies.
- Hij herkent familieleden.
- Je baby klampt zich vast aan vertrouwde volwassenen.
- Hij heeft een favoriet speeltje.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 9.
Ontwikkeling baby maand 10
Je kind wordt na 10 maanden steeds sterker en mobieler. In de box trekt hij zich op tot staan en hij waagt misschien al een paar stapjes langs de tafel. Laat zien hoe trots je bent en moedig hem aan! Verbaas jij je soms ook over hoeveel je kind al begrijpt? Hij kan al verbanden leggen tussen woorden en de voorwerpen die daarbij horen. Misschien kan je kind zelfs al een paar woordjes zeggen.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 10.
Ontwikkeling baby maand 11
Was je eerst alleen nog bezig met het zorgen voor je kind, langzamerhand krijg je er een nieuwe taak bij: opvoeden. Vanaf 11 maanden laat je kind zijn karakter steeds meer zien. Voor je kind lijkt het leven één groot spel. Alles wat hij ziet of doet, is leuk en spannend. En alles moet ontdekt worden. Naast kiekeboe, speelt hij nu ook graag verstoppertje.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 11.
Ontwikkeling baby maand 12
Wat een mijlpaal, je kind viert deze maand zijn allereerste verjaardag. Tijd voor slingers, cadeaus en natuurlijk taart! Wat heeft je kind veel geleerd in een jaar tijd. Zo klein als hij was toen je hem voor de eerste keer vasthield, zo veel kan hij al na 12 maanden. Op deze leeftijd begrijpt je baby het woord ‘nee’ wel, maar heeft hij er nog moeite mee om het uit te voeren. Je hebt al honderd keer ‘Nee!’ geroepen op het moment dat je kind met zijn hand in de bloempot graait, maar toch blijft hij het doen. Hij moet het verband nog leren leggen.
Fysieke ontwikkeling van je baby:
- Je baby zit stevig en kan zelfstandig gaan zitten.
- Hij trekt zich op vanuit een zittende positie en kan weer gaan zitten.
- Je baby loopt rond meubels om zichzelf te ondersteunen.
- Hij kan kruipen of schuifelen om zich voort te bewegen.
- Je baby kan zelfstandig staan.
- Hij is in staat om de bladzijden van een boek om te slaan.
- Je baby kan een balletje gooien.
- Hij kan een touwtje oppakken met zijn wijsvinger en duim.
Communicatieve ontwikkeling van je baby:
- Je baby wijst naar voorwerpen om zijn interesse te tonen.
- Hij reageert op zijn eigen naam.
- Je baby steekt zijn arm of voet uit om te helpen bij het aankleden.
- Hij maakt meer betekenisvolle geluiden, zoals “mama” en “papa”.
Meer over de ontwikkeling van je baby in maand 12.
Mentale sprongen volgens Oei ik groei!
De verschillende mentale sprongen worden uitgebreid beschreven in het boek Oei, ik groei! Volgens de sprongetjes-methode van Oei ik groei! maken alle baby’s op ongeveer hetzelfde moment een aantal grote ontwikkelsprongen door. Dr. Hetty van de Rijt en dr. Frans X. Plooij hebben 35 jaar onderzoek gedaan naar ouder-baby-interactie en ontdekten de tien mentale sprongen van een baby. In het boek worden deze tien grote sprongen, verdeeld over de eerste twee jaar, beschreven.